DISKUTERTE FRAMTIDAS KLIMAPOLITIKK: Statsminister Jens Stoltenberg er på besøk i Washington D.C og har blant annet hatt møte med formannen i Senatets energikomité. Foto: ØRJAN ELLINGVÅG
DISKUTERTE FRAMTIDAS KLIMAPOLITIKK: Statsminister Jens Stoltenberg er på besøk i Washington D.C og har blant annet hatt møte med formannen i Senatets energikomité. Foto: ØRJAN ELLINGVÅGVis mer

Håper på amerikansk klimalov

Jens Stoltenberg positiv etter møte med Senatets energikomité.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| WASHINGTON D.C. (Dagbladet): Et nytt amerikansk lovforslag som tar sikte på å redusere utslipp av klimagasser var den gode nyheten Jens Stoltenberg fikk da han i dag møtte formannen i Senatets energikomité.

- Det er veldig viktig at USA snart vedtar en klimalov, både fordi USA etter Kina er det landet i verden som har de største utslippene, men også fordi at dersom USA vedtar en slik lov, blir det mye lettere å få til en avtale der mange land forplikter seg til reduksjoner. Det som skjer her er avgjørende for oss alle, og det gjorde jeg klart i dag, sa Stoltenberg etter at han i dag hadde møtet med formannen i Senatets energikomité, Jeff Bingaman.

- Uten at USA vedtar tiltak for å redusere klimagassutslippene, er jeg redd verden ikke kommer til å få en ordentlig avtale.

Vil støtte arbeidetStatsministeren var imidlertid fornøyd i vårsola utenfor Capitol Hill, etter å ha fått positive nyheter på møtet.

- Senator Bingaman varslet at det neste uke vil komme et nytt lovforslag i Senatet som tar sikte på å redusere utslipp. Men det er usikkerhet om hvor konkret forslaget kommer til å være, og det er usikkerhet om det blir vedtatt.

Stoltenberg formidlet at Norge støtter arbeidet med å få til en klimalov i USA og fortalte om de norske erfaringene med det å redusere utslipp.

- Jeg tror de la veldig merke til det vi har gjort, for eksempel med norsk sokkel, der vi har verdens strengeste miljøkrav og har fått til lave utslipp, sa Stoltenberg.

- Ingen omfattende avtale i MexicoHan sier han har blitt «nøktern optimist» når det gjelder globale klimatiltak etter klimakonferansen i København.

- I København kom vi ikke på noen måte så langt som vi ønsker, men vi gjorde viktige skritt framover. Jeg tror ikke at vi i Mexico i november får en avtale som omfatter alle spørsmålene, men jeg håper vi skal få til noen viktige byggesteiner, som tiltak mot avskoging, sier Stoltenberg og utdyper:

- Det brukte vi mye tid på å snakke om i dag, for det å hindre avskoging i land som Brasil og Indonesia, det er den måten vi kan få de største og raskeste utslippsreduksjonene på. Det ligger også inne i dette lovforslaget, og vi ønsker å samarbeide med amerikanerne om å redusere avskoging.