LEI: I flere år har Ida Marie mottatt anonyme meldinger om at hun burde ta livet av seg. Nå er hun og faren lei, og har anmeldt saken til politiet. Foto: Eivind Senneset
LEI: I flere år har Ida Marie mottatt anonyme meldinger om at hun burde ta livet av seg. Nå er hun og faren lei, og har anmeldt saken til politiet. Foto: Eivind SennesetVis mer

Anonym hets

«Håper du snart dør sånn som moren din, det er faen meg på tide»

Etter årevis med anonyme meldinger og netthets har Ida Marie fått nok. Nå står hun fram med sin historie.

«Kan du ikke bare ta livet av deg». «Jeg blir kvalm av å se deg, på tide å dø som din mor». «Det er vel ikke noe å gråte over at din mor er dau, jeg fikk et skrubbsår i dag, og griner ikke av den grunn».

Dette er sitater som Ida Marie fra Bergen med jevne mellomrom har fått slengt mot seg fra det man tror er medelever på skolen i flere år.

Hun mistet moren sin til sykdom for flere år siden, og tok tapet tungt. Helt fra barneskolen har hun fått anonyme meldinger på nett og lapper i skapet sitt på skolen, som de nevnt over.

- For litt over to uker siden dukket også de første lappene opp hjemme i vår private postkasse, forteller jentas far, Christian Ellingsen, til Dagbladet.

«Det er fortvilende for en far å se sin vakre, sterke, flotte og hardtarbeidende jente forandre seg til et skjelvende aspeløv og vegre seg for å gå på skolen, vegre seg for omgivelsene, stadig se seg over skuldra for hva som kommer neste gang, og lure på «Er det noen som virkelig ønsker at jeg skal dø?» (sic)», skriver han i et innlegg på Facebook, der han samtidig deler bilde av en av lappene de skal ha fått hjem i postkassa.

«JÆVLA HORE»: Denne lappen skal ha dukket opp i familiens postkasse nylig. Foto: Privat.
«JÆVLA HORE»: Denne lappen skal ha dukket opp i familiens postkasse nylig. Foto: Privat. Vis mer

Begynte på barneskolen

Vi tar det helt tilbake til barneskolen. Ida Marie var sterkt preget av morens bortgang, og utviklet en voldsom angst for å være borte fra faren. Men hun var populær og skoleflink. Det er hun fortsatt, forteller Christian.

På et tidspunkt rundt femte eller sjette klasse ble det intriger mellom jentene på skolen. Kort tid etter ble han gjort oppmerksom på nettstedet ask.fm, der man kan legge ut anonyme meldinger.

- Der hadde anonyme avsendere skrevet de grusomste ting om Ida Marie og moren, sier han.

De ble begge sjokkerte, og trodde ikke sine øyne da de leste det som sto skrevet.

- Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Jeg ble sjokkert, og det var veldig vondt der og da. Men jeg trodde aldri at det skulle fortsette. Jeg prøvde å gå videre uten å tenke så mye på det, sier Ida Marie.

Så begynte oppringningene fra ukjente nummer. Christian tok kontakt med politiet for å finne ut hvem som sto bak. Fordi det ofte kom før helga, var det for seint for politiet å spore oppringningene mandagen etter. Og fordi de var så unge ble det ikke tatt videre til Kripos. Feid litt under teppet, som han beskriver det.

Av og på

I 7. klasse byttet Ida Marie skole og hadde det fint, men da ungdomstrinnet to år seinere ble lagt ned, ble hun flyttet tilbake til sin gamle skole. Det var litt skummelt, men skulle gå greit, tenkte hun. Det var et tilbakelagt stadium, noe folk drev med på barneskolen. I løpet av sommerferien hadde hun også fått mange venninner på trinnet over hun kunne støtte seg på.

I løpet av sommerferien før de eldre venninnene gikk over til videregående, blusset det imidlertid opp på igjen. Og det eskalerte. De styggeste meldinger om moren dukket opp på nett. Ting ble stjålet, og hun fant lapper i skapet sitt der det sto at hun burde ta livet av seg. Da ble skoleledelsen involvert.

- I begynnelsen sørget de for faste møter og snakket mye med henne, men jeg opplevde kanskje ikke at de gjorde så mye for å finne ut hvem som sto bak, forteller Christian.

Månedene gikk. Politiet var en periode også involvert, og var til stede på skolen for å hindre de anonyme avsenderne fra å kontakte Ida Marie. De fjernet også skapet hennes. Men det siste året på ungdomsskolen hadde allerede gått i vasken. Hun hadde mye fravær, karakterene stupte, og hun telte dager til skoleåret var ferdig.

TØFT: Ida Marie hadde aldri trodd at det skulle pågå så lenge. Ungdomsskolen var et spesielt tøft kapittel. Foto: Eivind Senneset
TØFT: Ida Marie hadde aldri trodd at det skulle pågå så lenge. Ungdomsskolen var et spesielt tøft kapittel. Foto: Eivind Senneset Vis mer

- Jeg var så vidt på skolen, det var et veldig tungt år for meg, sier Ida Marie.

- Har gjort alt vi kunne

Rektor på ungdomsskolen der hun gikk forteller til Dagbladet at de har tatt saken på alvor og arbeidet med ivareta henne på best mulig måte.

De har hatt mange samtaler og møter med Ida Marie og Christian, i tillegg til samarbeid med politiet.

Kunne dere gjort noe annerledes?

- Det kan godt hende. Vi har hatt svært tett dialog med de involverte hele veien, men vi har også et ansvar for alle på skolen. Vi skal ikke, og vil ikke ansvarliggjøre andre for handlinger uten at vi er hundre prosent sikre, forteller rektor.

Ida Marie og far har forståelse for at det har vært vanskelig å nøste opp i saken, men har vært mye frustrerte for at tiltakene ikke har ført fram.

- Jeg har vært enormt sint og frustrert, og hatt mine runder med kjefting og smelling. Jeg vet det er vanskelig, og så jo at de ville, men i ettertid er det lett å se at det burde vært gjort mer, sier Christian.

Ny start

Da Ida Marie begynte på videregående i høst tok historien en vending. Det kom ingen flere meldinger, og hun stortrivdes. Fram til for to og en halv uke siden, da brevet dukket opp i postkassa hjemme hos familien. Da var det nok.

- Det var ikke en spontan handling. Noen har skrevet lappen, og tatt seg bryet med å komme hjem til oss for å levere den. Det var da jeg bestemte meg for å fortelle historien på Facebook. Jeg håpte det ville spre seg til foreldre i nærområdet, at de kunne snakke med barna sine og kanskje få en slutt på det, forteller far.

Dagen etter fant hun bøkene sine tagget ned med påskriften «HORE».

TAGGET NED: Dagen etter at Ida Maries far gikk ut med historien på Facebook, fant hun bøkene sine på skolen som dette. Foto: Eivind Senneset
TAGGET NED: Dagen etter at Ida Maries far gikk ut med historien på Facebook, fant hun bøkene sine på skolen som dette. Foto: Eivind Senneset Vis mer

- Da rablet det for meg. Skolen er igjen involvert, og forholdet er anmeldt til politiet.

Skal etterforske saken

Politioverbetjent Endre Laukeland har vært involvert i saken i flere år. Han bekrefter overfor Dagbladet at han har fått inn anmeldelsen, og at de vil etterforske saken.

- Vi har hatt saker om mobbing og trusler tidligere, men dette er den desidert groveste jeg har vært borti i alle åra jeg har jobbet med dette, med tanke på at den har pågått over så lang tid, sier han.

Han og flere i politiet har samarbeidet med skolene i saken over flere år. At situasjonen har vedvart uten at de har funnet ut hvem som står bak, var han ikke klar over, før anmeldelsen kom inn denne uka.

Når de nå setter i gang etterforskningen, vil de blant annet innhente all tilgjengelig dokumentasjon fra skolen og fornærmede, og starte med skriftprøver. Han har tro på at de vil komme til bunns i saken.

- Det er ingen garanti, men jeg har tro på at det vil gi resultater. Den situasjonen jenta er blitt utsatt for er uholdbar. Det er alvorlig og straffbart for den eller de som står bak.

Han har ingen kommentar til skolene eller politiets innsats for å finne ut hvem som står bak tidligere, som kunne ha spart Ida Marie for flere år med hets. Han understreker imidlertid at det vil være enklere å komme til bunns i nå som forholdet er anmeldt.

Byrådet tar grep

Christians Facebook-innlegg har fått massiv oppmerksomhet, spesielt i nærmiljøet. Også skolebyråd i Bergen kommune, Roger Valhammer (Ap), fikk med seg familiens historie.

NY HANDLINGSPLAN: Skolebyråd i Bergen, Roger Valhammer, har utarbeidet en ny antimobbeplan for å håndtere problemer i skolen. Foto: Vidar Langeland / Bergen kommune.
NY HANDLINGSPLAN: Skolebyråd i Bergen, Roger Valhammer, har utarbeidet en ny antimobbeplan for å håndtere problemer i skolen. Foto: Vidar Langeland / Bergen kommune. Vis mer

Tirsdag inviterte han og leder for opplærings- og helseutvalget i Hordaland fylkeskommune, Emil Gadolin (Ap), inn Ida Marie og Christian til et møte.

- Jeg leste Facebook-posten til Christian i forrige uke, og kjente at det stakk veldig dypt inn i hjertet. Derfor bestemte jeg meg for å høre om de ville komme inn og fortelle om sine erfaringer, slik at jeg og kommunen kanskje kan lære noe, sier Valhammer til Dagbladet.

Samme dag hadde han akkurat sendt inn en ny antimobbeplan på høring i bystyret. Et av hovedtiltakene i planen «Skyfritt» er at det skal opprettes ressursgrupper med eksterne eksperter som kan bistå barnehager, skoler og de som driver fritidsaktiviteter i alvorlige mobbesaker.

Han forteller at 1800 elever i Bergen-skolen sier at de blir mobbet.

- Det tar vi på stort alvor. Kompetansen når det kommer til mobbing og psykososialt miljø er veldig varierende. Det har vært etterlyst sterkere hjelp utenfra, og det er vi opptatt av at de skal ha tilgjengelig.

Møtet med Ida Marie og Christian var både sterkt og lærerikt, forteller han. Det var vondt å høre hvordan hun har hatt det, men et fint og godt møte, med mange gode innspill. Han understreker hvor tøft han synes det er av Ida Marie, å stå i det og dele sin historie.

- Det er så hjerteskjærende. Jeg håper historien hennes også kan bidra til å hjelpe de som befinner seg i liknende situasjoner.

Håper på svar

Ida Marie og Christian håper etterforskerne klarer å gi svar på det de har lurt på så lenge: Hvem er det som vil henne så vondt?

- Jeg har full forståelse for at det er vanskelig å finne ut av, men jeg håper at politiet gjør sitt beste for å finne ut hvem som står bak. Det virker som at det er det som må til for at det skal ta slutt, sier Ida Marie.

OPPGJØR: Ida Marie og Christian har fått et overveldende antall tilbakemeldinger etter at de fortalte sin historie. De tror det er nødvendig å komme til bunns i saken for at ting skal bli bedre. Foto: Eivind Senneset
OPPGJØR: Ida Marie og Christian har fått et overveldende antall tilbakemeldinger etter at de fortalte sin historie. De tror det er nødvendig å komme til bunns i saken for at ting skal bli bedre. Foto: Eivind Senneset Vis mer

- Det er det som er det viktigste for meg - at det stopper. Jeg er lei og sliten, og vil ikke ha mer fravær fra skolen. Jeg sitter med følelsen av at det aldri kommer til å ende, men jeg håper det.

Siden hun og faren gikk ut med historien, har de fått et overveldende antall tilbakemeldinger.

- Jeg er utrolig lettet over å ha stått fram. Jeg har fått så mange henvendelser at jeg ikke klarer å svare på alle, og alt har vært utelukkende positivt. I tillegg til at jeg håper det kan få en slutt på alt, håper jeg at historien kanskje kan hjelpe noen som kjenner seg igjen. Man er ikke alene.