- Håper min oppsigelse kan skape debatt om NRK

Pia Beathe Pedersen (43) hylles av NRK-arbeidere etter at hun sa opp på direkten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): - Jeg har fått masse positive tilbakemeldinger og omsorg fra kolleger, sier Pia Beathe Pedersen (43).

Mange satt nok morgenkaffen i halsen da nyhetsoppleseren sa opp på direkten under nyhetsbulletinen klokka 08.00 på NRK Østlandssendingen i dag tidlig.

Pedersen forteller at hun hadde bestemt seg for å si opp jobben og hadde den siste tiden fundert på hvordan hun skulle gjøre det.

- Jeg satt og skrev på en kronikk til Aftenposten. Men etter hvert fant jeg ut at det redeligste var å gjøre det i NRK og ikke hos en konkurrent, sier Pedersen.

Hylles av kolleger 43-åringen sier hun ikke husker mye av det hun leste under nyhetssendingen. Da hun var ferdig syklet hun hjem.

- Det var som å hoppe fra timeteren for første gang. Den følelsen av å stå på toppen, sier Pedersen, som sier hun har fått omsorgstelefoner fra sin nyhetssjef og andre i NRK-ledelsen.

- Det går helt fint med meg, sier hun til Dagbladet.

Dagbladet har snakket med ansatte i NRK som hyller Pedersen og synes hun er tøff som våget å stå fram.

I sin oppsigelse (les hele teksten i bunnen av saken) som lå ute på NRK sine nettsider en liten stund, går hun til angrep på arbeids- og kontraktsforholdene i NRK. Om hvordan tilkallingsvikarer angivelig skal gå på korte kontrakter og at NRK misbruker sine ansatte, mener hun.

- Jeg mener at dinosauren må dø, sier hun, og viser til det hun omtaler som et ledelsesregime i NRK.

Ønsker debatt - Regimet som på en eller annen mystisk måte har fått lov til å leve i alle disse årene. Men nå må noen begynne å snakke om elefanten i rommet, eller, kanskje heller, dinosauren oppå huset. Den må dø, skriver hun.

SA OPP PÅ DIREKTEN: Pia Beathe Pedersen (43). Foto: Privat
SA OPP PÅ DIREKTEN: Pia Beathe Pedersen (43). Foto: Privat Vis mer

Nå håper hun at med sin spektakulære oppsigelse har åpnet dørene for å skape en debatt om temaet.

- Jeg håper fokuset flyttes vekk fra meg og det heller fokuseres på saken. Jeg håper folk kommer på banen, sier hun, og understreker at hun ikke går til angrep på enkeltpersoner, men institusjonen NRK.

- Velkjent problem NRK-ledelsen ønsker ikke å kommentere den spesifikke saken og viser til at det er en personalsak.

Direktør Grethe Gynnhild Johnsen ved distriktsdivisjonen i NRK ønsker å vite hvem som har uttalt seg til media og hva de har sagt før hun uttaler seg.

- Jeg har ikke kjennskap til at det skal ha vært problemer i Østlandssendingen. Det må dere i tilfelle ta opp med distriktsredaktør Otto Haug, sier hun.

Leder Elin Floberghagen i Norsk Journalistlag (NJ) Floberghagen mener temaet Pia Beate Pedersen tar opp, er et velkjent problem.

- Det er velkjent at mediebransjen har et overforbruk av vikarer og midlertidige ansatte. Det går litt i bølger hvilke redaksjoner som utmerker seg. Jeg har ikke inntrykk av at NRK er noe bedre eller verre enn andre, sier Floberghagen til Dagbladet.