SAVNET: Truls Henrik Johansen har vært savnet siden fredag. Nå har politiet siktet tre menn i saken. Foto: Trond K. Johansen
SAVNET: Truls Henrik Johansen har vært savnet siden fredag. Nå har politiet siktet tre menn i saken. Foto: Trond K. JohansenVis mer

- Håper fortsatt at Truls kommer til rette

Truls Henrik Johansen (23) har vært savnet siden forrige uke. Tre menn er siktet i saken.

Natt til fredag forrige uke forsvant Truls Henrik Johansen (23) fra en tur med fritidsbåt fra Skipnes til Myre i Nordland.

I går opplyste politiet i Nordland at tre menn er pågrepet i forbindelse med forsvinningen. Alle tre ble framstilt for fengsling i dag.

- De er siktet for uaktsomt drap og/eller å ha hensatt savnede i en hjelpeløs tilstand, eller medvirkning til dette, opplyser politiet i en pressemelding.

Anne Margrethe Kleczka, som er seksjonsleder for etterforskning ved driftsenhet Lofoten og Vesterålen i Nordland politidistrikt, forteller til Dagbladet at bakgrunnen for siktelsen er at alle tre skal ha vært i nærheten av Johansen tett opp mot tidspunktet da han forsvant.

Hun er ikke kjent med hvordan de tre stiller seg til siktelsene.

De tre mennene, som er i 30-åra, har alle blitt avhørt av politiet, opplyser hun. Kleczka ønsker ikke å utdype hva politiet vet om relasjonen mellom 23-åringen og de tre siktede, eller hva de har sagt i avhør.

God venn

Rudi Mortensen er mangeårig venn av Johansen, og forteller Dagbladet at han tok initiativ til en innsamlingsaksjon til søket etter vennen, da han i forrige uke fikk høre at han var savnet.

VENN: Rudi Mortensen er venn av savnede Johansen, og har tatt initiativ til en innsamlingsaksjon til søket etter ham. Foto: Privat.
VENN: Rudi Mortensen er venn av savnede Johansen, og har tatt initiativ til en innsamlingsaksjon til søket etter ham. Foto: Privat. Vis mer

- Jeg var i Syden da jeg fikk høre at han var savnet, og fikk derfor ikke selv bidratt i letingen. På Facebook spurte jeg derfor om andre ville bli med på å samle inn penger til redningsselskapet, sier Mortensen til Dagbladet og sier at han håpet at initiativet ville kunne generere 5000 kroner.

- Totalt har det nå kommet inn over 500 000 kroner, forteller han.

Han beskriver Johansen som en spesielt god person.

- Truls, han er en kjempekar, og jeg har fortsatt tro og håp på at han skal komme til rette, sier Mortensen.

De tre siktede ble alle plukket opp av ei redningsskøyte samme natt som Johansen forsvant.

- De skal ha vært til sjøs sammen, men hendelsesforløpet og om det har skjedd noe straffbart er fortsatt ukjent, sier Kleczka til avisa Vesterålen Online (VOL).

- Grunnlaget for siktelsen er forklaringer gitt til politiet og observasjoner gjort under redningsaksjonen, sier hun.

John-Petter Karlsen, forsvareren til en av de siktede mennene, forteller at klienten stiller seg uforstående til siktelsen. Mannen er siktet for flere forhold, blant annet uaktsomt drap og å ha hensatt savnede i en hjelpesløs tilstand.

- Min klient vil ikke på nåværende tidspunkt komme med kommentarer, ut over at det er en tragisk hendelse, sier advokaten til Dagbladet.

- To båter

Etterforskningsleder Kleczka sier at politiet er i en fase der de forsøker å finne informasjon, teknisk og taktisk. Kripos er også koblet på etterforskningen.

Ifølge VOLs opplysninger ble Johansen meldt savnet etter at en fritidsbåt han skal ha vært om bord i, kantret. Totalt skal de fire mennene ha reist ut på sjøen i to fritidsbåter fra Øksnes Vestbygd rundt klokka to på natta 15. juni, og det skal ha vært to personer i hver båt, skriver VOL.

Yrkesfisker

Ifølge Bladet Vesterålen og Fiskeribladet satset Truls Johansen stort innen fiskeri og investerte store summer i båter.

Bare 15 år gammel debuterte han som yrkesfisker. I hverdagen var Johansen mye på sjøen, som skipper på egen båt, eller som fisker for Myre fiskemottak i hjemkommunen.