MYSTERIEDYKKET: Letemannskaper skal nå bruke Bluefin-21, en ubemannet undervannsfarkost, for å granske havbunnen med sonar. Men den trenger tid. Ifølge myndighetene kan det ta mellom seks uker og to måneder å dekke det nåværende leteområdet etter det forsvunne flyet. Foto: EPA/HANDOUT/NTB SCANPIX
MYSTERIEDYKKET: Letemannskaper skal nå bruke Bluefin-21, en ubemannet undervannsfarkost, for å granske havbunnen med sonar. Men den trenger tid. Ifølge myndighetene kan det ta mellom seks uker og to måneder å dekke det nåværende leteområdet etter det forsvunne flyet. Foto: EPA/HANDOUT/NTB SCANPIXVis mer

Håper denne skal løse flymysteriet

- Det er på tide å dykke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har gått seks dager siden siste signal fra det som trolig er de svarte boksene om bord MH370, det malaysiske passasjerflyet som forsvant for 38 dager siden. Batteriene, som bare har rundt én måneds kapasitet, er trolig tomme.

Derfor avsluttes nå søket etter flere «ping», og operasjonen går inn i en ny fase: Under overflaten til det dype Indiahavet utenfor vestkysten av Australia, opplyser myndighetene.

- Analyser av de fire signalene har redusert leteområdet. [Skipet] «Ocean Shield» skal ta i bruk den ubemannede undervannsfarkosten Bluefin-21 så fort som mulig. Vi har ikke fått et eneste signal på seks dager, så det er på tide å dykke, sier Angus Houston ved Joint Agency Coordination Centre, ifølge thestar.com.my.

Ting tar tid Den fem meter lange og torpedoformede Bluefin-21 skal bruke sonar for å kjemme havbunnen i nærheten av der signalene ble oppfattet. Farkosten kan operere 4500 meter under overflaten, omtrent dybden der letemannskapene tror flyet ligger.

Et eventuelt funn av Boeing 777-flyet, som hadde 239 personer om bord, kan ligge langt framme. Sammenliknet med søket etter signaler fra de svarte boksene, bruker undervannsfarkosten seks ganger mer tid på å gjennomsøke det samme arealet.

Letemannskapene sier det kan ta mellom seks uker og to måneder før de har dekket alt.

- Dette kommer til å ble en langvarig og grundig prosess, sier Houston.

Det har også blitt oppdaget et oljeflak i nærheten leteområdet, og rundt to liter olje er samlet opp for analyser. Det vil ta noen dager før resultatet er klart.

DAGENS SØK: Analyser av signalene fra det som trolig er de svarte boksene har gjort leteområdet mindre. Grafikk: JACC
DAGENS SØK: Analyser av signalene fra det som trolig er de svarte boksene har gjort leteområdet mindre. Grafikk: JACC Vis mer