Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Håper Fredsprisen kan gi håp til unge i Midtøsten

Åsmund Aukrust (Ap) er glad for at Nobelkomiteen lyttet til hans forslag om å gi fredsprisen til tunisiske dialogkvartetten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag formiddag ble det klart at nobelkomiteen går inn for å gi Nobels fredspris for 2015 til den tunisiske dialogkvartetten, for de fire organisasjonenes avgjørende bidrag til byggingen av et pluralistisk demokrati  i Tunisia i kjølvannet av jasminrevolusjonen. 

Det var stortingsrepresentantene Heikki Holmås (SV) og Åsmund Aukrust (Ap) som nominerte kvartetten til prisen.

- Vi gratulerer den nasjonale dialogen i Tunisia med Nobels fredspris, sier stortingsrepresentant Heikki Eidsvoll Holmås (SV) til Dagbladet.
Holmås og Aukrust er glad for at Nobelkomiteen lyttet til deres forslag:

- Det er en utrolig verdig og flott pris. Jeg synes selvsagt at det er veldig morsomt at de vinner, spesielt med det bildet vi har i Midtøsten akkurat nå, hvor optimismen vi så blant unge i forbindelse med den arabiske våren for noen år siden dessverre har munnet ut i noe brutalt og sørgelig flere steder, sier Aukrust til Dagbladet.

Håper det legges merke til Mens borgerkrigen i Syria raser videre for fjerde år på rad og IS herjer i regionen, mener Aukrust det er viktig å synliggjøre at enkelte land faktisk har lyktes med å ta steget mot demokratisering. 

- Derfor er det så viktig å ta vare på det som har gått riktig vei, og som kan gi unge håp videre. I Tunisia har man fått det til, selv om situasjonen fortsatt er veldig skjør, og det synes jeg det er veldig flott at Nobelkomiteen anerkjenner, sier Aukrust til Dagbladet.

Kvartetten kom i stand sommeren 2013 da demokratiseringsprosessen i landet sto i fare for å bryte sammen som følge av politiske drap og omfattende sosial uro.

Fire organisasjoner I sin begrunnelse peker Nobelkomiteen på at kvartetten etablerte en alternativ og fredelig politisk prosess da landet sto på randen av borgerkrig. Slik bidro den til at Tunisia på få år har kunnet etablere et konstitusjonelt styresett med grunnlovsfestede rettigheter for hele befolkningen, uavhengig av kjønn, politisk overbevisning og religiøs tro.

Fire organisasjoner fra det tunisiske sivile samfunn har utgjort Kvartetten for nasjonal dialog: fagbevegelsen UGTT (Union Générale Tunisienne du Travail), arbeidsgiverorganisasjonen UTICA (Union Tunisienne de l'Industrie, du Commerce et de l'Artisanat), menneskerettsorganisasjonen LTDH (La Ligue Tunisienne pour La Défense des Droits de l'Homme) og den nasjonale advokatforeningen Ordre National des Avocats de Tunisie.

GRATULERER: Stortingrepresentant Heikki Holmås gratulerer den tunisiske dialogkvartetten, som han selv nominerte. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
GRATULERER: Stortingrepresentant Heikki Holmås gratulerer den tunisiske dialogkvartetten, som han selv nominerte. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!