Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Håper på avklaring i Kongo-saken

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) tror avklaring av utlevering av drapsdømte Tjostolv Moland og Joshua French.

MØTTE UTENRIKSMINISTEREN:  Utenriksminister Espen Barth Eide møtte den kongolesiske utenriksminister i går kveld og forventer at Kongo vil komme med en avklaring på hvor de står i saken. Tjostolv Moland (svart trøye) og Joshua French er her avbildet på cella i Sentralfengselet i Kisangani. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet
MØTTE UTENRIKSMINISTEREN: Utenriksminister Espen Barth Eide møtte den kongolesiske utenriksminister i går kveld og forventer at Kongo vil komme med en avklaring på hvor de står i saken. Tjostolv Moland (svart trøye) og Joshua French er her avbildet på cella i Sentralfengselet i Kisangani. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), som møtte sin kongolesiske kollega onsdag kveld, hadde et positivt inntrykk av at motparten nå er interessert i å avklare litt mer om hvor de står i saken.

- Jeg hadde et godt og grundig møte med utenriksministeren. Vi snakket om hvordan sakene, på hver sin måte er store i de to landene. I Norge ønsker mange de to hjem, mens i Kongo er folk overbevist over at de er skyldige.

- Jeg appellerte til Kongo og ber dem se i nåde til de to dømte, basert på den dårlige befatning Moland og French er i, tilføyer Eide.

Sett annerledes Samtidig som norsk UD sier de fortsatt har stor oppmerksomhet på saken, mener Eide det er viktig å huske at saken blir sett helt annerledes på i Kongo.

- Vi må huske at slik kongolesiske myndigheter ser saken, er dette en forbrytelse begått i Kongo der de mener å ha klare bevis. Det er det samme som at det sitter mange utlendinger i norske fengsler. Det er ingen automatisk rett Norge har til å få de to utlevert, men noe vi appellerer til.

- Vanskelig å si Eide er overbevist om at det om ikke annet vil komme en avklaring om hvor kongolesiske myndigheter står i saken. Han er har blitt lovet at presidenten i landet skal besvare en henvendelse fra Jens Stoltenberg.

- Det er vanskelig å si hvor stor sjansen er for en overføring eller benådning. Men jeg har blitt lovet en avklaring om hvor Kongo står, og det har jeg tro på at vi skal kunne få.

(NTB)

HÅPER:  Espen Barth Eide (Ap) har møtt utenriksministeren i Kongo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HÅPER: Espen Barth Eide (Ap) har møtt utenriksministeren i Kongo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media