HÅPER PÅ GIGANTOPPSLUTTNING:Terje Bratland (38) er primus motor for mandagens rosetog fra Rådhusplassen til Youngstorget. Foto: Erik Hattrem / Dagbladet
HÅPER PÅ GIGANTOPPSLUTTNING:Terje Bratland (38) er primus motor for mandagens rosetog fra Rådhusplassen til Youngstorget. Foto: Erik Hattrem / DagbladetVis mer

Håper på 80 000 i rosetog

Spontant har Terje Bratland (38) startet organiseringen av det han håper blir historiens største fakkeltog i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag klokken 18 arrangeres det er «rosetog» fra Rådhusplassen i Oslo. Toget skal gå til Youngstorget via domkirka.

- Fremme ved Youngstorget skal det holdes appeller. Vi har snakket med statsministerens kontor og håper selvsagt at det kan komme et positivt svar der i fra, sier Bratland og legger til at opprinnelig var planen å holde et fakkeltog.  

- Politiet var negativ til så mange tusen fakler og sommerlyset gir heller ikke den beste rammen rundt arrangementet, sier han.  

Håper på 80 000 i toget Derfor ble det besluttet at man isteden skal bære roser i toget. Bratland regner med at det vil bli dobbelt så mange i toget, som i fakkeltoget som kom i etterkant av drapet på Benjamin Hermansen i 2001. Den gang gikk over 40 000 mennesker i et spontant fakkeltog.

- Tenk deg hvor vakkert det blir når vi legger ned så mye som kanskje 80 000 roser, sier han og legger til at arrangementet ikke er partipolitisk og at rosene ikke har noe med Arbeiderpartiet og gjøre.

Det er fortsatt usikkert om rosene skal legges ned på Youngstorget eller ved domkirka. Mandagens markering er i det stille planlagt siden fredag ettermiddag.  

Amnesty - Det var fredag kveld jeg fikk ideen om å holde denne markeringen. Jeg fikk med meg Thomas Borgvang til å starte opp organiseringen av det hele. Også Amnesty har kommet med folk som er med og organiserer, sier Bratland.  

Bratland har skaffet seg profesjonell hjelp til å ivareta sikkerheten rundt det som kan bli et folkehav av sørgende mennesker.  

- Securitas vil stille med et større antall frivillige vektere til morgendagens fakkeltog. Vi har nå mobilisert store deler av organisasjonen for å samle interesserte vektere, sier André Thomsgård, Markeds- og informasjonssjef, i Securitas.