Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

"Håper du har det bra i himmelen"

Rallytalentet Andreas Mikkelsens (20) siste hilsen til Elisa (10) som ble drept.

DU VIL ALLTID VÆRE MED MEG: Her skriver Andreas Mikkelsen i minneprotokollen. Foto: Henning Lillegård
DU VIL ALLTID VÆRE MED MEG: Her skriver Andreas Mikkelsen i minneprotokollen. Foto: Henning Lillegård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||"Håper du har det bra i himmelen. Jeg håper og tror du hadde et fint møte med Gud. Jeg skal ta med deg hele veien til toppen. Du vil alltid være med meg på reisen. Hilsen Andres."

Slik er rallytalentet Andreas Mikkelsen (20) sin siste hilsen til Elise Bø Kvernsmyr, som så tragisk døde under Rally Larvik for to uker siden.

Det var en preget Mikkelsen som skrev i minneprotokollen for tiåringen under Rally Hedemarken i dag. Ved siden av protokollen var det tent lys, og satt opp et bilde av Elise.

Mikkelsen fikk skrens i 130 km/t under Rally Larvik. I svingen hvor unggutten kjørte av veien, satt ti år gamle Elise Bø Kvernsmyr i en fluktstol og fulgte løpet.

Jenta ble truffet av bilen, og døde på stedet.

Snakker ut

Mikkelsen var sammen med kartleser Ola Fløene i ulykkesbilen. og i dag snakker Mikkelsen og Fløene ut om ulykka for første gang.

- Det har vært to vanskelige og tøffe uker. De tøffeste jeg har hatt, sier Mikkelsen.

- Det har gått sterkt inn på meg. Det som har reddet meg er samtalene jeg har hatt med Elises mor og far. Det har vært varme samtaler, og de er noen av de varmeste menneskene jeg har møtt. Vi har holdt om hverandre og klemt hverandre, sier 20-åringen.

- Det har vært tøft, men alle involverte har støttet hverandre. Vi har fått enormt med meldinger og sympati, sier Fløene.

- Jeg visste ikke at jeg hadde så mange venner, legger Mikkelsen til.

Vurderte å gi seg

Mikkelsen innrømmer at han rett etter ulykka vurderte å gi seg som rallysjåfør, men at tiåringens familie har vært avgjørende for at han nå fortsetter satsingen.

- Det første de sa til oss, var at vi måtte satse videre. Det er nesten som om de har trøstet oss mer enn vi har trøstet dem, sier Mikkelsen.

Han husker ikke så mye av sekundene etter selve ulykka, men opplevelsen vil han aldri glemme:
- Det som hendte kommer alltid til å følge meg. Men det var en konkurranse. Jeg kan ikke klandre meg selv. Jeg kommer til å kjøre med Elises navn på bilen og hjelmen i resten av mitt liv, sier Mikkelsen.

- Elise skal være med til verdenstoppen

Mikkelsen skal kjøre sitt første løp etter ulykka i Sverige neste helg.

- Jeg kjørte rallybil igjen på torsdag for to dager siden. Det var første gang etter ulykken. Jeg var veldig spent og nervøs for hvordan det kom til å føles. Da jeg fikk på meg hjelmen og spente meg fast, føltes det heldigvis bra, sier Mikkelsen.
Han er likevel spent på hvordan det blir å kjøre med tilskuere langs løypa igjen.

Det er trykt opp klistremerker med navnet Elise og ei rose på. Alle førerne under helgas Rally Hedemarken kjører med klistremerkene på bilen.

Også Henning og Petter Solberg har signalisert at de vil kjøre med klistremerkene på bilen.

- Jeg skal ha med meg Elise når jeg når verdenstoppen i rally. Dette skal bli en motivasjonsfaktor, og jeg lover å aldri gi opp, sier Mikkelsen.

Ett minutts stillhet

I dag morges klokka 08.45 var norgeseliten i rally samlet til en minnemarkering for tiåringen, før starten av første etappe av Rally Hedemarken. Det ble en sterk markering.

Foran et stort presseoppbud holdt visepresident i Norges Bilsportforbund Birger Torjussen en minnetale for jenta ved start av første etappe av Rally Hedemarken i Brumunddal.

I talen fortalte Torjussen at Elise  hadde gledet seg til at Rally Larvik skulle gå forbi Andebu. — Hun var ei ung rallyinteressert jente. Ulykka minner oss om at vi ikke har noen å miste, sa Torjussen.

Talen ble etterfulgt av ett minutts stillhet.

Andreas Mikkelsen holdt rundt kjæresten Eline Skjæggestad og kartleser Ola Fløene under det stille minuttet.

Forrige fredag ble tiåringen gravlagt i Andebu kirke i Vestfold. 600 sørgende møtte opp for å ta et siste farvel med den lille jenta.

Den nye Petter Solberg

Andreas Mikkelsen er forlengst utropt til Petter Solbergs arvtaker. Han debuterte i gromklassen WRC allerede som 17-åring etter å ha tatt førerkort i England. Allerede som 18-åring tok han en 5. plass på en WRC-etappe.

Kartleser Ola Fløene har en lang karriere som blant annet inkluderer kartleserjobb for Henning Solberg og i Paris Dekar-rallyet.

Etter ulykka ble NM-runden avlyst. Mikkelsen og Fløene har tidligere gitt uttrykk for at de ikke vil kjøre Rally Spania i starten av oktober.

Dette er den første dødsulykken med tilskuere under billøp i Norge på 12 år.

Mikkelsen kjører ikke Rally Hedemarken. Han er allerede norgesmester i klasse N.

- Det ville blitt feil å kjøre her denne helga, sier Fløene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media