Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Håper ikke vi sjåførene har gjort feil

- For ambulansesjåførene er det frustrerende å stå midt i problematikken; det skjer regelmessig at vi må kjøre øyeblikkelig hjelp-pasienter til andre sykehus fordi SiA ikke har kapasitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dødsfallet politietterforskes

Det sier leder Steinar Olsen for ambulansetjenesten i Akershus.

Ifølge Olsen er det en kjent sak at Sentralsykehuset i Akershus (SiA) sliter med kapasitetsproblemer. Olsen har som sjef for tjenesten mottatt en rapport fra ambulansesjåførene, som fraktet Akershus-mannen for tre uker siden.

- Jeg kan ikke kommentere rapporten og denne saken spesielt. Saken er nå sendt videre i systemet, men jeg håper ikke vi har gjort noen feil, sier Olsen til Dagbladet.

Men:

- Det er beklagelig at det skjer slike episoder. Det er leit - både for pasienten og de pårørende.

Frustrerende

Ambulansesjefen sier at det er kapasitetsproblemer ved enkelte sykehus.

- Dermed er det ikke plass på det sykehuset man primært ønsker å sende pasienten. Årsaken er kapasitetsproblemer eller en viss type spesialisering. Eksempelvis er det slik at SiA ikke har spesialkunnskaper ved nevrokirurgi, og dermed sender man pasienten videre til ett av Oslo-sykehusene, sier Olsen.

Steinar Olsen sier at ambulansesjåførene kan oppleve slike episoder som frustrerende.

- Til daglig er ikke dette et stort problem, men det skjer regelmessig at vi må kjøre pasienter videre til et annet sykehus på grunn av kapasitetsproblemer. For ambulansesjåførene er det frustrerende å stå midt i problematikken. Men dette er det eneste tilfellet jeg kjenner til hvor kapasitetsproblemene har fått behandlingsmessige konsekvenser, sier Olsen.

Utdannelse

I 1994 manglet rundt halvparten av ambulansesjåførene på landsbasis den utdannelsen som Statens helsetilsyn anbefaler, og utdannelsesnivået var dårligst i distriktene. Dette gikk fram av en landsomfattende undersøkelse om utdannelsesnivået, som Olsen utførte blant norske ambulansesjåfører.

- Det er fremdeles store regionale og fylkesvise forskjeller, men heldigvis har vi nå fått en spesialutdannelse for ambulansesjåfører. Det første prøvekullet startet i fjor, opplyser Olsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!