Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Håper obduksjon kan forklare hvorfor to kvinner og en mann ble fanget i infernoet

Kvinnen som ringte etter ambulanse døde like etterpå. Politiet vet ingenting om årsaken.

KUNNE IKKE REDDE NOEN: Rekkehusleiligheten der de omkomne oppholdt seg sto i full fyr da brannvesenet og politiet kom til stedet i Nedre Eiker i går. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
KUNNE IKKE REDDE NOEN: Rekkehusleiligheten der de omkomne oppholdt seg sto i full fyr da brannvesenet og politiet kom til stedet i Nedre Eiker i går. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var to voksne kvinner og den mannlige beboeren i rekkehusleiligheten som omkom da en brann utviklet seg svært raskt på Solbergmoen i Nedre Eiker i går.

Det er foreløpig en gåte hvordan tre personer kunne omkomme på tidlig kveldstid. Dødsårsaken er heller ikke avklart, og politiet har satt i gang en omfattende etterforskning som blant annet omfatter en rekke avhør og innhenting av telefonlogger.

- Vi må kartlegge hva som skjedde i timene før brannen. Så langt har ingen av personene som er avhørt forklart at de har hørt eller sett noe spesielt før selve brannen ble oppdaget, sier Torill Sorte, lensmann i Nedre Eiker, til Dagbladet.

Får bistand fra Kripos Andre beboere i det fire leiligheter store komplekset har fortalt at de prøvde å hamre på døra og rope til personene i den aktuelle boligen, men at det da ikke kom en lyd fra leiligheten.

Etterforskerne ventet i formiddag på å analysere lydopptaket av AMK-sentralens samtale med kvinnen som ringte 113 fra leiligheten. 

- Vi trodde lenge at melderen var i live og i sikkerhet, men hun er etter alt å dømme blant de omkomne. Boligen var helt overtent da de første politiptatruljene og brannvesenet ankom, så vi vet foreløpig ikke noe om hva som har skjedd, sier Sorte.

Politiet har ingen mistanke om at utenforstående kan ha startet brannen, men etterforskerne stiller seg samtidig spørrende til hva som kan ha medført at ingen av de tre personene i leiligheten klarte å komme seg ut.


- Vi er kjent med at det trolig ble drukket alkohol i leiligheten i går, men om noen har vært ruspåvirket og eventuelt i en slik grad at det kan forklare noe, vet vi ikke før obduksjonsrapporten kommer, sier Sorte.

Sjekket fyringsanlegg i fjor Lite tyder på at det var noe brannteknisk galt med den aktuelle leiligheten. Feiertilsynet i Drammensregionen opplyser til Dagbladet at det var ordinært tilsynt med rekkehuset 17. mars 2014.

- Det var ingen anmerkninger om brannvarsling eller brannslukkingsutstyr. Både i den øverste leiligheten der brannen startet og i leiligheten under er det vedovner, men under tilsynet var det ikke noe galt med ovner, piper eller fyringsanlegg i de to leilighetene, sier leder for feierseksjonen, John Harris Nilsen, til Dagbladet.

Politiet har nå fått Kripos-bistand fra kriminalteknikere med brannekspertise og brannhund. 

- Den tekniske etterforskningen starter trolig i morgen. Samtidig har vi en lang liste med personer vi ønsker avhørt, sier lensmannen til Dagbladet.

Obduksjoner i dag De omkomne ble hentet ut av rekkehusbygningen mens slukkingen pågikk i går kveld, i frykt for at det videre brannforløpet skulle gjøre det enda vanskeligere å finne svar.

- Obduksjonene av de omkomne pågår nå, og vi er spente på de foreløpige rapportene om dødsårsak, sier lensmann Torill Sorte til Dagbladet.

Politiet har antatte identiteter på de omkomne, men disse vil ikke bli bekreftet før obduksjon er gjennomført.

13 mennesker fra de andre boligene reddet seg i går ut av bygningen. Den første meldingen om brannen kom klokka 17.38. Allerede sju minutter seinere var politiet og brannvesenet på stedet, men leiligheten i andre etasje sto da i full fyr. Først i 20.30-tida begynte brannvesenet å få kontroll over flammene.