POSITIV:FNs tidligere spesialutsending Kai Eide er positiv, men tror fremdeles ikke at det er oppnådd enighet i Washington om å forsøke forhandlinger med Taliban-ledere. Foto: AP Photo/Dario Lopez-Mills
POSITIV:FNs tidligere spesialutsending Kai Eide er positiv, men tror fremdeles ikke at det er oppnådd enighet i Washington om å forsøke forhandlinger med Taliban-ledere. Foto: AP Photo/Dario Lopez-MillsVis mer

Håper flere vil snakke med Taliban

FNs tidligere spesialutsending Kai Eide håper stadig flere forstår at forhandlinger med Taliban-ledere må velges foran økt militærmakt i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet:) FNs tidligere spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, ser svært positivt på en mulig enighet i Washington om å forhandle med ledere i Taliban. Han tror derimot at det er et stykke fram til en slik mulighet kan bli til realiteter.

- Vil ta tid - Jeg tror fortsatt det er uenighet i Washington om en slik linje, men skulle det likevel være mulig å oppnå enighet, mener jeg det vil være klart positivt. Sålenge det fremdeles er militære styrker på slagmarken, tror jeg det vil gå en del tid før Taliban kan være klare for forhandlingsbordet. Den overmilitariseringen vi ser nå, kommer aldri til å virke i positiv retning.

Jeg registrerer samtidig at stadig flere ønsker et forhandlingsbord av en elller annen art. Det er den eneste muligheten for å komme inn på en veg mot en fredelig løsning i Afghanistan, sier Kai Eide til Dagbladet.

Det hvite hus revurderer nå Afghanistan-strategien og åpner nå for å forhandle med høytstående medlemmer av Taliban, ifølge den britiske storavisa The Guardian.

- Tar feil Afghanistans president, Hamid Karzai, har sammen med britiske og pakistanske myndigheter tatt til orde for slike forhandlinger, mens USA har nektet.

- De som tror at man kan oppnå forhandlinger med ledere i Taliban gjennom bruk av større militære styrker på slagmarken tar helt feil, sier Kai Eide.