UTFORDRENDE: Anders Behring Breivik hadde selv sett seg ut Geir Lippestad som sin forsvarer. Lippestad innrømmer at forsvareroppdraget går sterkt inn på ham. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
UTFORDRENDE: Anders Behring Breivik hadde selv sett seg ut Geir Lippestad som sin forsvarer. Lippestad innrømmer at forsvareroppdraget går sterkt inn på ham. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer

- Håper jeg får sjela mi tilbake

Geir Lippestad sier han må legge en del av seg på hylla for å gi Anders Behring Breivik et best mulig forsvar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Geir Lippestad var i kveld gjest på «Viggo på Lørdag» på NRK1. Advokaten, som over natta gikk fra en anonym forsvarertilværelse til en av verdens mest omtalte jurister da han ble forsvarer for terrorsiktede Anders Behring Breivik, snakket både om debatten rundt de sakkyndige, den kommende rettssaken og hvordan han opplever saken selv.

Lippestad innrømmer at oppdraget går sterkt inn på ham som privatperson, og at det er et stort arbeidspress.

- Utfordrende - Dagene tar meg jo. Samtidig legger jeg stor vekt på å komme ut av den profesjonelle advokatrollen og være meg selv også. Jeg tar meg selv i å føle og tenke mye om kveldene. Det kan være litt utfordrende for familien av og til, fordi jeg gjerne blir litt fjern og oppfarende, og til og med litt lei meg om kveldene, men det er nødvendig for å bearbeide det jeg står i oppi, sier Lippestad i intervjuet med Viggo Johansen.

- For å kunne gå inn i denne saken med full kraft, for å gi et best mulig forsvar, så må jeg må legge en del av meg selv på hylla. Den delen av sjela mi som brenner for svake i samfunnet og andre ting har jeg måttet legge litt til side og være profesjonell.

- Lånt bort sjela mi Overfor Dagbladet utdyper Lippestad:

- Da jeg tok denne saken, trodde at alt kom til å bli som før. Men jeg innser nå at det nok ikke blir slik.

- Ikke bare fordi jeg jobber med en sak som har så grusomme sider, men det er hele pakka. Man får et annet liv enn det man er vant til og trives med. Jeg trives ikke med å være i rampelyset og med å være så mye på jobb.

- Det føles som jeg har lånt bort sjela mi og at jeg håper jeg får den tilbake etterpå. Om jeg får den tilbake like hel vet jeg ikke. Kanskje er jeg forandret når saken er over. Forhåpentlig ikke til det verre, men det er en sak det er helt spesielt å sitte i.

Du kan se et utdrag av intervjuet her.

- Vil bli et sjokk Lippestad sier i intervjuet med Johansen at han tror rettssaken, som er berammet til å starte 16. april neste år, vil kunne oppleves som et sjokk for mange.

- Rettssaken vil nok fortone seg som et sjokk for mange. Man leser om denne saken hver dag, men når saken starter, og man skal høre hans forklaring og gå inn i handlingene som har skjedd, tror jeg ingen, utenom de som har vært forberedt godt, har forståelse for hvordan denne saken vil virke inn på folk, sier Lippestad.

Advokaten sier han tidlig gjorde det klart overfor Breivik at han ikke kunne videreformidle hans budskap. Men enkelte ting, som at klienten hans ikke angrer, har han sagt hele veien.

- Han er veldig tydelig på at han ikke angrer og veldig detaljert i måten han beskriver sine handlinger på. Han ønsker også at jeg skal formidle at han ikke angrer. Jeg tror rettssaken vil bli opprivende, men når det er sagt er det også ytterst viktig at det blir en åpen rettssak der han får forklart seg så omfattende som mulig for å opprettholde rettsikkerhetsprinsippet.