Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Håper det kan føre til at ingen opplever det samme som meg

Bjørn Dæhlie mener Sintef-krav må gjennomgås etter hyttebrann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet mener nå å ha funnet årsaken til brannen som la luksushytta til skikongen og forretningsmannen  Bjørn Dæhlie (47) i aske.

Den 600 kvadratmeter store hytte til over 20 millioner brant ned etter bare to og et halvt års bruk natt til lørdag 18. oktober.

Både Bjørn Dæhlie, kona Vilde Falck-Ytter og hundene deres var i hytta da brannen startet, men kom seg uskadd ut.

- Godjent av Sintef Politiets etterforskning har bekreftet at brannen startet i pipa.

- Peisen og pipa er montert av leverandøren, som - tilsynelatende for meg - har fulgt Sintefs krav, sier Bjørn Dæhlie til Dagbladet.

Også politiet bekrefter at pipe og peis var Sintef-godkjent .

Nå mener Dæhli at den dramatiske hyttebrannen bør føre til at kravene gås gjennom på nytt.

- Jeg er glad for at politiet har funnet den trolige brannårsaken, og jeg håper at det kan føre til at ingen andre opplever det samme som meg ved at det muligens kan føre til at Sintef-kravene kan endres slik at det blir en større sikkerhetsmargin, sier han,


To mulige årsaker Gjennom etterforskningen av saken har politiet kommet fram til at brannen skylde en av to årsaker, melder NRK:

1) Pyrofort treverk: Den såkalte pipesjakten, som man bygger rundt ildstedet, har hatt trevirke på innsiden. Ved gjentatt bruk av ovnen tørker dette trevirket ut, og trevirket blir lett antennelig, helt ned ved 60 graders temperatur.

2) Varmeledning: Når metall blir varmet opp, ført videre og det kommer borti trevirke, tar det fyr. I dette tilfellet er det snakk om et røykerør. Dette røret skal være en viss avstand fra sjakta i hytta, men disse forskriftene skal ha vært fulgt i hytta

- Rent teknisk kan det være to årsaker til at trematerialene inne i sjakta har tatt fyr: ved at varme er blitt ledet inn til treet, eller at  trematerialene har blitt så tørre at de har selvantent. Det kan skje ned mot 60 graders varme, sier politibetjent Esben Olsen ved Øyer lensmannskontor til Dagbladet.

- Må sees på
Peisen i Bjørn Dæhlies hytte sto inntil en yttervegg av tre. Ifølge Sintef-kravene skal det være minst to centimeter klaring.

- Peisen sto inntil en yttervegg i tre og pipa gikk gjennom en trekonstruksjon, men det er i henhold til leverandørens kravspesifikasjoner, som da - slik jeg forstår det - igjen er i henhold til Sintefs krav, sier skilegenden.      

- Siden det har begynt å brenne etter to-tre års bruk, er det innlysende at man nå må se på disse kravene, mener Dæhlie.

Fra tidligere er det kjent at Bjørn Dæhlie ikke hadde sørget for brukstillatelse da hytta ble tatt i bruk.

- Fra byggingen av pipa og monteringen av peiseovnen har Dæhlies egne bilder bidratt til å fastslå brannårsaken, sier politiet til Dagbladet i dag.

BRANT NED TIL GRUNNEN:  Den 600 kvadratmeter store hytta på Hafjell brant ned til grunnen natt til 18. oktober.  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
BRANT NED TIL GRUNNEN: Den 600 kvadratmeter store hytta på Hafjell brant ned til grunnen natt til 18. oktober. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media