Håper på avklaring i dag

Sentrumspartiene presser Høyre og Frp.

NY DAG: Sonderingene mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF fortsatte klokka 10 i dag. Her Erna Solberg (Høyre), Siv Jensen (Fremskrittspartiet) , Trine Skei Grande (Venstre) og Knut Arild Hareide (Kristelig Folkeparti) på vei til pressekonferansen for å oppsummere tredje dag av sonderingsforhandlingene på Radisson Blu Nydalen i Oslo onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
NY DAG: Sonderingene mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF fortsatte klokka 10 i dag. Her Erna Solberg (Høyre), Siv Jensen (Fremskrittspartiet) , Trine Skei Grande (Venstre) og Knut Arild Hareide (Kristelig Folkeparti) på vei til pressekonferansen for å oppsummere tredje dag av sonderingsforhandlingene på Radisson Blu Nydalen i Oslo onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KrF-leder Knut Arild Hareide regner med at sonderingene vil bli avsluttet med det første, kanskje allerede i dag.

Håper Også påtroppende statsminister Erna Solberg (H) håper på avklaring.

- Det hadde vært fint, men vi får se. Det viktigste er å skape et godt resultat, ikke hvilken tidstabell vi har, sa Solberg til NTB da hun var på vei inn heisen til komitéhuset på Stortinget i formiddag.

Valgvinnerne Høyre, KrF, Venstre og Frp har stengt av den femte etasjen, der de sitter og sonderer på ellevte dagen. Det er ventet at Venstre og KrF skal få svar på kravene partiorganene finslipte under onsdagens møter. Hvor langt Høyre og Frp er villige til å strekke seg, vil avgjøre om landet får en firepartiregjering eller ikke.

Siste innspurt - Vi nærmer oss en avklaring. Jeg er sikker på at vi vil se en løsning en av de nærmeste dagene, sa KrF-leder Knut Arild Hareide da han ankom sonderingene som startet klokken 10.

Også Hareide har håp om at denne dagen kan bli den siste og avsluttende dagen, og KrF-lederen var innstilt på lange møter.

- Lang dag - Det blir helt sikkert en lang dag, sier han.

Hvor vidt partiene vil møte pressen i dag er uklart. Men på et eller annet tidspunkt vil det bli klart om det settes strek eller om sonderingene fortsetter i helgen og kanskje også ut i neste uke, slik Venstre-leder Trine Skei Grande har åpnet for.

Konstruktiv opposisjon Venstre og KrF håper å få nye innrømmelser fra samarbeidspartnerne sine innen viktige spørsmål som klima, asyl, familie- og distriktspolitikk. Men dersom de to største ikke kommer de to minste i møte, vil sentrumspartiene høyst sannsynlig innta rollen som opposisjonspartier de neste fire årene.

-  Utpressing Høyre-leder Erna Solberg vil nok strekke seg langt for å ha alle fire partiene med i regjering, slik hun har ønsket hele tiden, men den samlede kostnadsrammen setter klare begrensninger.

- Det er politisk utpressing som pågår, sier en sentral kilde med kjennskap til sonderingene til Dagbladet.
Særlig KrF har kostbare krav om landbruk, distriktspolitikk og bistand.

Samtidig har KrF og Venstre samme utgangspunkt som før valget: Begge foretrekker en trepartiregjering med Høyre og vil helst slippe å ha med Fremskrittspartiet. Kilder i KrF som er mot samarbeid med Frp, mener sentrumspartiene bør presse Høyre til å velge: Sentrumspartiene eller Frp.

- Hån
I Frp fnyses det av tanken på en regjering uten at de er med.
— Det er en hån mot velgerne dersom Erna Solberg danner regjering med to borgerlige partier med til sammen 19 mandater framfor Frp med 29, sier en kilde til Dagbladet. (NTB)