- Håper omikron er løsningen

Oslo kommune ligger an til å nå vaksinemålet med god margin. Nå håper helsebyråd Robert Steen (Ap) at omikronvarianten er løsningen på pandemien.

OMIKRON: Helsebyråd i Oslo, Robert Steen, håper omikronvarianten er veien ut av pandemien. Dagbladet TV møtte helsebyråden på Haugerud vaksinesenter fredag. Video / Foto: Frank Karlsen Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Oslo kommune ser ut til å kunne nå målet om å tilby alle over 18 år som har mottatt andre dose for minst 20 uker siden en tredje dose i januar. Når Dagbladet møter helsebyråd Robert Steen (Ap) på vaksinesenteret i bydel Alna, passerer Oslo kommune 1,4 millioner satte coronavaksinedoser.

Steen henvender seg til en av sine rådgivere. «Du må minne meg på å ringe Guinness World Records», sier han, «for Oslo kommune må være den norsktalende kommunen som har satt flest vaksinedoser i verden».

Steen er i godt humør. Overfor Dagbladet setter han ord på optimismen som fyller ham for øyeblikket.

- Jeg er en optimistisk sjel, så jeg håper på at omikronvarianten er løsningen på denne pandemien som har herjet i snart to år, og at vi snart skal se veien ut av dette.

OPTIMISTISK: Helsebyråd Robert Steen håper at omikron er løsningen på pandemien. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
OPTIMISTISK: Helsebyråd Robert Steen håper at omikron er løsningen på pandemien. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Flere får første dose

Det har gått ett år siden den første vaksinedosen ble satt på vaksinesenteret i bydel Alna. Steen har blitt invitert til ettårsmarkering og omvisning på senteret som har som mål å kunne sette 5000 doser i uka.

I inngangspartiet forteller Steen at han har blitt stoppet på gata av folk som spør ham om han er «han corona-fyren». Seinere forteller han at han også har fått meldinger. «Hei Robert Steen. Jeg stemmer ikke på partiet ditt, men vaksinasjonsprogrammet fungerer bra», har noen skrevet til ham. Og nå tiltrekker vaksinasjonsprogrammet seg stadig nye Oslo-borgere.

- I gjennomsnitt får 1000 personer i uka første dose i Oslo nå, og det synes jeg at er fint. Jeg skulle gjerne ha takket hver og en av dem personlig.

Samtidig har han oppdaget en gruppe som kvier seg.

- Vi ser at 16- og 17-åringene utgjør den største andelen av dem som ikke har dukket opp til vaksinetimen for andre dose blant dem som har fått tilbud om andre eller tredje dose. Det er helt sikkert mange årsaker til det: Det kan være praktiske årsaker, at de har hatt corona de siste månedene eller andre ting. Samtidig er dette en av gruppene som har minst risiko for alvorlig sykdom.

- Jeg vil oppfordre alle som har blitt invitert til å delta i vaksinasjonsprogrammet til å møte opp til vaksinasjon. Det er på den måten at vi skal klare å åpne samfunnet igjen, og det er på den måten at vi skal bli kvitt coronaviruset til slutt.

5000 I UKA: Bydel Alna har som mål å sette 5000 vaksinedoser i uka. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
5000 I UKA: Bydel Alna har som mål å sette 5000 vaksinedoser i uka. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Tempotrøbbel

Koronavaksinasjonsprogrammet har imidlertid hatt større utfordringer denne høsten og vinteren. Blant annet har Eldreombudet bedt Koronakommisjonen om å granske utrullingen av tredje dose til de eldre i Norge på grunn av manglende tempo.

Dagbladet spør Steen om hva han synes om helsemyndighetenes håndtering av vaksinasjonsstrategien de siste månedene. Han svarer med å gi en innføring i sin versjon av hendelsesforløpet:

  • Det tok fire uker fra regjeringen besluttet at de mest sårbare skulle tilbys tredje dose og fram til at FHI distribuerte ekstra vaksinedoser.
  • Samtidig ga FHI beskjed om at kommunene skulle prioritere influensavaksinasjon foran tredje dose.
  • I tillegg ble det bestemt at det skulle gå minst ei uke fra man mottok influensavaksine og til man kunne få tredje dose.
  • Deretter ble det iverksatt massevaksinasjon da kommunene fikk beskjed om at alle over 65 år skulle få tilbud om tredje dose, og seinere fikk kommunene også beskjed om at alle over 18 år skulle få det samme tilbudet.
  • Så fikk kommunene beskjed fra regjeringen om at de samlet sett skulle oppskalere kapasiteten til å kunne sette 200 000 doser i uka ut 2021, for så å oppskalere kapasiteten til å kunne sette 400 000 doser i uka fra 2022.
  • Og uka før jul, da skift- og ferieplanene allerede var avtalt med de ansatte i kommunen, bestemte man at det skulle distribueres dobbelt så mange doser. Dermed ble det kjørt ut 700 000 vaksinedoser til kommunene rett før jul.
UTFORDRINGER: Steen har forståelse for at julevaksineringen var utfordrende for Norges kommuner. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
UTFORDRINGER: Steen har forståelse for at julevaksineringen var utfordrende for Norges kommuner. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Steen konkluderer med at det er klart at kommunene ble satt i en ganske utfordrende situasjon i jula, men synes at det var bra at regjeringen tilbød bistand fra Forsvaret og apotekene.

- Jeg har stor forståelse for at Kommune-Norge fikk en utfordring med dette, noe som medførte at det ble distribuert flere doser til julevaksinering enn Kommune-Norge klarte å sette. Samtidig har det hele tida vært korte frister, og det er klart at vi vil vaksinere folk, så vi og andre kommuner gjorde alt vi kunne.

Steen påpeker at vaksinasjonstempoet nå er tilfredsstillende.

- Så vi leverer jo på målene som har blitt satt, men jeg tror at når man ser på dette i ettertid, så vil man se at det var noe med logistikken i midten av desember som sannsynligvis førte til at det var vanskelig å levere etter forventningene.

- Jeg opplever at Kommune-Norge har vært veldig flinke til å håndtere de skiftende vilkårene som har kommet, og slik har det vært gjennom hele pandemien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer