Fylkespartileder i Ap:

- Håper han går i seg selv

Fylkespartileder Kristina Hansen i Finnmark Arbeiderparti sier til Dagbladet at de ønsker å bruke sine politiske ressurser på politikk, ikke personfokus. Hun håper at AUF-leder Astrid Hoem og lokallagsleder Trond Giske går i seg selv etter torsdagens ordveksling. Giske sier han er enig med Hansen.

ORDVEKSLING: Torsdag kveld havnet lokallagsleder Trond Giske i en intens ordveksling med AUF-leder Astrid Hoem under en sending av NRK-programmet «Debatten». Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
ORDVEKSLING: Torsdag kveld havnet lokallagsleder Trond Giske i en intens ordveksling med AUF-leder Astrid Hoem under en sending av NRK-programmet «Debatten». Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kveld havnet AUF-leder Astrid Hoem og lokallagsleder Trond Giske i en intens ordveksling under NRK-programmet «Debatten». Hoem og Giske var der for å diskutere årsakene til at Arbeiderpartiet stuper på meningsmålingene da Hoem mente at Giske «må anerkjenne at han er en del av problemet …».

Fredag morgen møtte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i «Politisk kvarter». Der svarte han bekreftende på spørsmål om Hoem også snakket på vegne av ham. I tillegg sa han at Ap «har en ganske vond sak bak oss» og at det «ikke er noe poeng i å glemme den».

AUF-LEDER: Astrid Hoem. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
AUF-LEDER: Astrid Hoem. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Personfokus

Nå sier fylkesleder Kristina Hansen i Finnmark Arbeiderparti til Dagbladet at hun håper at både Hoem og Giske kan gå i seg selv etter seansen på «Debatten».

- I Finnmark Arbeiderparti er vi opptatt av saker og politiske løsninger som er viktige for Finnmark. Finnmark har åpenbare utfordringer, deriblant en stor reduksjon i folketallet. Derfor er vi veldig glade for at regjeringen har stilt opp med tiltak som gratis barnehage i Nord-Troms og Finnmark, og større nedskrivning på studielån, sier Hansen til Dagbladet og fortsetter:

- Vi ønsker å bruke våre politiske ressurser på politikk, ikke personfokus. Det opplevde jeg derimot at skjedde i går - i hvert fall i etterkant av debatten.

Hansen sier at også Finnmark Arbeiderparti er innstilt på å gå noen runder med seg selv. Hun forteller at de normalt sett ligger høyere på meningsmålingene, men at også Finnmark Arbeiderparti må regne med at de kan ha gått ned på målingene.

FYLKESPARTILEDER: Kristina Hansen i Finnmark Arbeiderparti.Foto: Vidar Ruud / NTB
FYLKESPARTILEDER: Kristina Hansen i Finnmark Arbeiderparti.Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Håper de går i seg selv

- Hva tenker du om vekslingen mellom Hoem og Giske i «Debatten»?

- Jeg synes ikke at det var særlig heldig for oss. Men nå har det skjedd, så sånn er situasjonen. Jeg har ikke noe behov for å peke på verken den ene eller den andre, men jeg håper at de kan gå i seg selv og gjøre en evaluering. Dette er ikke heldig for partiet vårt. Vi ønsker ikke denne typen personfokus.

- Vi må heller fokusere på regjeringsprosjektet: En sosialdemokratisk retning for samfunnet vårt, hvordan vi skal få til mer rettferdig fordeling og hvordan vi skal være en regjering for vanlige folk. Dette skal vi jobbe med, vi skal finne løsninger og selvfølgelig skal vi styre landet vårt gjennom denne krevende perioden.

Hansen understreker at Finnmark Arbeiderparti opplever at regjeringen ønsker å vise handlekraft i møte med den svært negative befolkningsutviklingen i Finnmark. Videre påpeker hun at Finnmark grenser til Russland, som har invadert Ukraina, og at det medfører noen særskilte geopolitiske utfordringer for dem.

- For Finnmark Arbeiderparti er det viktig å ha en regjering som konsentrerer seg om trygg styring av landet og trygg styring av fylket vårt, sier hun.

Dagbladet har kontaktet flere fylkespartiledere i Arbeiderpartiet som enten ikke har besvart Dagbladets henvendelse, eller har takket nei til å uttale seg om torsdagens sending av «Debatten» og fredagens sending av «Politisk kvarter».

Giske helt enig

Astrid Hoem har ikke besvart Dagbladets henvendelser fredag.

- Jeg er enig i hvert ord Kristina sier. I Nidaros har vi som prinsipp at vi snakker om politikk og ikke person, sier Trond Giske til Dagbladet.

Han sier det er viktig at Ap-medlemmene skal kunne dele sine erfaringer og meninger, og være med og påvirke politikken.

- Det gjelder også når vi mener noe annet enn ledelsen, men da handler det om sak, ikke person. Det holdt jeg meg til også i NRK, og jeg kommer ikke til å delta i noen persondebatt. Kristina har helt rett, politikk skal ikke handle om politikerne, det skal handle om folk og hvordan vi gjør deres hverdag tryggere og bedre. Da bygger vi også ny tillit til Arbeiderpartiet, sier Giske.

BRÅK: Under Arbeiderpartiets landsstyremøte holdt statsminister og partiets leder Jonas Gahr Støre en tale der han varslet at det vil bli bråk rundt neste statsbudsjett. Video: Arbeiderpartiet / Dagbladet TV Vis mer

«Debatten» og «Politisk kvarter»

AUF-leder Hoem åpnet torsdagens ordveksling med å si at det har vært for mye uro i partiet og at det skyldes blant andre Giske. Giske mente at «slike diskusjoner er veldig lite konstruktive» og sa at «om vi skal hakke på hverandre og ta interne kriger, blir vi små»

Hoem fulgte opp med å si at Giske «må anerkjenne at han er en del av problemet med at mange har syntes at det har vært vanskelig å snakke om politikk i Ap de siste åra».

Deretter svarte Giske med å spørre: «men mener du at jeg ikke skal si ifra om hva 1000 medlemmer mener …». «... Skal vi bare ti stille om det og si at: ‘Her går det skikkelig bra. Dette heier vi på’».

Da statsminister Støre møtte i «Politisk kvarter» fredag, sa han at han tror at Hoem «har mye rett». Videre påpekte han at Arbeiderpartiet har «en ganske vond sak bak oss». Han sa også at «Giske gikk av som nestleder og stilte ikke videre opp som leder i Trøndelag på grunn av saker som omhandler hvordan man oppfører seg».

Støre omtalte også Hoem som «modig», før han ble spurt om Hoem også snakker på vegne av ham, hvorpå han svarte: «Ja, jeg forstår også det».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer