Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Håper ny klimaavtale skrur igjen norske oljekraner

Klima-Jens jobber for at en sterk, ny klimaavtale skal skru igjen kranene på de dårligste norske oljeprosjektene. Erna Solberg støtter ham fullt ut.

HAR STARTA JOBBEN: Davos er den første arenaen for eks-statsminister Jens Stoltenberg i den nye jobben som FNs spesialutsending for klima. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
HAR STARTA JOBBEN: Davos er den første arenaen for eks-statsminister Jens Stoltenberg i den nye jobben som FNs spesialutsending for klima. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAVOS (Dagbladet): - Vi må være forberedt på at en internasjonal klimaavtale i Paris i 2015 kan ha betydning for norsk olje- og gassvirksomhet, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.

Eks-statsministeren og FNs nye spesialutsending for klima sier at han ikke bare tror, men også håper og jobber for at olje blir mer ulønnsomt.

- Ja, jeg er for at CO2-prising endrer lønnsomheten i disfavør av olje og kull — og i favør av fornybar energi. Det gjelder all olje og fornybar, enten den er norsk eller i andre land. Klimaendringer er et globalt problem, sier Jens Stoltenberg.

STØTTER JENS STOLTENBERG: Statsminister Erna Solberg mener det er positivt med en karbonpris som kan få konsekvenser også for norsk olje. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
STØTTER JENS STOLTENBERG: Statsminister Erna Solberg mener det er positivt med en karbonpris som kan få konsekvenser også for norsk olje. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix. Vis mer

Høy karbonpris kan også gi litt mer gass på bekostning av kull, mener Stoltenberg.

Vil tvinge bransjen Han mener det er lite effektivt om politikere skal bestemme hvilke oljeprosjekter som skal realiseres og hvilke som skal skrinlegges. Stoltenbergs strategi er å styre mer direkte mot CO2-utslipp: Høy pris på karbon vil gjøre de dyreste prosjektene ulønnsomme. Markedet vil tvinge bransjen til selv å identifisere og skru igjen disse oljekranene. Prosjekter i felt som ligger langt mot nord, under is, på dypt vann eller som ikke har god infrastruktur, kan bli droppet.

Stoltenberg mener at prisen for å slippe ut CO2 bør opp til over 300 kroner per tonn CO2. I Norge er utslippene fra brenning av olje og gass på sokkelen allerede underlagt CO2-avgift og en kvotepris på det nivået. Men det aller meste av norsk olje og gass selges til utlandet og forbrennes der. Stoltenberg ser for seg at hvis CO2-prisen stiger også i andre land, vil kundene bytte ut fossilt brensel med alternative energikilder.

Jens Stoltenberg er i Davos for å starte jobben som FNs spesialutsending for klima. Jobben hans er å forberede en så god klimaavtale i Paris neste år som overhodet mulig. Han jobber opp mot både næringsliv og land for å kartlegge hva som kan gjøres når det gjelder karbonprising, skogbevaring, teknologi og fjerning av fossilsubsidier, mens avtalen forhandles.

Klimavenner Han jobber også godt med statsminister Erna Solberg. De to som vanligvis er kamphaner, er nå blitt klimavenner. Under Davos-møtet har Solberg sagt at hun er stolt over at Stoltenberg har fått FN-oppdraget, og at regjeringen støtter hans arbeid. Hun deler Stoltenbergs ønske om å kvele de verste fossil-prosjektene.

ØNSKER KLARERE MÅLSETNINGER: Investor Jens Ulltveit-Moe. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
ØNSKER KLARERE MÅLSETNINGER: Investor Jens Ulltveit-Moe. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix. Vis mer

- Jeg er positiv til at vi får en høyere karbonpris som medfører lavere utslipp, det vil kunne ha konsekvenser for flere sektorer og land, også for oljevirksomhet i Norge. Det kan også gjøre at mer klimavennlig teknologi blir lønnsom og tas i bruk, sier hun til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!