Håper nytt kreftfunn kan bli et gjennombrudd

Forskere har funnet et molekyl som bremser kreftsvulster og øker virkningen av cellegift.

NYTT FUNN GIR HÅP: Amerikanske forskere har designet et molekyl som bremser spredning av svulster i hjernen og gjør cellegift mer effektivt.
Illustrasjonsfoto: Linda Næsfeldt
NYTT FUNN GIR HÅP: Amerikanske forskere har designet et molekyl som bremser spredning av svulster i hjernen og gjør cellegift mer effektivt. Illustrasjonsfoto: Linda NæsfeldtVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svulster i hjernen, såkalte glioblastomer, behandles tradisjonelt med cellegift og stråling. Dessverre overlever bare ti prosent av pasientene med de alvorligste typene av hjernesvulster fem år eller mer, selv om de blir behandlet, skriver Videnskab.dk.

Nå har forskere fra Georgia Institute of Technology og Emory-universitetet designet et molekyl som i kombinasjon med cellegift stopper spredning av kreftsvulster.

Dyreforsøk med molekylet, som kalles imipramine blue, har vist at dyr med hjernesvulster lever vesentlig lengre eller kureres fra kreften når de behandles med det nye preparatet.

Studien er nettopp publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Science.

Stanser spredning Forskerne mener molekylet har stort potensiale i behandlingen av flere typer aggressiv kreft.

- Våre resultater viser at imipramine blue stanser spredningen av svulsten inn i det friske vevet og ytterligere øker effektiviteten av cellegift. Cellegiften blir mer effektiv, hvilket muligens skyldes at svulsten er stasjonær i hjernen og ikke beveger seg rundt ved spredning som normalt, sier professor Ravi Bellamkonda i en presemelding.

Forskningslektor og overlege Bjarne Winther Kristensen ved Odense Universitetshospitals avdeling for klinisk patologi mener de nye funnene er lovende.

- Studien tar fatt på et helt avgjørende problem i forbindelse med behandling av hjernesvulster. Allerede tidlig i forløpet er det en betydelig spredning av kreftceller til store deler av hjernen, hvilket gjør kirurgisk fjerning av svulsten umulig. Ved å fokusere på cellene som har spredd seg, fokuseres det ikke bare på en avgjørende type kreftceller, men også på et nesten oversett problem, sier Kristensen til Videnskab.dk.

Rotter ble friske De amerikanske forskerne har så langt prøvd ut imipramine blue på rotter.

•Dyr som ikke fikk cellegift, men bare imipramine blue eller saltvann, overlevde ikke mer enn 19 dager med en aggressiv svulst i hjernen.

•Dyr som bare fikk cellegift, overlevde i snitt i 44 dager.

•Dyr som fikk både imipramine blue og cellegift, overlevde alle sammen i mer enn 200 dager og hadde i ettertid ingen synlige tegn på svulst i hjernen.

- Lovende Kreftekspert Bjarne Winther Kristensen vil gjerne se forsøk på hjerneceller fra mennesker, før han tør drar sine konklusjoner om framtidig bruk af imipramine blue i kreftbehandling.

- Resultatene er lovende og kan muligens overføres til pasienter. Det er dog en vesentlig begrensning i studien. Det er velkjent at rottekreftceller ofte ikke ligner kreftceller i pasienter. Selv om forskernes resultater er lovende og gir anledning til stor optimisme for pasienter med kreft i hjernen, må man, inntil det er utført liknende forsøk på kreftceller fra pasienter, være behersket optimist.