Årets navn 2017

– Håper det var verdt det

Christine Meyer vek ikke unna en offentlig konflikt med finansministeren, selv om det kostet henne jobben. Nå er hun nominert til «Årets navn» i Dagbladet.

NOMINERT: Tidligere direktør i SSB Christine B. Meyer sier det har vært tøft å stå i stormen, men hun håper det var verdt det. Foto: Bjørn Langsem
NOMINERT: Tidligere direktør i SSB Christine B. Meyer sier det har vært tøft å stå i stormen, men hun håper det var verdt det. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

– Det er en ære å bli nominert. Det er veldig mange gode navn på den lista som fortjener det mer enn meg, sier tidligere SSB-direktør Christine Meyer om nominasjonen til «Årets navn» i Dagbladet.

Juryens begrunnelse var kampen hun tok mot finansminister Siv Jensen (Frp) i årets mest høyprofilerte og offentlige lederkonflikt. Konflikten nådde topp-punktet fredag 10. november.

Da fortalte Meyer at hun var bekymret for SSBs uavhengighet. Hun fortalte seinere også at hun følte seg utsatt for for politisk press i spørsmålet om SSBs innvandringsregnskap. Bare timer seinere hold Siv Jensen en pressekonferanse der hun sa rett ut at hun ikke hadde tillit til Meyer og ba henne tenke over hva det innebar.

–Det har vært tøft å stå i den stormen. Jeg har gjort det fordi jeg har hatt viktige ting på hjertet. Jeg håper det var verdt det, først og fremst for andre enn meg selv, sier hun.

Årets navn 2017

• Vinneren av Årets navn blir tildelt skulpturen Dagbla'-gutten, først laget av billedhuggeren Halfdan Hertzberg i 1886. Den ble gitt navnet «Plystrende gategutt». Den tilhører Nasjonalgalleriet.

• Vinneren av prisen går til en person som har gjort en forskjell, et sterkt inntrykk, prestert noe ekstra.

• Vinneren kåres av Dagbladets redaktører i samråd med leserne.

–Ingen varsler

To dager etter den offentlige skittentøyvasken, var en sluttavtale på plass, og Meyer gikk av.

– Jeg var svært opptatt av at den avtalen jeg fikk, ikke hadde restriksjoner på hva jeg kunne si etterpå, forteller Meyer.

Den tidligere SSB-direktøren sier hun ikke føler seg som en varsler.

– Nei, det gjør jeg ikke. Jeg mener det jeg har gjort er å si fra om behovet for at SSB ikke er avhengig av politisk tillit og at det er noen rammebetingelser som må være på plass for å stå i krevende omstillinger i staten. Det går ikke uten eiers fulle backing når det blir bråk rundt omstillingen. Min erfaring er at jeg mistet eierens støtte på et helt kritisk tidspunkt. Det gir et dårlig signal til ledere som skal omstille at når det virkelig begynner å blåse, så blir teppet revet bort, sier hun.

Føler seg oppsagt

Selv om Meyer sa opp, mener hun at hun i realiteten ble sagt opp.

– Pressekonferansen der finansministeren erklærte sin mistillit kom oppå to uker der hun offentlig stilte spørsmål ved de valgene jeg hadde gjort og undergravde min autoritet. Det er helt klart veldig problematisk ut fra et arbeidsrettslig synspunkt, og min vurdering er at finansdepartementet ikke forholdt seg til tjenestemannsloven, sier Christine Meyer.

Hun vil likevel ikke gå til noen arbeidsrettslige skritt.

– Det kunne jeg gjort, men det ville gjort livet surt for meg selv, og gjort det vanskeligere å komme videre, sier Meyer.

Tilbake i jobb

IKKE MIN TILLIT: På en pressekonferanse den 10. november gjorde finansminister Siv Jensen det klart at Meyer ikke hadde hennes tillit. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Meyer er nå installert på NHH i Bergen, tilbake i sin gamle jobb som professor i strategi og ledelse. Hun sier arbeidsplassen har tatt svært godt imot henne og at det har føltes som å komme hjem. Støtte har hun også fått fra mange hold.

–Til å begynne med fikk jeg mange meldinger fra innvandringsmotstandere som fortalte meg jeg måtte gå av i kraftfulle ordelag. Etter at jeg selv gikk ut, har jeg fått utrolig mye støtte fra alle verdens kriker og kroker. Det har vært helt fantastisk, sier Meyer.

I januar skal både Jensen og Meyer forklare seg for kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Så håper hun at hun kan gå videre.

–Jeg greier ikke å legge det bak meg før jeg har vært gjennom høringen i kontrollkomiteen. Men da skal jeg jobbe hardt med meg selv og klare å bruke staheten min til noe positivt, sier hun til Dagbladet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer