Russian ambassador to Nato Dmitry Rogozin gives a press conference on December 19, 2008 in Brussels. Envoys from NATO and Russia will meet in January 2009 for the first time since the military alliance froze talks four months ago over the war between Russia and Georgia, Moscow's ambassador said. AFP PHOTO JOHN THYS
Russian ambassador to Nato Dmitry Rogozin gives a press conference on December 19, 2008 in Brussels. Envoys from NATO and Russia will meet in January 2009 for the first time since the military alliance froze talks four months ago over the war between Russia and Georgia, Moscow's ambassador said. AFP PHOTO JOHN THYSVis mer

Håper NATO-ministre møter Russland i mars

Isfronten smelter etter lunsjmøte i dag. Norge håper på mer i mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter måneder med isfront startet tilnærmingen mellom NATO og Russland med et første diplomatisk lunsjmøte i Brussel. Norge håper på ministermøte i mars.

Første skritt

USA og NATO var tidlig ute med å fordømme russernes innmarsj i Georgia i starten av august og valgte som en konsekvens å kutte kontakten på høyt nivå i NATO-Russland-rådet.

Møtet mellom NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer og Russlands NATO-ambassadør Dmitrij Rogozin fredag var det første skrittet mot ny dialog mellom de to militærmaktene.

God atmosfære

- Det var god atmosfære og en åpen diskusjon. De gikk ikke inn på detaljer, men så på hele forholdet mellom NATO og Russland, sier en kilde i NATO-systemet som fulgte møtet, til NTB.

- Vi er bare i starten på en veldig vanskelig rute tilbake til et tillitsforhold, sa Rogozin til pressen etter lunsjen.

Han la samtidig til at han så optimistisk på veien videre.

De to ble enige om å forsøke å få til et nytt uformelt møte, denne gangen med alle de 26 NATO-ambassadørene til stede, i midten av januar.

- La meg understreke at dette foreløpig er en uformell prosess for å se på mulighetene for å ta opp en politisk dialog, sier NATO-kilden.

Møtet fredag kom drøye to uker etter at NATOs utenriksministre ba Scheffer undersøke mulighetene for å gjenoppta den formelle kontakten med russerne.

Norge pådriver

Norge var blant pådriverne for å ta opp kontakten, og nå er det håp om at ministermøter igjen kan komme på plass når utenriksministrene samles 5. mars.

- Et møte på ministernivå i mars er målet, men mange er nok fortsatt skeptiske til det, sier Norges NATO-ambassadør Kim Traavik til NTB.

Særlig USA, Canada og de østeuropeiske statene i NATO har vært motvillige til å gjenoppta kontakten i NATO-Russland-rådet.

Samtidig har land som Norge og Tyskland argumentert for at NATO ikke kan sette seg selv på sidelinjen i kontakten med naboen i øst når «alle» andre snakker med russerne.

Forutsetningen er at uenigheten mellom NATO og Russland om sentrale spørsmål ikke glattes over.

Foruten Georgia-konflikten er de to partene uenige om NATOs planer for utvidelse, det amerikanske rakettskjoldet som skal utplasseres i Europa og flere nedrustningsavtaler.

(NTB)