- Håper Gilde spiller med åpne kort

Bonde Pål Haugstad (54) frykter smitteskandalen i Gilde vil ramme hele kjøttnæringa - bøndene inkludert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGSTAD I VENABYGD (Dagbladet):

Midt i bingen i det 1600 kvadratmeter store fjøset, mellom nesten 200 okser, kyr og noen nyfødte kalver, står bonde og leder i Oppland Bondelag, Pål Haugstad. Han smiler litt, selv om ansiktet hans er preget av stundens alvor. At Gilde, selve nasjonalsymbolet på norsk landbruk, nå kan være utsatt for en alvorlig og pinlig smitteskandale, er det få som synes noe om, minst av alle bøndene, som lever av og for Gilde.

-  Situasjonen er alvorlig, det er det ikke vits å legge skjul på. Gilde er vår bedrift. Derfor er det ekstra leit at noe slikt kunne skje dem. Dette kan gå ut over hele næringa, ikke bare dem som leverer kjøtt til Gilde, men alle, sier Haugstad.

Nære bånd til Gilde
I tre generasjoner har familien Haugstad i Venabygd i Oppland levert kjøtt til slakteriet som i dag ligger på Rudshøgda. Det ligger med andre ord mange år med tradisjon og nære bånd knyttet til kjøttleveransene. Det er kanskje derfor det er ekstra leit at nettopp dette slakteriet nå kan være kilden til bakterien som har gjort to barn sjuke.

-  Jeg håper Gilde spiller med åpne kort og legger seg flat for all kritikk. Det kommer de til å tjene på, sier han.

-  Det er ikke sikkert at bedriften kommer svekket ut av denne saken hvis de håndterer den riktig. Det har vi sett liknende eksempler på tidligere, blant annet med forurensningen i vannflaskene til Ringnes, sier han.

Dokumentert hele livet

Han mener norske bønder har gode nok rutiner og kontroll på dyra sine. På bordet foran oss ligger mengder av dokumentasjon og journalførte protokoller. Hva som skjer med ett fe fra kalv til det blir sendt til slakting er langt fra overlatt til tilfeldighetene. Om noen lurer på hvilken type spray som er brukt for å merke dyret, eller hvor mye maursyre som er tilsatt ftret, kan Haugstad gå tilbake å spore opp hvert enkelt dyr.

 I FJØSET:  I tre generasjoner har forfedrene til Pål Haugstad levert kjøtt til slakteriet som i dag er lokalisert på Rudshøgda. Han frykter at hele næringa nå kan få svi takket være dårlig hygiene hos Gilde. Foto: Frank Karlsen
I FJØSET: I tre generasjoner har forfedrene til Pål Haugstad levert kjøtt til slakteriet som i dag er lokalisert på Rudshøgda. Han frykter at hele næringa nå kan få svi takket være dårlig hygiene hos Gilde. Foto: Frank Karlsen Vis mer

Rundt én prosent av alt norsk storfe er smittet med den farlige e.coli-bakterien, ifølge tall fra Mattilsynet. At ett dyr er smittet trenger ikke å være farlig, så lenge tarmen i dyret ikke kommer i kontakt med kjøttet under slakting.

-  Dyra er rene og hele når de kommer til slakteriet. Levende er de også. Hvis myndighetene nå finner bakterien på slakteriet, er det nok interne rutiner på slakteriet som har sviktet. Jeg tror ikke det er bondens skyld, sier han. -  Vi er avhengige av å ha kundenes tillit. Ellers får vi ikke solgt kjøttet vårt. Så enkelt er det, sier Haugstad.