Maskert: De tre statsrådene avbildet på maskene håper på hjelp fra Arbeiderpartiet for å få flertall for et jordbruksoppgjør. I dag protesterte og aksjonerte bønder mot  mot regjeringens tilbud i jordbruksoppgjøret. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Maskert: De tre statsrådene avbildet på maskene håper på hjelp fra Arbeiderpartiet for å få flertall for et jordbruksoppgjør. I dag protesterte og aksjonerte bønder mot mot regjeringens tilbud i jordbruksoppgjøret. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Håper på Ap-hjelp

Regjeringen anser seg fristilt fra partnerskapet med KrF og Venstre i jordbruksoppgjøret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens flere tusen bønder utstyrt med vannkanoner, stokker og kubjeller samler seg utenfor Stortinget pågår den en politisk nervekrig og et svarteperspill inne i nasjonalforsamlingen.
 
Etter at bondeorganisasjonene brøt forhandlingene om jordbruksoppgjøret har landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) varslet at regjeringen sender statens tilbud som proposisjon til Stortinget denne uka.

LES OGSÅ: Dagbladet fulgte bondeopprøret - minutt for minutt. Se videoer, bilder og tekst her.

Fristilt Samarbeidsavtalen mellom regjeringspartiene, Venstre og KrF sier at regjeringen skal gå til samarbeidspartiene og søke løsninger med dem først. 

Men etter det Dagbladet erfarer, har regjeringspartiene «fristilt» seg i denne saken. Det vil si at de kan søke en kompromissløsning med andre partier, først og fremst Ap.

Dagbladet er kjent med at det har vært sonderinger mellom representanter for regjeringspartiene og Ap for å finne løsning på floken.
Opposisjonen mener Listhaug har utvist slett politisk håndverk siden hun ikke har sikret seg ryggdekning for sitt opplegg til jordbruksoppgjør i Stortinget.

Per i dag har hun ingen avtale med bøndene, og ikke flertall for sitt tilbud i Stortinget.

Hvis hun ikke får avtale med verken bønder eller sikrer flertall med ett eller flere partier på Stortinget, vil hun ha tapt sin største sak og være sterkt svekket som statsråd.

Utfordrer Ap KrF har kalt tilbudet uakseptabelt. Venstre har sagt at de ikke kan gi noen blankofullmakt, og de vil saken først.
Høyres landbrukspolitiske talsmann Gunnar Gundersen gir overfor NTB uttrykk for at han forventer at Ap stiller opp.

- Jeg utfordrer Ap til å ta sin egen politikk på alvor, sier Gundersen.

Han viser til forslagene i Aps landbrukspolitiske plattform som sier at det er behov for strukturendringer og forenklinger i landbruket. Han mener Ap har signalisert ønske om endringer i samme retning som regjeringen.

- Vi skal være konstruktive, men det er veldig viktige verdier som står på spill, sier Knut Storberget (Ap) til Dagbladet.

Han sier at det ikke holder for regjeringen å bare legge noen millioner kroner til på bordet.

- Vi er skeptiske til strukturen i det som er lagt fram. Det er et veldig engasjement i Arbeiderpartiet nå for å sikre levende bygder, sier han.

Lekeforhandlinger Regjeringspartiene håper også at Ap ser seg tjent med å bevare forhandlingsinstituttet, dvs. at staten og bøndenes organisasjoner framforhandler resultatet. Hvis Stortinget i år tar saken, vil jordbruksforhandlingene for ettertiden framstå som "lekeforhandlinger", mens makta er overført til Stortinget.

Mange bønder skal ha uttrykt bekymring for det overfor landbrukspolitikerne.

Miste makt - Det er klart at bøndene vil miste den areaen de har i dag til å aksjonere og den makten som er knyttet til det, dersom jordbruksoppgjøret overlates til Stortinget, sier en kilde.

Ap's landbrukspolitiske talsmann, Knut Storberget, har tidligere uttalt at det vil være en vanskelig avveining for partiet om man skal ta landbruksoppgjøret til Stortinget eller ikke.

Samtidig har Ap, hvis man inngår avtale med regjeringspartiene, mulighet til å bremse Listhaug og få en hånd på rattet i landbrukspolitikken.