AVDUKET 13. MAI 2007:   Kong Harald, skjult bak Gunnar Sønsteby ved mikrofonen, har nettopp avduket Per Ungs skulptur av krigshelten 13. mai 2007 utenfor Indekshuset/Industreiens og eksportens hus  på Solli plass i Oslo. Erling Lorentzen, til høyre på bildet sittende bak Sønsteby, var en av initiativtakerne til skulpturen. Til venstre for Sønsteby prinsesse Ragnhild og Jo Benkow. 
Akrivfoto: Erlend Aas / NTB Scanpix.
AVDUKET 13. MAI 2007: Kong Harald, skjult bak Gunnar Sønsteby ved mikrofonen, har nettopp avduket Per Ungs skulptur av krigshelten 13. mai 2007 utenfor Indekshuset/Industreiens og eksportens hus på Solli plass i Oslo. Erling Lorentzen, til høyre på bildet sittende bak Sønsteby, var en av initiativtakerne til skulpturen. Til venstre for Sønsteby prinsesse Ragnhild og Jo Benkow. Akrivfoto: Erlend Aas / NTB Scanpix. Vis mer

- Håper Kjakan-skulpturen er borte herfra for godt

Kunstneren Per Ung ser lyspunkter etter hærverk. - Fabian Stang har gitt signaler om ny plass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bildekunsteren Per Ung (79) var allerede på jobb i sitt atelier da han i morges ble oppringt om at hans bronseskulptur av krigshelten Gunnar Kjakan Sønsteby var skjendet for andre gang på to uker.

Representanter for grunneieren Høegh Eiendom fortalte at Kjakan på sykkel lå veltet ved siden av sokkelen.

- Det er sikkert noen som har klatret opp på sykkelen og lekt seg. Jeg kan ikke tro at det er noen med politiske motiver som har gjort dette. Da hadde de fortalt om det, sa Per Ung til Dagbladet - før det var kjent at en fire år gammel gutt hadde forårsaket velten.

Fjernet for godt ? Skulpturen ble avduket av kong Harald 13. mai 2007. Etter seks år på Solli plass nær Slottet er statuen nå fjernet og plassert til reparasjon på et bronsestøperi på Helsfyr.

<strong> BORTE:</strong>  Solli Plass i formiddag: skulturen i bronse av Gunnar Sønsteby og sykkelen er fjernet. En fire år gammel gutt klatret, og skulpturen veltet fra sokkelen. FOTO: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET.
BORTE: Solli Plass i formiddag: skulturen i bronse av Gunnar Sønsteby og sykkelen er fjernet. En fire år gammel gutt klatret, og skulpturen veltet fra sokkelen. FOTO: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET. Vis mer

Og kunstneren håper med vennlig tilnærming at den aldri kommer tilbake til Solli plass.

Derimot er hans håp at Kjakan på sykkelen nå blir plassert der den etter hans mening hjemme: i Studenterlunden, noen hundre meter lenger ned.

Mannen på bildet - Gunnar Sønsteby på sykkelen stammer opprinnelig fra et berømt fotografert fra 9. april 1940 under tyskernes innmarsj på Karl Johan. I bakgrunnen på bildet er det en mann med sykkel som betrakter inntoget der han står rett på oppsiden av paviljongen ved Nationaltheatret, vis a vis Universitetet. Det er utgangspunktet for mitt arbeid, og det er der den bør bli plassert, sier Per Ung til Dagbladet.

Han har registrert at ordfører Fabian Stang nå har gitt signaler om plassering der.

<strong> KUNSTEREN SER LYSPUNKTER:</strong>  Per Ung, her med et annet arbeid av padler og OL-vinner Knut Holmann, håper at Gunnar Sønsteby-skulpturen nå kommer dit han mener den hører hjemme. FOTO: OLE C. H. THOMASSEN / DAGBLADET.
KUNSTEREN SER LYSPUNKTER: Per Ung, her med et annet arbeid av padler og OL-vinner Knut Holmann, håper at Gunnar Sønsteby-skulpturen nå kommer dit han mener den hører hjemme. FOTO: OLE C. H. THOMASSEN / DAGBLADET. Vis mer

- Samtidig er jeg glad for at Høegh Eiendom har vært generøse og tilbudt plass i ventetiden fram til Oslo kommune har fått bestemt seg, sier Per Ung.

Hjulet på plass Han tror ikke statuen har tatt skade av nattens velt.

- Så vidt jeg har hørt er det ikke flere brudd i natt. Forhjulet er på plass igjen, og bronsestøperiet fikser sveising og det som skal til, sier Ung.

Det var Erling Lorentzen og andre krigsveteraner som bestilte og finaniserte statuen.

Glad for virak Kunster Per Ung er litt overrasket - og glad for viraken - rundt det som har skjedd med Kjakan-skulpturen.

<strong> SISTE NATT MED KJAKAN:</strong>  Denne gjengen unge menn æret krigshelten Gunnar Sønsteby ved å legge ut dette bildet på Instagram ved 03-tiden i natt. - Dere må gjerne trykke det. Vi har fjernet det fra Instagram i tilfelle vi skulle sette andre på dårlige ideer. Vi hyllet Kjakan og passet på at skulpturen ble støttet opp, slik bildet viser, sier fotografen til Dagbladet. Foto: Privat/Instagram.
SISTE NATT MED KJAKAN: Denne gjengen unge menn æret krigshelten Gunnar Sønsteby ved å legge ut dette bildet på Instagram ved 03-tiden i natt. - Dere må gjerne trykke det. Vi har fjernet det fra Instagram i tilfelle vi skulle sette andre på dårlige ideer. Vi hyllet Kjakan og passet på at skulpturen ble støttet opp, slik bildet viser, sier fotografen til Dagbladet. Foto: Privat/Instagram. Vis mer

- Det har ikke noe å gjøre med at det er jeg som har lagd den. Men det er flott at folk i alle aldre fortsatt er opptatt av Gunnar Sønsteby og det han står for så lenge etter krigen, sier kunstneren til Dagbladet.

 18. MAI 2013:  Slik har Kjakan-skulpturen ståtte siden 17. mai-feiringen. I morgs ble den funnet veltet av sokke. FOTIO: AGNETE BRUN / DAGBLADET.
18. MAI 2013: Slik har Kjakan-skulpturen ståtte siden 17. mai-feiringen. I morgs ble den funnet veltet av sokke. FOTIO: AGNETE BRUN / DAGBLADET. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer