STÅR SAMMEN: De to ofrene står sammen i saken mot deres tidligere lærer. De håper deres sak vil få ofre i lignende saker til å stå fram også. I går møtte de læreren i Sør-Gudbrandsdal tingrett i Lillehammer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
STÅR SAMMEN: De to ofrene står sammen i saken mot deres tidligere lærer. De håper deres sak vil få ofre i lignende saker til å stå fram også. I går møtte de læreren i Sør-Gudbrandsdal tingrett i Lillehammer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Håper deres sak får flere ofre til å stå fram

De to jentene som ble utsatt for overgrep av læreren sin ønsker ikke å tie saken ihjel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): - Vi håper vår sak kan få andre ofre til å tørre og stå fram med sine historier. Vi synes det er viktig å få belyst dette og at det ikke blir tiet ihjel, sier de to jentene til Dagbladet.

I hele går satt 15- og 16-åringen i Sør-Gudbrandsdal tingrett i Lillehammer der de forklarte seg om hvordan læreren deres i fjor begikk seksuelle overgrep mot dem.

Rolig og stille forklarte de seg i detalj om hvordan SMS-kontakten utviklet seg til chatting på MSN før kontaktlæreren deres hadde seksuell omgang med dem da de var under 16 år gamle. Ringebulæreren i 30-åra erkjenner straffskyld etter for forholdene og at han utnyttet sin stilling som lærer for å skaffe seg dette.

- Unnskyldning hjelper ikke Helt mot slutten av rettsdagen ba læreren om unnskyldning overfor jentene og hva han hadde utsatt dem for.

I RETTEN: Den tiltalte læreren (til høyre) i 30-åra erkjenner å ha utnytta sin lærerstilling til å skaffe seg seksuell omgang med to av sine mindreårige elever. Mannen gråt og gjemte seg bak hendene i retten i går. Her sammen med sin forsvarer Tor Kolden mens et  av ofrene forklarer seg i retten. Tegning: Fedor Sapegin
I RETTEN: Den tiltalte læreren (til høyre) i 30-åra erkjenner å ha utnytta sin lærerstilling til å skaffe seg seksuell omgang med to av sine mindreårige elever. Mannen gråt og gjemte seg bak hendene i retten i går. Her sammen med sin forsvarer Tor Kolden mens et av ofrene forklarer seg i retten. Tegning: Fedor Sapegin Vis mer

- Jeg ber om unnskyldning, dere kan gå rakrygget. Dere har aldri gjort noe galt, sa ekslæreren til jentene.

De to fornærmede sier til Dagbladet at det var vanskelig å sitte og se mot deres tidligere lærer i rettssalen, men at de synes det var godt å komme i gang.

- Det er veldig ekkelt å være der og se på tiltalte, sier 15-åringen.

PARTENE: Ofrenes bistandsadvokat Liv Krukhoug, aktor og politiadvokat Lars Rune Ringvik og tiltaltes forsvarer, advokat Tor Kolden. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
PARTENE: Ofrenes bistandsadvokat Liv Krukhoug, aktor og politiadvokat Lars Rune Ringvik og tiltaltes forsvarer, advokat Tor Kolden. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

De hørte unnskyldningen hans.

- En unnskyldning hjelper ingenting, sier 16-åringen, som i retten understreket at hun aldri ble utsatt for vold eller tvang av mannen.

Gråt Da aktor spurte den eldste av de fornærmede om det første seksuelle overgrepet hun ble utsatt for, orket ikke jenta mer og brast ut i gråt. Også den andre fornærmede var svært preget under sin forklaring i retten. Som sin venninne forklarte hun at hun har slitt i ettertid med å være ute alene og at det har vært vanskelig på skolen.

Saken startet med at en av ofrenes kjærester oppdaget en MSN-logg på PCen hennes. I loggen lå det samtaler med henne og en person som kalte seg «Engladgutt» og samtalene hadde seksualisert innhold. Kjæresten forsto raskt hvem «Engladgutt» var, varslet voksne som anmeldte forholdet og læreren ble pågrepet. Nå står han tiltalt i retten. Også den tiltalte var preget av sakens alvor og så mye ned i tiltalebenken eller holdt en hånd over ansiktet mens han gråt.

- Alt det de fornærmede har sagt i retten stemmer. Jeg har tenkt, tenkt og tenkt, men finner ikke svar på hvordan dette kunne skje. Jeg beklager, sa læreren i retten.

Han gjorde det klart at det var han som hadde ansvaret for at praten utviklet seg til møter.

- Uansett hvem som har sagt hva er det jeg som har ansvaret. Jeg er den voksne her og jeg tar det fulle ansvaret, sa den tiltalte læreren til retten, hans ofre og en skoleklasse som hadde møtte opp i Sør-Gudbrandsdals tingrett i går.