ØYNE I BUSHEN: Anlegget Pine Gap ved Alice Springs midt ute i den australske bushen, styrer USAs satelitter over den delen av verden der MH370 forsvant. Malaysiske myndigheter skal ha bedt USA om å frigi overvåkningsinformasjon fra basen. Foto: Wikipedia
ØYNE I BUSHEN: Anlegget Pine Gap ved Alice Springs midt ute i den australske bushen, styrer USAs satelitter over den delen av verden der MH370 forsvant. Malaysiske myndigheter skal ha bedt USA om å frigi overvåkningsinformasjon fra basen. Foto: WikipediaVis mer

Håper denne spionbasen har svaret på flymysteriet

Malaysisk avis hevder at en amerikansk spionbase midt i den australske bushen kan ha sporet flight 370.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

12 dager etter at flight 370 forsvant, har etterforskerne fortsatt ikke kunnet bekrefte mer enn at de tror flyet befinner seg langs en kurvet korridor, som strekker seg fra Kashakstan i nord til det sørlige Indiske hav i sør.

Leteområdet er på 7,7 millioner kvadratkilometer, et område på størrelse med Australia.

Det er lite som kommer fram av informasjon under de daglige pressekonferansene fra regjeringstoppene i Kuala Lumpur, men det er åpenbart at de Malaysiske myndighetene håper at radrar- og satelittdata skal hjelpe dem med å begrense søkeområdene. 

- Jeg kan bekrefte at vi har mottatt noe radardata, men vi står ikke fritt til å frigi informasjon fra andre land. Jeg oppfordrer alle våre støttespillere til å fortsette å gi oss all informasjon som kan hjelpe oss med etterforskningen og søket etter MH370, sa fungerende transport- og forsvarsminister Hishammuddin Hussein under pressekonferansen i dag.

Slike overvåkningsdata er vanligvis strengt bevoktede militære hemligheter. Flere land i regionen vil være motvillige til å gi fra seg data som kan avsløre hvor langt og hvor detaljert sine respektive radar- og satelittsystemer fungerer.

Spionanlegg Den statskontrollerte malaysiske avisa New Straits Times hevder i dag at en amerikanskkontrollert radarstasjon på det australske fastlandet sannsynligvis vil ha hatt mulighet til å oppdage flyet.

Anlegget, som heter Pine Gap, ligger ved Alice Springs, midt inne i den australske bushen. Det antas at nesten 1000 mennesker jobber ved anlegget, som styres av CIA og NSA.

Pine Gaps hovedoppgave er å styre amerikanske spionsatelitter, som blant annet overvåker Kina, deler av Russland og oljefelter i midtøsten.

New Straits Times skriver at fungerende forsvars- og transportminister Hishammuddin Hussein i går ba USA om å frigi radar og satelittdata fra sine baser i Australia.

Avisa mener å vite at han blant annet siktet til anlegget ved Pine Gap.

- Vil ikke kommentere
Samme publikasjon retter også søkelyset mot Australias OTHR-system (Over The Horizon Radar). Denne radaren har en offisiell rekkevidde på 3000 kilometer, men skal ha en virkelig rekkevidde langt ut over dette.

«Det hevdes at anlegget kan se hva slags fly som tar av fra Changi-flyplassen i Singapore», heter det i artikkelen.

Luftfartsmagasinet Aviation Weekly skal ha beskyldt australske myndigheter for ikke å ville dele informasjon om hvorvidt en av deres systemer har sporet flyet.

Australske myndigheter har ikke villet kommentere noe rundt sine overvåkningssystemer.

Umulig Wall Street Journal skrev i går at det ville være så godt som umulig for et så stort fly som flight 370 å fly uten å bli oppdaget av overvåkningssystemer, og at det at  flyet fortsatt er sporløst forsvunnet avslører en stor skepsis til å gi fra seg sensitive militære data.

- Et lite fly vil kunne fly lavt nok til å unngå å bli oppdaget av radar, men det er umulig for en Boeing 777-200 å fly så lavt, sier Keith Hayward, forskningsleder ved Royal Auronautical Society i Storbritannia.

- Da må man fly godt under 100 meter, og en 777 er ikke bygget for å fly så lavt. Da går man ut over flyets tåleevne, sier Hayward til Wall Street Journal.

Håper denne spionbasen har svaret på flymysteriet