Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Håper jeg kan inspirere andre!

«Jeg har fått to brev med rasistisk innhold. Det skulle egentlig bare mangle!» (Raheela Kokab da lysene ble slokket for siste gang i «Sommeråpent»s studio) - Jeg gleder meg til den dagen det ikke er en sensasjon at ei innvandrerjente jobber i TV. Nå håper jeg at jeg kan bli en positiv rollemodell for andre innvandrerungdommer, sier Raheela Kokab (30).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eldre damer stopper henne på gata for å gi ros. Fargede nordmenn smiler, vinker og blunker. Det mangler ikke på positive tilbakemeldinger. Også vanlige, bleike nordmenn roser Raheela. Og snart skal TV-seerne få se mer av henne, for tilbudene står i kø. Til uka skal hun bestemme seg.

- Det ser ut til at det blir NRK 2. Et debattprogram med samfunnsspørsmål, forklarer Raheela, og mer enn det har hun ikke lov til å si.

- Med din bakgrunn er det vel ikke utenkelig at du havner i en utenriksredaksjon i en TV-kanal, heller?

- Det er faktisk noe jeg kunne tenke meg. Men ikke med én gang, røper Raheela.

Den første

«Sommeråpent»s kvinnelige programleder kom til Norge fra Pakistan som 14-åring. Hun er cand.polit. etter å ha tatt hovedfag i statsvitenskap, med vekt på internasjonal politikk. Hun arbeidet i rettsvesenet og på sosialkontor før hun kom til radioens innvandrerredaksjon.

Men det var ikke før hun dukket opp i «Sommeråpent» at mediene fattet interesse for henne. Hun ble nemlig den aller første fremmedkulturelle innvandrer som ledet et voksenprogram i norsk TV. Og det skjer altså først i 1996, rundt 30 år etter at Raheelas første landsmenn kom til Norge.

Rollemodell

- Det har tatt tid!

- Det er ikke bare i TV og andre medier innvandrere ikke er representert. Det samme er tilfelle ellers i samfunnet og i statsforvaltningen.

- Det virker ikke som om folk med fremmedkulturell bakgrunn blir sett på som ressurspersoner. Det fins svært mange ressurssterke innvandrere som kan opptre i forskjellige sammenhenger i kraft av at de er fagpersoner. Jeg er ikke aleine. Det er mange med min bakgrunn, sier Raheela.

Nå håper hun at andre innvandrerungdommer skal få inspirasjon til å velge yrker og utdanning som kan synliggjøre dem i det norske samfunnet på en positiv måte.

- Det er oppsiktsvekkende at det at en fremmedkulturell har en jobb i TV fortsatt betraktes som en nyhetssak. I 1996 ...

Fornuftige

Selv om nesten alle henvendelsene til «Sommeråpent», og TV-anmeldelsene, har vært positive, har Raheela fått to brev fra anonyme avsendere.

- Joda, og det skulle forresten bare mangle. Det har kommet to brev med rasistisk innhold. Men når 99,99 prosent av reaksjonene har vært positive, er det gledelig.

- Jeg tror det gjenspeiler holdningen til fargede nordmenn i samfunnet. De aller fleste er fornuftige mennesker, men man finner alltid ignorante, uvitende mennesker som styres av gamle fordommer, slutter Raheela Kokab.

Vær trygg; vi har ikke sett henne for siste gang. Trolig er hun tilbake på skjermen allerede i høst.