- Håper ingen er døde. Det vil falle på min samvittighet

Skadet lokfører over sambandet til stasjonen etter togulykka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 77 er drept og nærmere 150 skadd etter togavsporingen utenfor byen Santiago de Compostela i regionen Galicia nordvest i Spania i går kveld.

En av lokførene om bord i toget er nå sitert i flere aviser. Liggende i førervognen med skader i ryggen og ribbein skal han ha pratet over radio med togstasjonen, skriver El Pais.

Over radioen skal han ha gitt uttrykk for smertene og flere ganger ha gjentatt:

- Vi er mennesker, vi er mennesker.

190 kilometer i timen Etter hvert sa han at håpet ingen var døde.

- Håper ingen er døde. Det vil falle på min samvittighet, skal han ha sagt.

Lokføreren skal videre ha sagt at toget hadde en fart på 190 kilometer i timen da det sporet av i svingen. Han skal ikke ha sagt noe om hvorfor toget kjørte over dobbelt så fort som fartsgrensa på 80 kilometer i timen.

Avisa El Mundo skriver at en togfører skal ha gått forvirret rundt i en av vognene og sagt:

- Vi har sporet av! Hva skal jeg gjøre, hva skal jeg gjøre?

Ifølge lokalavisa Voz de Galicia skal han ha sagt dette i en telefon eller et radiosamband.

El Mundo skriver videre at begge togførerne skal være uskadd.

Delegat for myndighetene Samuel Juarez i Galicia hevder ifølge avisa El Mundo at toget hadde en fart 220 kilometer i timen da det kjørte inn i svingen. Det skal være «svært risikabelt» med for høy hastighet akkurat der.

Ikke fartsbegrensning El Pais skriver at toget et lite stykke måtte kjøre på gamle jernbanelinjer fra Francos dager.

FØLER SKYLD: En av løkførerne skal ha uttrykt over sambandet at han håpet ikke noen døde i ulykka da det ville falle på hans samvittighet. Minst 77 er døde etter avsporingen. Foto: AFP / MIGUEL RIOPA / NTB scanpix
FØLER SKYLD: En av løkførerne skal ha uttrykt over sambandet at han håpet ikke noen døde i ulykka da det ville falle på hans samvittighet. Minst 77 er døde etter avsporingen. Foto: AFP / MIGUEL RIOPA / NTB scanpix Vis mer

Strekningen skal nylig vært under utbedring. Strekningen skal heller ikke ha vært utstyrt med såkalt European Rail Traffic Managment System (ERTMS) som hindrer toget i å overstige maksimumfart.

Det er ikke klart hvem de omkomne er. Ulykken skjedde kvelden før Galicia-dagen, hvor regionen nordvest i Spania feirer seg selv.  Santiago de Compostela besøkes hvert år av mange katolske pilegrimer og flere av disse satt i går på ulykkestoget.

- Vi har foreløpig ikke mottatt informasjon om at det skal ha vært noen nordmenn om bord i toget, sier Hanne Melfald, pressevakt i UD, til Dagbladet i 09.30-tida.

Hun forteller at konsulen har reist til Santiago, og følger situasjonen tett.

Skulle vært feiring Ulykken skjedde kvelden før Galicia-dagen, hvor regionen nordvest i Spania feirer seg selv. Santiago de Compostela besøkes hvert år av mange katolske pilegrimer og flere av disse satt i går på ulykkestoget.

Daglig leder ved pilegrimskontoret til pilegrimsfellesskapet St. Jakob, Eivind Luthen, sier til Dagbladet at ulykken naturlig nok legger en demper på denne feiringen.

- Det er en stor dag for pilegrimmene som går til Santiago, sier Luthen.

Han sier at det er nordmenn som går i Spania, og at det trolig er flere nordmenn i Santiago de Compostela, men han tror ikke togruta ulykken skjedde på blir brukt mye av turister.

Toget var ifølge BBC på vei fra hovedstaden Madrid til Ferrol da det sporet av.

SPORET AV: Minst 77 mennesker er drept i ulykka. Foto: AFP / MIGUEL RIOPA / NTB scanpix
SPORET AV: Minst 77 mennesker er drept i ulykka. Foto: AFP / MIGUEL RIOPA / NTB scanpix Vis mer