Håper norsk smoothie vil stanse selvmordsepidemi

Amerikanske veteraner skal drikke omega-3 to ganger om dagen for å få i seg fisk.

EPIDEMI:  Bare i juli i år tok 26 soldater som hadde vært i aktiv tjeneste selvmord i USA, ifølge det amerikanske forsvaret. Dette er det høyeste antallet døde soldater siden man begynte å føre statistikk på 1980-tallet. Det amerikanske forsvarsdepartementet har satt i gang flere studier for å finne ut hva som kan redusere den stadig stigende selvmordsraten blant amerikanske veteraner. Denne gravplassen er for dem som døde i Afghanistan og Irak i Arlington National kirkegård i WashingtonFoto: Brendan Smialowski /  AFP Photo / NTB Scanpix
EPIDEMI: Bare i juli i år tok 26 soldater som hadde vært i aktiv tjeneste selvmord i USA, ifølge det amerikanske forsvaret. Dette er det høyeste antallet døde soldater siden man begynte å føre statistikk på 1980-tallet. Det amerikanske forsvarsdepartementet har satt i gang flere studier for å finne ut hva som kan redusere den stadig stigende selvmordsraten blant amerikanske veteraner. Denne gravplassen er for dem som døde i Afghanistan og Irak i Arlington National kirkegård i WashingtonFoto: Brendan Smialowski / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I en ny studie skal amerikanske veteraner drikke norske omega-3-rike smoothier for å undersøke om dette kan redusere risikoen for selvmord.

Studien, som koster 57 millioner norske kroner, er i regi av det amerikanske forsvaret og National Institute of Health, som et ledd i deres arbeid for å forhindre soldatselvmord - som siden i fjor har økt med 18 prosent.

Selvmord er nå den hyppigste dødsårsaken blant soldatene i aktiv tjeneste i USA.

I tillegg er selvmord den fjerde største dødsårsaken blant personer mellom 18 og 65 år i USA, følge American Foundation for Suicide Prevention.

Hyppigste dødsårsak - Studien kan redusere risikoen for selvmord, og dersom resultatene blir positive vil dette bety alt for veteranene - våre nåværende tjenestemenn i felt - i tillegg til  samfunnet forøvrig, sier en av forskerne, Hugh Myrick, fra Medical University i Sør-Carolina.

HYPPIGSTE DØDSÅRSAK:  Det er flere amerikanske soldater som dør av selvmord enn i kamp i dag. Bare i fjor prøvde 17 754 amerikanske veteraner å ta livet sitt, mens det i 2009 var 10 888, ifølge tall fra Department of Veterans Affairs. Her er amerikanske soldater nord for Kabul i Afghanistan i 2009. Foto: Rafiq Maqbool / AP Photo / NTB Scanpix
HYPPIGSTE DØDSÅRSAK: Det er flere amerikanske soldater som dør av selvmord enn i kamp i dag. Bare i fjor prøvde 17 754 amerikanske veteraner å ta livet sitt, mens det i 2009 var 10 888, ifølge tall fra Department of Veterans Affairs. Her er amerikanske soldater nord for Kabul i Afghanistan i 2009. Foto: Rafiq Maqbool / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Bare i fjor prøvde 17 754 amerikanske veteraner å ta livet sitt, det vil si rundt 48 forsøk per dag. For tre år siden, i 2009, lå tallet på 10 888, ifølge tall fra Department of Veterans Affairs.

Derfor skal 320 veteraner fra januar av drikke norsk smoothie to ganger om dager i seks måneder.

Interessante fiskefunn I fjor publiserte forskere en studie i Journal of Clinical Psychiatry hvor de hadde undersøkt den psykiske helsa til mannlige soldater som hadde vært i aktiv tjeneste mellom 2002 og 2008. 

Soldatene med de laveste verdiene av fettsyren DHA, hadde 62 prosent større sjanse for å begå selvmord sammenlignet med soldater med høyere DHA-nivåer. 

En annen studie utført av en underavdelingen i det amerikanske forsvarets hovedkvarter i Washington, viste at det ikke var noen sammenheng mellom omerga-3-nivåer og angst, depresjon eller søvn.

Norsk ernæringsdrikk Til sammen skal 200 000 norske Nutrifreind ernærings-smoothier brukes i studien. Drikken blir produsert av Oslo-selskapet Smartfish AS, som for elleve år siden ble startet av ekteparet Janne og Henrik Mathisen.

Fordi det amerikanske forsvaret tidligere har erfart at det er vanskelig å få soldatene til å spise fisk, falt valget på næringsdrikker.

200 000 DRIKKER Janne Mathisen startet Oslo-selskapet Smartfish AS sammen med sin mann for elleve år siden. Deres energidrikk blir kjøpt og brukt en den amerikanske studien hvor sammenhengen mellom omega-3-nivå og selvmordsrate skal undersøkes. Foto: Smartfish AS
200 000 DRIKKER Janne Mathisen startet Oslo-selskapet Smartfish AS sammen med sin mann for elleve år siden. Deres energidrikk blir kjøpt og brukt en den amerikanske studien hvor sammenhengen mellom omega-3-nivå og selvmordsrate skal undersøkes. Foto: Smartfish AS Vis mer

Smoothien med 2000 mg med omega-3 fettsyrer vil komme i appelsin- og mandarinsmak.

- En av forskerne bak studien kjente til at våre drikker også har blitt brukt i en studie på barn i USA. Barna likte drikken, fikk i seg fettsyrene uten at det smaker fisk. Derfor landa de på vårt produkt, sier Janne Mathisen.

- Fjær i hatten Smoothien inneholder i tillegg til omega-3 også naturlige antioksidanter og proteiner. Smartfish leverer i tillegg drikker til en annen studie i samarbeid med det amerikanske forsvaret - som går ut på å undersøke omega-3-nivået til soldater som drikker smoothien.

I dag har Smartfish ti ansatte og patent på 11 såkalte formuleringer, eller sammensetninger av næringsstoffer.

- Forsvaret i USA har et ønske om å bruke amerikanske drikker, så at de valgte oss i Norge er en fjær i hatten, sier Mathisen videre.

Valgkamptema Selvmord blant veteraner har i løpet av sommeren blitt et av de mest omtalte militære temaene i USA.  Problematikken har fulgt de to presidentkandidatene inn i valgkampen.

VIKTIG VALGKAMPSAK:  Da president Barack Obama snakket til veteraner i Nevada i juni i år beskrev han selvmordene som en hjerteskjærende epidemi. På bildet møter Obama amerikanske soldater i Aurora, Colorado, i januar 2012. Foto: Jewel Samad / AFP Photo / NTB Scanpix
VIKTIG VALGKAMPSAK: Da president Barack Obama snakket til veteraner i Nevada i juni i år beskrev han selvmordene som en hjerteskjærende epidemi. På bildet møter Obama amerikanske soldater i Aurora, Colorado, i januar 2012. Foto: Jewel Samad / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Da president Barack Obama snakket til veteraner i Nevada i juni i år beskrev han selvmordene som en epidemi.

- Hjerteskjærende. Det burde ikke kunne skje i USA, sa han.

Bare i juli i år tok 26 soldater som hadde vært i aktiv tjeneste selvmord i USA, ifølge det amerikanske forsvaret. Dette er det høyeste antallet døde soldater siden man begynte å føre statistikk på 1980-tallet.

Allerede i 2009 ble det kalt en selvmordsbølge.

NORSK DRIKK:  Den amerikanske hæren har prøvd å få soldatene til å spise fisk, og velger nå å få i en forsøksgruppe omega-3-fettsyrer ved hjelp av en smoothie, produsert i Norge av Smartfish AS. Foto: Smartfish AS
NORSK DRIKK: Den amerikanske hæren har prøvd å få soldatene til å spise fisk, og velger nå å få i en forsøksgruppe omega-3-fettsyrer ved hjelp av en smoothie, produsert i Norge av Smartfish AS. Foto: Smartfish AS Vis mer

Av de to millioner amerikanske soldatene som har tjenestegjort i Irak og Afghanistan siden krigen startet i 2001, hadde mer enn 2100 tatt sitt eget liv i fjor.

- Selvmord er en ufattelig og uakseptabel tragedie, sa Mitt Romney under en tale til The American Legion i Indiana i sommer.

Utviklet nesespray I august i år ble det klart at det amerikanske forsvaret har utviklet en nesespray til rundt 18 millioner for å prøve å forhindre selvmord.

Omega-3-fettsyrer finnes i fiskeolje, og blir ikke produsert av menneskekroppen naturlig.

Omega-3-fettsyrer

• Omega-3-fettsyrer er umettede fettsyrer med evne til å forebygge hjerte-kar-sykdommer og dannelse av blodpropper. Har også positiv virkning på immunsystemet og på pasienter med leddgikt, migrene og psoriasis.

• Fettsyrene finnes i fet fisk og fiskeolje (tran).

• DHA er den dominerende omega-3-fettsyren i alle våre vitale organer og er omtrent den eneste omega-3-fettsyren i hjerne, øye og nervevev.

Kilde: snl.no 
OMFATTENDE PROBLEM:  Tidligere har en studie vist at soldatene som har vært i aktiv tjeneste, og som hadde lave verdier av fettsyren DHA, som finnes i omega-3, hadde 62 prosent større sjanse for å begå selvmord sammenlignet med soldater med høyere DHA-nivåer. Norsk smoothie vil være eneste ingrediens når en ny, stor studie blir sparket i gang i januar. Denne soldaten ble skadet i Afghanistan i år. Foto: Munir uz Zaman / AFP Photo / NTB Scanpix
OMFATTENDE PROBLEM: Tidligere har en studie vist at soldatene som har vært i aktiv tjeneste, og som hadde lave verdier av fettsyren DHA, som finnes i omega-3, hadde 62 prosent større sjanse for å begå selvmord sammenlignet med soldater med høyere DHA-nivåer. Norsk smoothie vil være eneste ingrediens når en ny, stor studie blir sparket i gang i januar. Denne soldaten ble skadet i Afghanistan i år. Foto: Munir uz Zaman / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer