REAGERER PÅ UTDELING: Hans Olav Syversen, parlamentarisk leder i Krf, synes det er underlig at Trond Ali Linstad får Kongens Fortjenestemdalje.
Foto: Ned Alley / Scanpix
REAGERER PÅ UTDELING: Hans Olav Syversen, parlamentarisk leder i Krf, synes det er underlig at Trond Ali Linstad får Kongens Fortjenestemdalje. Foto: Ned Alley / ScanpixVis mer

- Håper det er vilje til å se på dette på nytt

Krf reagerer kraftig på utdelingen av Kongens fortjenestemedalje til Linstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kristelig Folkeparti (Krf) reagerer kraftig på at Trond Ali Linstad vil bli tildelt Kongens fortjenestemedalje i sølv, etter at det i går ble kjent at han har advart mot jøder i sin blogg på nettstedet Koranen.no.

Medaljen skulle etter planen deles ut under forestillingen «Folk og røvere i Kardemomme by» på Nationaltheatret klokka 12 i dag, men teateret stoppet dette fordi de fryktet for barnas sikkerhet. I stedet blir utdelingen holdt på Urtehagen videregående skole klokka 14.

Parlamentarisk leder i Krf, Hans Olav Syversen, går langt i å si at han mener utdelingen bør bli avlyst.

- Hvis de som har vurdert dette ikke er kjent med disse oppsiktsvekkende uttalelsene, håper jeg man har vilje til å se på dette på nytt - selv om det sikkert er en prosedyre som ikke jeg kjenner til som kan gjøre det vanskelig. Men hvis det er en åpning for dette, ville jeg vel benyttet meg av en slik åpning, sier han til Dagbladet.

- En gåte Krf beskriver utdelingen som «underlig».

- Det står for meg som en gåte at en person som bygger opp under at jødene står i en verdensomspennende sammensvergelse og aktivt forfekter at Israel aldri burde vært opprettet, skulle fortjene en slik heder, sier Syversen.
 
Det er særlig det nevnte blogginnlegget som provoserer partiet.

- Å snakke om jøder på denne måten er en typisk generalisering som er et klassisk kjennetegn på antisemittisme, sier Syversen.

- Må ha skjedd en svikt Han understreker at Linstads arbeid for innvandrere ikke skal underslås, men at en fortjenestemedalje må baseres på en helhetsvurdering.

- Jeg mener det må ha skjedd en svikt her. Når en person har kommet med så klare utsagn mot en spesiell folkegruppe og advarer folk mot jøder, som han gjorde i sin blogg, rimer det veldig dårlig med å få en slik heder, sier Syversen.

- En tildeling av Fortjenestemedaljen er i dette tilfelle en feilvurdering.

Ukjent innstilling Det er Fylkesmannen i det aktuelle fylket som mottar søknadene til Kongens fortjenestemedalje, og deretter kommer Fylkesmannen med en anbefaling, og sender samtlige søknader over til hoffet.

HEDRES I DAG: Trond Ali Linstad mottar Kongens Fortjenestemedalje klokka 14 i dag, etter at arrangementet ble flyttet fra Nationaltheatret.
Foto: Erlend Aas / Scanpix .
HEDRES I DAG: Trond Ali Linstad mottar Kongens Fortjenestemedalje klokka 14 i dag, etter at arrangementet ble flyttet fra Nationaltheatret. Foto: Erlend Aas / Scanpix . Vis mer

Det er tidligere Krf-topp Valgerd Svarstad Haugland som er fylkesmann i Oslo og Akershus, men Fylkesmannens innstilling er unntatt offentlighet.

Fylkesmannens kontor ønsker derfor ikke å kommentere hvorvidt Svarstad Haugland anbefalte Linstad til Kongens fortjenestemedalje eller ikke.

Fylkesmannen selv befinner seg for tida i utlandet, og har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelser. Hans Olav Syversen kjenner ikke til hvorvidt hans tidligere partifelle innstilte Linstad eller ei.

- Hva synes du hvis hun skulle ha gjort gjort det?

- Da konstaterer jeg at vi er uenige. Enkelt og greit.

Trakk seg I går ble det kjent at Oslo-ordfører Fabian Stang trakk seg fra tildelingen på grunn av Linstads tidligere uttalelser.

- Som regel har jeg ikke noe problem med at medaljemottakeren har ulik oppfatning enn meg - men i dette tilfellet føltes det unaturlig, sa Stang til Dagbladet i går.

Han var ikke den eneste som reagerte.

Linstad har åpent støttet Irans leder ayatolla Khomeini og den palestinske organisasjonen Hamas. Dette har bidratt til å gjøre ham upopulær i flere miljøer.

- Dette er en skandale. Linstad har i mange år støttet regimet i Iran - et regime som henretter mindreårige, steiner kvinner og torturerer bloggere til døde, sa den norsk-iranske menneskerettsforkjemperen Mahmod Amiry-Moghaddam til Dagbladet i går.

Han mener tildelingen sender feil signal til ungdom om hvilke holdninger Norge verdsetter.

- Selv om det kan være for sent, håper Iran Human Rights at Hans Majestet revurderer denne avgjørelsen, skriver han i en pressemelding sendt ut i natt.

- Skandale Terje Emberland, historiker og seniorforsker ved Holocaustsenteret, har kalt tildelingen av medaljen til Linstad «en skandale», og mener den radikale muslimens jødeutspill føyer seg inn i det han kaller klassiske antisemittiske konspirasjonsteorier, om at jødene kontrollerer media og bankvesenet.

Videre mener Emberland og Ervin Kohn, forstander ved den jødiske menigheten Det mosaiske trossamfund, at Kongens medaljeråd - som ledes av hoffsjef Åge B. Grutle - må ha gjort dårlig research foran tildelingen til Linstad.

Det har foreløpig ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med Grutle. Kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen, ønsker foreløpig ikke å kommentere bråket rundt Kongens Fortjenestemedalje i dag.