Håper kjemikalier kan løse opp oljeflakene i morgen

Oljen driver mot kysten. StatoilHydro håper naturen vil hjelpe dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nesten 4 000 kubikkmeter råolje ble sluppet ut i havet fra en lekk undersjøisk slange klokken 9:17 i dag. Slangen er en del av lastebøyens utstyr, ikke skipet «Navion Britannica» sitt. Utslippet skjedde dermed langt under havoverflaten og det er ukjent hvor lenge det fikk pågå.

- Utslippet ble først oppdaget ved at man så oljen flyte i vannet ved skipet, sier informasjonssjef Nielsen i StatoilHydro til Dagbladet.no.

På grunn av vanskelige værforhold i Nordsjøen kan oljen verken pumpes opp eller løses opp med kjemikalier i natt.- Vi gjør alt som står i vår makt og vil følge med på utviklingen utover kvelden og natten, sier Arne Sigve Nylund, områdeansvarlig for vest i StatoilHydro til NTB.

Løses opp til små dråper

Ett oljevernfartøy ankom Statfjord-feltet i Nordsjøen i ettermiddag. Før midnatt vil nok et oljevernfartøy være på plass og ytterligere to vil ankomme i morgen tidlig, skriver selskapet i en pressemelding.

Alle fartøyene er utstyrt med oljevernsystemer, blant annet lenser for mekanisk oppsamling av olje til havs. I tillegg er både «Havila Troll» og «Havila Runde» utstyrt med kjemikalier og såkalt dispergeringsutstyr som kan brukes til å bryte ned oljen.

- Det er mulig å bruke kjemikalier der ute. Men vi må se på hvilken virkningsgrad de vil ha i dette været. Vi må også vurdere konsekvensene av kjemikaliene opp mot å la oljen bli liggende og vi trenger en formell tillatelse fra myndighetene, sier informasjonsdirektør Kai Nielsen i StatoilHydro.

Dispergering, der kjemikalier brukes for å få bukt med oljen, er en metode der en flytende løsning påføres oljen og løser den opp til små dråper som spres, fortynnes og brytes ned i vannmassene. Kjemikaliene er ikke giftige, men det vil ikke lenger være mulig å samle opp oljen. SFT har ikke mottatt noen søknad om å få utføre dette.

HER FLYTER OLJEN: Ikek langt unna Statfjord flyter oljen i den flere meter høye sjøen. Foto: Kysvakta KV Ålesund
HER FLYTER OLJEN: Ikek langt unna Statfjord flyter oljen i den flere meter høye sjøen. Foto: Kysvakta KV Ålesund Vis mer

- Vi har ikke fått noen søknad, men om den kommer vil vi ta en rask avgjørelse, sier medierådgiver i Statens forurensingstilsyn Reidar Evensen til Dagbladet.no.

Åtte ganger én kilometer

Oljeflaket skal ha en utstrekning på åtte ganger én kilometer, ifølge rapporter fra fly og helikopter som har fløyet over området. Vinden driver oljen nordover, men strømmene i området går sørøstover, inn mot kysten 200 kilometer øst for Statfjord.

Ved Meteorologisk institutt i Bergen anslås det at om lag en tredel av oljen vil være fordampet i løpet av 10 timer. Værmeldingen for neste halvannet døgn tilsier at minst 40 prosent av den lette oljen vil fordampe før den er nådd inn til kystrømmen som går nordover 50 kilometer utenfor norskekysten.

De tror kysten vil slippe unna denne gangen, men er ikke sikre.

- Vinden kommer fra sør, men havstrømmene vil sannsynligvis frakte oljen inn mot kysten sørøst. Deretter regner vi med at oljen vil tas med nordover av kyststrømmer når den kommer rundt 50 kilometer fra land, sier forsker Magnar Reistad ved Metrologisk institutt i Bergen til Dagbladet.no.


Atlanterhavsstrømmen

I øyeblikket blåser vinden mot nord, men oljeflaket beveger seg i motsatt retning på grunn av Atlanterhavsstrømmen.

Håper kjemikalier kan løse opp oljeflakene i morgen

Mens flaket går sørover blir rundt 25 prosent av oljen omdannet til små perler som synker. Hvis været blir vesentlig bedre kan imidlertid noe av denne oljen komme opp til overflaten igjen, opplyser Meteororologisk institutt, ifølge NTB.

Onsdag ettermiddag var bølgehøyden opp mot sju meter og det blåste liten storm ved Statfjord A.

- Vi har ansvaret

Dispergeringen vil eventuelt bli foretatt av fartøyer fra NOFO, som onsdag kveld er på vei mot oljeflaket med kjemikaliene om bord. Men lensepumper er enda ikke gitt opp, selv om det foreløpig hat vært uaktuelt på grunn av værforholdene. I kveld er det opp mot sju meter høye bølger i Nordsjøen.

- Det er umulig å si noe om hva som er optimalt, men bølgehøyden bør ikke være over 3,5-4 meter, sier Moss, ifølge NTB.

Operasjonen som er satt i gang blir ikke billig. Om oljen skulle nå land vil det kreve omfattende opprydningsarbeid. Dette sier StatoilHydro at de vil ta regningen for.

- Vi skal dekke alle utgifter NOFO har og vi vil eventuelt dekke utgiftene dersom oljen når land. Det er vi som har ansvaret i denne saken, sier Nielsen.