Inviterer fremmede til jul:

- Håper folk tør

Gourmetkokk Roger Nøst (27) åpner hjemmet sitt for fremmede i Oslo denne julaften. - Tabu å be om hjelp, sier han til Dagbladet.

ÅPNER HJEMMET: 27 år gamle Roger Nøst inviterer fremmede hjem til jul i år. Her avbildet på Scandic St. Olavs plass i Oslo, hvor han jobber som sous chef. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ÅPNER HJEMMET: 27 år gamle Roger Nøst inviterer fremmede hjem til jul i år. Her avbildet på Scandic St. Olavs plass i Oslo, hvor han jobber som sous chef. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har mine utfordringer med boliglån og stigende rente, men jeg er i en posisjon hvor jeg kan hjelpe folk med mat og julegaver i år. Det er en tanke jeg har hatt i et par år, sier Roger Nøst til Dagbladet.

27-åringen er til daglig sous chef på Scandic St. Olavs Plass - men denne jula håper han å kunne varte opp for ti fremmede på hjemmebane.

- Hvis jeg kan gjøre noen sin jul bedre, er det ingenting som slår det. Jeg er godt vant til å varte opp fra kokkebransjen, sier Nøst, som også har erfaring fra Theatercaféen, Hotel Bristol og Argent Restaurant på Operaen.

LANG ERFARING: Roger Nøst (27) har lang erfaring fra kokkebransjen, og har blant annet jobbet på Theatercaféen, Hotel Bristol og Argent Restaurant på Operaen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LANG ERFARING: Roger Nøst (27) har lang erfaring fra kokkebransjen, og har blant annet jobbet på Theatercaféen, Hotel Bristol og Argent Restaurant på Operaen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Tabu å be om hjelp

Forrige uke la Nøst ut en Finn-annonse hvor han inviterer til julefeiring i leiligheten på Grorud i Oslo. Han forteller at over 1200 har sett annonsen, men at bare 2-3 har sendt ham melding.

- Jeg håper at folk tør å sende meg melding, men det er nok litt tabu å be om hjelp. Folk må ikke være redde for å ta kontakt. Jeg håper det kommer folk, sier han.

600 000 nordmenn gruer seg til jul - særlig barnefamilier og de med lav inntekt, ifølge en fersk undersøkelse fra Unicef Norge. Svekket økonomi pekes på som en av hovedårsakene.

GRØT: Dagbladet-kokk Christopher Sjuve viser deg et enkelt triks for ikke å svi grøten. Foto/klipp: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

En vanskelig økonomisk situasjon vil påvirke julefeiringen negativt, svarte nesten hver tredje som ble spurt i undersøkelsen.

Også Nøst har kjent på hvordan det er å ha trange kår det siste året, forteller han.

- Dette er nok mitt tøffeste år økonomisk. Dette året har jeg ligget inne på sykehus etter å ha revnet to leddbånd i ankelen og med starten på en blodforgiftning, som har gjort at jeg har vært sykmeldt store deler av året. Jeg havnet i Nav-systemet, og det er først nå jeg begynner å komme meg litt ovenpå, sier han.

  • Sliter du økonomisk eller gruer du deg til jul? Ta kontakt med meg her.
VIL BIDRA: I leiligheten på Grorud håper han på å kunne varte opp for ti fremmede denne julaften. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL BIDRA: I leiligheten på Grorud håper han på å kunne varte opp for ti fremmede denne julaften. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Redd for å sitte alene

I flere år har Nøst hatt lyst til å åpne hjemmet for fremmede til jul, men ikke turt - før nå. De siste åra har han feiret jul med familien på Jæren i Rogaland.

- I år bare bestemte jeg meg. Jeg har jobbet mye med meg selv de siste to åra, sier Nøst.

PINNEKJØTT: Dagbladets Christopher Sjuve gir deg en enkel guide til hvordan du får det perfekte pinnekjøttet. Foto/klipp: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Han synes det er skummelt å skulle miste det tradisjonelle ved å ikke reise hjem til Jæren i jula.

- Jeg er veldig redd for å sitte alene. Jeg har noen gode venner som har sagt at hvis det ikke kommer noen, så vil de komme. Det er den redselen ved å ikke ha det tradisjonelle som hører med når man reiser hjem til jul. Jeg er redd ingen sier ja, sier han.

JULESTEMNING: I leiligheten til Roger Nøst på Grorud er det allerede pyntet til jul. Her sammen med roomien Marie Kohler. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
JULESTEMNING: I leiligheten til Roger Nøst på Grorud er det allerede pyntet til jul. Her sammen med roomien Marie Kohler. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Vil lage ny tradisjon

27-åringen synes ikke samfunnet bidrar nok til de som trenger det, forteller han. Det håper han å kunne gjøre noe med selv.

- Jeg håper jeg klarer å inspirere andre til å være mer medmenneskelig i disse tider. Både som samfunn og som enkeltpersoner mener jeg at vi kunne bidratt mer. Jeg føler ikke samfunnet bidrar nok, for eksempel til de som står i matkøer, sier han og legger til:

- Jeg håper at jeg kan lage en ny tradisjon for meg selv ved å hjelpe andre i vanskeligstilte situasjoner - enten om du er ensom, er alenemor eller ikke får reist hjem til jul i år, sier han.

- Hva skal du servere?

- Jeg har allerede fått litt pinnekjøtt og ribbe fra moren min. Planen er både ribbe, pinnekjøtt, kålrabistappe, medisterkaker og pølse. Jeg er ikke så glad i lutefisk siden jeg har jobbet med tonnevis av det de siste åra.