- Håper dommen fører til at huseiere tar ansvaret mer alvorlig

Gårdeier anket på stedet.

<strong>ÅSTEDET:</strong> En kvinne døde etter at deler av en bygård raste ned på fortauet i Trondheimsveien i Oslo.
Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
ÅSTEDET: En kvinne døde etter at deler av en bygård raste ned på fortauet i Trondheimsveien i Oslo. Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): Gårdeier Leif Botolf Hesle og selskapet Nygården AS ble i går dømt for uaktsomt drap etter dødsulykken i Trondheimsveien 6 i januar i fjor.

31 år gamle Linda Henriksen fra Sandnes døde etter at hele gesimsen raste ned og traff henne da hun gikk forbi den falleferdige bygården. Hun var på Oslo-besøk for å søke jobb.

Advarer
Plan- og btgningsetaten i Oslo kommune politianmeldte gårdeieren etter raset.

- Jeg håper denne dommen vil føre til at huseiere tar vedlikeholdsansvaret enda mer alvorlig, slik at tilsvarende hendelser kan unngås. Denne tragiske hendelsen viser at det ikke har vært gjort god nok jobb tidligere, sier direktør Ellen S. de Vibe i Plan- og bygningsetaten til Dagsavisen.

De Vibe mener dommen klargjør at huseier har et selvstendig vedlikeholdskrav å forholde seg til.

Hesle er dømt til120 dagers ubetinget fengsel, og Nygården AS må betale en million kroner i bot i tillegg til inndragning av 200 000 kroner, som Oslo tingrett mener er vinningen ved ikke å følge sikringsforskriftene.

Hesle og eierselskapet må også betale 60 000 kroner i oppreisning til den døde kvinnens foreldre.

- Min klient har besluttet seg for å anke dommen på stedet. Han kan ikke skjønne at han skal være domfelt for drap ved unnlatelse, og finner dette sterkt urimelig, sier advokat John Christian Elden som representerer gårdeieren til Dagbladet.no.

Allmennpreventivt
Ved straffeutmålingen la retten stor vekt på allmennpreventive hensyn.

- Den som eier og forvalter eldre bygårder må ha en sterk oppfordring til å vedlikeholde og ivareta gården, slik at ikke omgivelsene utsettes for fare, heter det blant annet i dommen.

- Særlig der gårdeier - som her - vurderer å rive gården, og hvor kommunen tilsynelatende ikke reagerer tilstrekkelig mot forfall og farlig nedfall, kan det være fristende for gårdeier å neglisjere nødvendig vedlikehold og sikring, skriver Oslo tingrett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer