- DYSTERT: - Det er en litt dyster stemning i bygda, sier en politikerkollega av den nå sikta Ap-ordføreren Rune Øygard, Erik Haugan. Han frykter at bygda nå kan få et dårlig rykte. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
- DYSTERT: - Det er en litt dyster stemning i bygda, sier en politikerkollega av den nå sikta Ap-ordføreren Rune Øygard, Erik Haugan. Han frykter at bygda nå kan få et dårlig rykte. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Håper han kommer tilbake

Rune Øygards nærmeste kolleger i sjokk etter siktelsen mot den populære Vågå-ordføreren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet har snakket med en rekke av Rune Øygards nærmeste politiske kolleger i Vågå kommune. Flere av dem er rystet og sjokkert over siktelsen mot den populære ordføreren som har styrt kommunen i 16 år.

- Foreløpig tenker jeg at dette har liten innvirkning på politikken i Vågå kommune. Vi har en varaordfører som har steppet inn, sier Senterpartiets representant i formannskapet, Anne M. Svare Holand.

I Vågås formannskap styrer Ap og Sp kommunen sammen.

- Jeg håper jo at Rune Øygard kommer tilbake, men jeg har ingen formening om utfallet av saken, legger hun til.

Det sier også varaordfører, Astrid Sveen Løkken, som i et eget intervju forteller Ap-prdføreren tar det tungt, og at hun snakker med Rune Øygard hver eneste dag.

- Vi forholder oss bare til virkeligheten. Jeg regner med at han kommer tilbake til det motsatte er bevist. Vi må rett og slett bare avvente, sier hun til Dagbladet.

Dyster stemning
Men Øygards politikerkolleger er delt i synet på om han noen gang kan komme tilbake som ordfører etter overgrepssiktelsen.

- Folk er sjokkert, og stiller seg undrende. Er dette bare tull, eller er det virkelighet? Vi må bare avvente rettssaken for å finne ut av det, sier Erik Haugen, som sitter i kommunestyret for Senterpartiet i Vågå.

- Det er en litt dyster stemning i bygda, legger han til.

- Tror du Øygard kommer tilake som ordfører?

- Nei, det har jeg vankelig å se for meg. Samtidig som han kanskje er den flinkeste vi kunne ha. Vi er ikke alltid enige politisk, men Rune har vært flink og profilert bygda sterkt. Når dette kommer så brått på, er det vel heller ingen som har foreberedt seg på å sette seg i ordførerstolen, sier Haugen og legger til:

- Stor belastning
- Uansett utfall av denne saken, tror jeg dette blir en så stor belastning at det blir for slitsomt å komme tilbake som ordfører.

Haugen understreker at det uansett vil være et tap for Vågå om Øygard ikke fortsetter å styre kommunen.

- Dette er en forferdelig sak, og en sak det bare vil komme tapere ut av. Uansett om påstandene er riktige eller ikke, vil dette være en forferdlig belastning for alle parter.

- Tror du denne saken vil påvirke kommunen på andre måter?

- En slik sak vil alltid gi bygda et dårlig renommé, sier Sp-representanten.

Lyn fra klar himmel

Flere av Øygards kollegaer i lokalpolitikken forteller at hele bygda nå bærer tydelig preg av hendelsene den siste tiden.

Per Dagfinn Ersvik (Ap) er partikollega av Øygard i kommunestyret.

- Det er jo sjokk i bygda. Dette kom som lyn fra klar himmel. Det tror jeg er gjengs oppfatning i bygda, sier han.

Flere av kommunestyrerepresentantene understreker også at de nå avventer hva etterforskningen og en eventuell rettssak mot ordføreren vil resultere i.

- Dette er en politsak og politiet må gjøre jobben sin, sier Jehans Storvik, som også representerer Arbeiderpartiet i Vågå kommunestyre.

SIKTET: I går bekreftet Rune Øygard selv at han er siktet for å hatt sex med en mindreårig.Ordføreren tar avstand fra siktelsen. Påstand står mot påstand i saken som nå preger Vågå kommune. Foto: Espen Røst / Dagbladet
SIKTET: I går bekreftet Rune Øygard selv at han er siktet for å hatt sex med en mindreårig.Ordføreren tar avstand fra siktelsen. Påstand står mot påstand i saken som nå preger Vågå kommune. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer