Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Håper fortsatt på atomavtale med Iran

Partene i forhandlingene om Irans atomprogram har fortsatt ikke gitt opp håpet om en avtale innen fristen mandag, ifølge Storbritannias utenriksminister.

FRIST: Storbritannias utenriksminister, Philip Hammond, snakker til journalister i Wien, hvor forhandlingene om atomprogrammet til Iran pågår. USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Russland og Kina deltar i forhandlingene med Iran. Fristen for en avtale løper ut mandag Foto: Reuters/ Scanpix / Heinz-Peter Bader
FRIST: Storbritannias utenriksminister, Philip Hammond, snakker til journalister i Wien, hvor forhandlingene om atomprogrammet til Iran pågår. USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Russland og Kina deltar i forhandlingene med Iran. Fristen for en avtale løper ut mandag Foto: Reuters/ Scanpix / Heinz-Peter Bader Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske utenriksministeren, Philip Hammond, uttalte søndag at partene presser på for å komme i mål innen fristen. Samtidig erkjente han at flere vanskelige spørsmål var uløste.

- Vi står fortsatt ganske langt unna hverandre, og det gjenstår noen svært vanskelige og komplekse spørsmål, sa Hammond.

Han mener partene må «se på hvor vi skal gå videre herfra», hvis de ikke klarer å enes om en avtale mandag.

- Flere muligheter Ifølge en kilde i utenriksdepartementet i USA er diskusjonene om en mulig forlengelse av fristen allerede i gang. USAs utenriksminister, John Kerry, og hans iranske kollega, Mohammad Javad Zarif, skal ha drøftet dette søndag.

- Vi er fortsatt opptatt av å komme nærmere en enighet. Men det er naturlig at vi nå, bare et døgn før fristen, diskuterer flere muligheter, både internt og med våre samarbeidspartnere, sa kilden ifølge nyhetsbyrået Reuters.

En kilde i den iranske delegasjonen i Wien, hvor forhandlingene pågår, var mer pessimistisk. Han mente søndag at det ikke ville være mulig å nå fristen og at partene kan trenge så mye som et ekstra år for å komme i havn.

- Når man tar innover seg den korte tida til fristen går ut og antall temaer som må diskuteres og løses, vil det være umulig å nå en endelig og omfattende avtale innen 24. november, sa kilden til det iranske nyhetsbyrået ISNA.

Gjennombrudd i Genève Målet med forhandlingene er en avtale som legger begrensninger på det iranske atomprogrammet - samtidig som de internasjonale sanksjonene mot landet oppheves. Vestlige land frykter at Iran i hemmelighet ønsker å utvikle atomvåpen, noe iranske myndigheter avviser.

Etter flere år med samtaler oppnådde partene et gjennombrudd i Genève i november i fjor.

Iran gikk da midlertidig med på å stanse anriking av uran til mer enn 5 prosent, samt å stanse virksomheten ved forskningsreaktoren i Arak. I tillegg godtok landet å kvitte seg med halvparten av lagrene av anriket uran og å fortynne resten til 5 prosent, mot at vestlige land lettet noe på sanksjonstrykket.

- Historisk Utenriksminister Børge Brende (H) var blant dem som betegnet avtalen som «historisk» og «en seier for diplomatiet», og Det Internasjonale Atomenergibyrået (IAEA) konstaterte noen måneder senere at iranerne gjorde som de hadde lovet.

I juli skulle en endelig avtale etter planen ha vært framforhandlet, men partene ga hverandre i stedet ny frist til 24. november.

Tysklands utenriksminister, Frank-Walter Steinmeier, sa i september at man aldri hadde vært nærmere en avtale. I helga konstaterte han at det var gjort nye framskritt, selv om visse uenigheter gjensto.

- Etter et tiår med samtaler, har vi nå kommet fram til sannhetens øyeblikk i Wien, sa den tyske utenriksministeren lørdag.

I tillegg til Iran deltar USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland i forhandlingene. Kinas utenriksminister, Wang Yi, kommer til Wien mandag, og da vil alle de seks landene være representert på ministernivå.

(NTB-AFP)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling