Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Håper latinamerikansk revolusjon i Las Vegas skal vippe Hillary av pinnen

Både Bernie Sanders og Hillary Clinton på sjarmoffensiv for å kapre latinamerikanske velgere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LAS VEGAS (Dagbladet): Akkompagnert av latinamerikansk musikk, plakater på spansk og med latinamerikanske støttespillere i ryggen gikk den demokratiske presidentkandidaten Bernie Sanders på talerstolen til stormende jubel i Las Vegas i Nevada.

- Om 20-30 år kan det hende at folk snakker om at den politiske revolusjonen startet i Nevada, sa senator Sanders til de flere tusen tilhengerne som hadde møtt fram sammen med Dagbladet og annen presse i Henderson Pavilion.

Lørdag kveld er det caucus i delstaten som tidligere er blitt kalt for brannmuren til Hillary Clinton. Ettersom Clinton bare vant hårfint i Iowa og ble knust i New Hampshire, er det Sanders som nå seiler i medvind, og det er helt åpent hva som blir resultatet i Nevada.

- Go Bernie! hyler Yolanda Varela-Gonzales og holder opp en plakat med strake armer hvor det står «Chicanos for Bernie».

- Skitne penger Mens de to foregående nominasjonsvalgene foregikk med over 90 prosent hvite velgere i Iowa og New Hampshire, blir Nevada den første testen på om Clinton fortsatt virkelig har grepet hun har hatt fram til nylig på minoritetsvelgere. I Nevada har nemlig 28 prosent latinamerikansk bakgrunn, 9 prosent er afroamerikanere og 8 prosent har asiatisk bakgrunn.

Den store saken for å tiltrekke seg latinamerikanske velgere er innvandringspolitikk, og hvordan det må bli lettere for millioner av mennesker som i dag befinner seg ulovlig i USA, å få fullverdig statsborgerskap.

- Hvorfor er Bernie Sanders et bedre alternativ enn Hillary Clinton?

- Han er ekte vare. Han skifter ikke standpunkt i viktige saker. Han har alltid stått for rettferdighet og borgerrettigheter for alle. Han har aldri solgt ut, og han har aldri tatt skitne penger som leder til korrupsjon, forklarer meksikansk-amerikanske Yolanda Varela-Gonzales, som jobber hardt som frivillig for Sanders i Nevada, til Dagbladet.

FOR BERNIE: Yloanda Varela-Gonzalez er meksikansk-amerikaner bosatt i Las Vegas. Hun kjemper for at Bernie Sanders skal bli USAs neste president. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / DAGBLADET
FOR BERNIE: Yloanda Varela-Gonzalez er meksikansk-amerikaner bosatt i Las Vegas. Hun kjemper for at Bernie Sanders skal bli USAs neste president. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / DAGBLADET Vis mer

Hun er overbevist om at et helt nytt fenomen er på gang i det politiske USA, og at den raskt voksende latinamerikanske befolkningen vil bidra til dette.

- Som lærer er jeg opptatt av utdanning, men også institusjonell rasisme og innvandringsreform. Jeg har udokumenterte innvandrere som elever. De burde ikke lenger være nødt til å leve i skjul. De bør få en vei til fullverdig statsborgerskap. Det er også på tide at vi kvitter oss med rasismen som har eksistert her i landet i årevis, sier Varela-Gonzales.

Forspranget smuldret bort For få måneder siden ledet Clinton med 20 prosentpoeng på de høyst usikre målingene i Nevada, men nå er ledelsen krympet inn til 48,7 prosent mot Sanders sine 46,3 prosent, ifølge Realclearpolitics.com. Hittil har også de fleste målinger generelt vist at Clinton har hatt større appell blant minoritetsvelgere, mens Sanders har gjort det langt bedre blant hvite, unge velgere. Nå kan imidlertid Clintons grep om minoritetsgruppene være svekket.

Clinton satset tidlig hardt på å sikre seg nominasjonen i Nevada. Valgkampsjefen hennes, Robby Mook, var leder for valgkampen hennes i Nevada i 2008 da hun vant mot Barack Obama med knapp margin. Hun hentet, ifølge New York Times, også inn Emmy Ruiz, som sørget for at Obama slo Mitt Romney i vippestaten Nevada med sju prosentpoeng.

Det var også her i casinobyen at hun satt sammen med udokumenterte innvandrere på en videregående skole og la fram sitt forslag til en omfattende innvandringsreform, som går lengre enn det Obama har foreslått. Allerede i august hadde hun 22 ansatte i Nevada og hadde holdt mer enn 1100 en-til-en møter med latinamerikanere, indianere, asiatisk-amerikanere og afroamerikanere.

Sanders hadde på sin side innen ansatte i Nevada før i oktober. Men på valgkampmøtet til den 74 år gamle, selverklærte demokratiske sosialisten og senatoren fra Vermont, sto naturlig nok ikke Hillary Clinton særlig høyt i kurs.

Deporterte soldater Nærme scenen i Henderson Pavilion sitter to menn med meksikansk bakgrunn i paradeuniformer fra det amerikanske marinekorpset. De beskriver seg begge som ofre for dagens innvandringspolitikk, og de mener Hillary Clinton må holdes ansvarlig etter en innvandringsreform ektemannen Bill undertegnet som president i 1996.

- Denne praksisen splitter og ødelegger familier. Og det er ikke i tråd med amerikanske verdier. USA er et land av innvandrere. Bernie Sanders har de rette verdien, mens Hillary Clinton er kjøpt og betalt av rike interesser. Hun er verre enn Donald Trump, sier Manuel Valenzuela til Dagbladet.

Han ble ilagt et forelegg for å være full på offentlig sted på 1970-tallet, etter at han kom hjem fra å ha tjenestegjort for USA i Vietnamkrigen. 25 år seinere fikk han plutselig et brev om at han skulle bli deportert til Mexico.

JUBEL: Flere tusen mennesker hadde møtt fram for å høre Bernie Sanders tale i Las Vegas. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / DAGBLADET
JUBEL: Flere tusen mennesker hadde møtt fram for å høre Bernie Sanders tale i Las Vegas. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / DAGBLADET Vis mer

For Cesar Lopez, som tjenestegjorde fra 1993 til 1995, startet marerittet da han for fire år siden var på vei hjem til Las Vegas fra ferie.

- Reddet av Gud - Jeg ble tatt for besittelse av marihuana i 2000 og fikk en kort betinget fengselsstraff. De lovte meg at det ville bli strøket fra rullebladet mitt etter ett år. I 12 år levde jeg som en vanlig amerikaner helt til jeg dro på ferie til Costa Rica. På veien tilbake ble jeg arrestert på flyplassen og fire måneder seinere ble jeg deportert til Mexico, forteller Lopez til Dagbladet.

Etter tre uker i Mexico klarte han igjen å ta seg over grensa til USA.

-  Det tok meg fire dager uten mat  og vann. Det eneste som reddet meg, var min militære trening og Gud. Det er den eneste grunnen til at jeg klarte komme meg hjem til kona mi, barna mine, mora mi, familien min. Jeg var udokumentert innvandrer da jeg var et lite barn, men jeg har hatt lovlig opphold i USA siden 1986, sier Lopez.

Begge to lyktes til slutt med å få omgjort sine beslutninger om deportasjon, og kjemper nå for at andre skal slippe liknende mareritt.

VERRE ENN TRUMP: De to meksikansk-amerikanske tidligere soldatene Manuel Valenzuela (t.v.) og Cesar Lopez holdt begge på å bli deportert fra USA. Nå støtter de Bernie Sanders og hans forslag til endret immigrasjonsreform. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / DAGBLADET
VERRE ENN TRUMP: De to meksikansk-amerikanske tidligere soldatene Manuel Valenzuela (t.v.) og Cesar Lopez holdt begge på å bli deportert fra USA. Nå støtter de Bernie Sanders og hans forslag til endret immigrasjonsreform. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / DAGBLADET Vis mer