- Håper han blir røpet i løpet av to-tre dager

Verdens mest ettersøkte pedofile funnet på pc i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Nattens internasjonale etterlysning av verdens mest ettersøkte pedofile mann, kan føre til at mannens identitet blir røpet i løpet av to-tre døgn.

Det håper og tror politioverbetjent John Ståle Stamnes, rutinert og garvet pedofili-etterforsker i Kripos.

- Bildet ble først lagt ut over hele verden klokka 04 GMT, og vi må først vente på at folk våkner rundt om på kloden. Ved 15-tiden i dag var det ikke kommet inn noen avgjørende tips, så vidt jeg har fått høre fra Interpol, men vi får ingen angst de første 60 timene for at denne aksjonen ikke skal gi resultat, sier Stamnes til Dagbladet.no.  

Det er ikke noe som tyder på at den hvite mannen rundt 50 år er norsk. Men det var på en pc i Oslo at mannen ble avslørt uten «maske» for første gang.

Politiet kom over bildene under etterforskning av en 48 år gammel trønder, som ble pågrepet i oktober 2006 og seinere dømt til sju års forvaring for seksuelt misbrukt av unge gutter i Thailand.

Denne dommen er anket til Høyesterett.

Operasjon Yai

- Det er ikke noe som tyder på at nordmannen har noen direkte forbindelse med den ettersøkte som vi nå leter etter i de 186 landene som er tilknyttet Interpol. Men det var etterforskningen av den saken, som gikk under navnet Operasjon Yai, som brakte dagens etterslyste mann fram i lyset, sier Stamnes.

Foto: INTERPOL.
Foto: INTERPOL. Vis mer

Politiet fant 800 bilder av mannen som nå er etterlyst. Han er fotografert i seksuell aktivitet med gutter under ti år, trolig fra Sørøst-Asia. Politiet tror bildene er tatt allerede i 2000 eller 2001.

Avslørt etter 11 døgn

Den forrige brede Interpol-etterlysning etter en pedofil var i fjor høst. Den såkalte "Sirkelmannen" ble avslørt etter 11 dager som den kanadiske læreren Christopher Paul Neil (32).

- Etterforskningen mot den norske pedofilidømte mannen startet etter at politiet i Canada fant bilder. Mange som utveksler bilder innenfor de pedofile nettverkene maskerer ofte bildene fra start, men blir mer og mer modige etter hvert. Og det er mange både av de og oss som følger med der ute, sier politioverbetjent John Ståle Stamnes.

- Håper han blir røpet i løpet av to-tre dager
AVSLØRT: Den 32 år gamle kanadiske læreren opererte under kallenavnene "Vico" og "Sirkelmannen". Han ble avslørt under "sirkelmasken" 11 døgn etter etterlysningen.