Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Håper på amerikansk klimalov

Jens Stoltenberg positiv etter møte med Senatets energikomité.

DISKUTERTE FRAMTIDAS KLIMAPOLITIKK: Statsminister Jens Stoltenberg er på besøk i Washington D.C og har blant annet hatt møte med formannen i Senatets energikomité. Foto: ØRJAN ELLINGVÅG
DISKUTERTE FRAMTIDAS KLIMAPOLITIKK: Statsminister Jens Stoltenberg er på besøk i Washington D.C og har blant annet hatt møte med formannen i Senatets energikomité. Foto: ØRJAN ELLINGVÅG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| WASHINGTON D.C. (Dagbladet): Et nytt amerikansk lovforslag som tar sikte på å redusere utslipp av klimagasser var den gode nyheten Jens Stoltenberg fikk da han i dag møtte formannen i Senatets energikomité.

- Det er veldig viktig at USA snart vedtar en klimalov, både fordi USA etter Kina er det landet i verden som har de største utslippene, men også fordi at dersom USA vedtar en slik lov, blir det mye lettere å få til en avtale der mange land forplikter seg til reduksjoner. Det som skjer her er avgjørende for oss alle, og det gjorde jeg klart i dag, sa Stoltenberg etter at han i dag hadde møtet med formannen i Senatets energikomité, Jeff Bingaman.

- Uten at USA vedtar tiltak for å redusere klimagassutslippene, er jeg redd verden ikke kommer til å få en ordentlig avtale.

Vil støtte arbeidetStatsministeren var imidlertid fornøyd i vårsola utenfor Capitol Hill, etter å ha fått positive nyheter på møtet.

- Senator Bingaman varslet at det neste uke vil komme et nytt lovforslag i Senatet som tar sikte på å redusere utslipp. Men det er usikkerhet om hvor konkret forslaget kommer til å være, og det er usikkerhet om det blir vedtatt.

Stoltenberg formidlet at Norge støtter arbeidet med å få til en klimalov i USA og fortalte om de norske erfaringene med det å redusere utslipp.

- Jeg tror de la veldig merke til det vi har gjort, for eksempel med norsk sokkel, der vi har verdens strengeste miljøkrav og har fått til lave utslipp, sa Stoltenberg.

- Ingen omfattende avtale i MexicoHan sier han har blitt «nøktern optimist» når det gjelder globale klimatiltak etter klimakonferansen i København.

- I København kom vi ikke på noen måte så langt som vi ønsker, men vi gjorde viktige skritt framover. Jeg tror ikke at vi i Mexico i november får en avtale som omfatter alle spørsmålene, men jeg håper vi skal få til noen viktige byggesteiner, som tiltak mot avskoging, sier Stoltenberg og utdyper:

- Det brukte vi mye tid på å snakke om i dag, for det å hindre avskoging i land som Brasil og Indonesia, det er den måten vi kan få de største og raskeste utslippsreduksjonene på. Det ligger også inne i dette lovforslaget, og vi ønsker å samarbeide med amerikanerne om å redusere avskoging.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!