Håper opprøret i Tunisia skal inspirere Syria

Har vært unntakstilstand siden 1963.

FOLKELIG OPPRØR: Damaskuserklæringen håper at det folkelige opprøret i Tunisia, skal inspirere demokratiforkjempere i Syria. Foto: Salah Habibi/AP/Scanpix
FOLKELIG OPPRØR: Damaskuserklæringen håper at det folkelige opprøret i Tunisia, skal inspirere demokratiforkjempere i Syria. Foto: Salah Habibi/AP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det folkelige opprøret i Tunisia bør tjene som et forbilde for demokratiforkjempere i Syria, mener en syrisk menneskerettighetsorganisasjon.

«Den tunisiske oppstanden er en mulighet til å bryte med frykten som overvelder undertrykkede folk. Det syriske folket fortjener frihet akkurat som Tunisia», skriver Damaskuserklæringen i en pressemelding tirsdag.

Organisasjonen er oppkalt etter en erklæring som ble undertegnet av en gruppe opposisjonelle syrere i 2005.

«Det tunisiske folkets oppstand viser at fredelig demokratisering er mulig, og at diktaturregimenes snakk om kaos og fundamentalisme ikke holder», heter det i Damaskuserklæringens pressemelding.

Det er et vanlig argument blant ledere i arabiske land at demokratisk styre vil føre til politisk kaos og åpne dørene for islamisme.

Damaskuserklæringen krever ytringsfrihet, forsamlingsfrihet og en opphevelse av unntakstilstanden som ble innført i Syria i 1963 da Baath-partiet grep makten og forbød all opposisjon. Organisasjonen er sammensatt av liberalere, islamister og kurdere.

Tunisias president Zine al-Abidine Ben Ali flyktet i forrige uke fra landet etter flere uker med demonstrasjoner og vold. En samlingsregjering er nå på plass i landet, men situasjonen er fortsatt uavklart.

(NTB)