«Øystein-ungan»

Håper på et unnskyld - og rettferdighet

I sommer fortalte Bjørn Johansen og søsknene om deres grusomme oppvekst på Værøy. Mandag starter rettssaken.

TILBAKE: Brødrene Ståle og Bjørn beskriver en forferdelig oppvekst. Denne høsten var de tilbake i barndomshjemme på Værøy. Mandag skal Salten tingrett i Bodø behandle om de får prøvet saken for retten, eller om saken er foreldet – slik Værøy kommune mener. Reporter: Gunnar Hultgreen. Video: Henning Lillegård. Vis mer
Publisert

LEKNES (Dagbladet): De var seks - «Øystein-ungan» - som vokste opp på den lille øya Værøy helt sør i Lofoten. Tre av de fire gjenlevende søsknene har saksøkt kommunen. Mandag starter det de håper er første runde i kampen for rettferdighet. Da skal Salten tingrett i Bodø behandle om de får prøvet saken for retten, eller om saken er foreldet – slik Værøy kommune mener.

Brødrene Johansen mener Værøy kommune skulle grepet inn, og hjulpet dem, da de vokste opp.

En grusom oppvekst

- Alle på Værøy visste hva som skjedde. Ingen gjorde noe. Verken familien, naboer eller barnevernet. Den eneste som brydde seg om meg var bestefar, uten ham hadde jeg ikke overlevd. Da hadde jeg sultet i hjel, sier Bjørn Johansen.

FØLER SKAMMEN: - Det er vanskelig og tungt å leve med skammen, sier Bjørn Johansen. Han er en av tre brødre – «Øystein-ungan» – som har saksøkt Værøy kommune. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FØLER SKAMMEN: - Det er vanskelig og tungt å leve med skammen, sier Bjørn Johansen. Han er en av tre brødre – «Øystein-ungan» – som har saksøkt Værøy kommune. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Brødrene Bjørn (66), Ståle (59) og Ronald (57) Johansen valgte i sommer – i Dagbladet – for første gang å fortelle om barne- og ungdomsåra på Værøy. En barndom preget av vold, redsel, usikkerhet, mishandling og seksuelt misbruk.

- Det var tøft! Det var vanskelig å fortelle vår historie, og la hele Norge få vite hvordan vår oppvekst hadde vært. Jeg er fortsatt flau, men jeg angrer ikke. Det var godt å få det fortalt, og få satt ord på våre første tjue år. Vonde og vanskelige år. Ei tid som fortsatt ligger som en verkebyll inni meg, sier Bjørn Johansen.

Hetset og skjelt ut

Dagbladet møter ham på Leknes, noen få mil nord for barndomshjemmet på Værøy.

HETSET: - De fleste tilbakemeldingene har vært positive, men det gjør vondt når folk kaller meg idiot og syking, sier Bjørn Johansen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
HETSET: - De fleste tilbakemeldingene har vært positive, men det gjør vondt når folk kaller meg idiot og syking, sier Bjørn Johansen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Både brødrene mine og jeg har fått mange reaksjoner, etter at Dagbladet fortalte vår historie. De aller fleste tilbakemeldingene har vært positive. Men det har også vær noen vonde og slemme tilbakemeldinger, forteller Bjørn før stemmen er på vei til å briste.

Etter å ha tatt noen tunge magadrag, fortsetter han:

- Jeg bruker å gå lange turer, langs veien her på Leknes hver eneste dag. Da har det skjedd, ikke så veldige mange ganger, men nok til at det har brent seg inn i meg:

- Flere har kommet kjørende, stoppet nesten opp, sveivet ned vindusruta og skreket ut gjennom bilvinduet. «Idiot» og «syking», har de ropt.

- Det er klart at jeg blir slått ut av det. Det gjør vondt, at folk kan oppføre seg slik. Sårende, og det er klart det svir, sier Bjørn.

STO FREM: Bjørn Johansen, en av de tre såkalte «Øystein-ungan», sto frem med historien om sin forferdelige oppvekst på Værøy. Reaksjonene lot ikke vente på seg. Foto: Henning Lillegård. Reporter: Gunnar Hultgreen Vis mer

«Mye positivt»

Likevel er han tydelig på at de aller fleste tilbakemeldingene har vært positive, og oppmuntrende.

- Jeg satt veldig pris på blomsterbuketten jeg fikk fra Mental Helse - den varmet. Både fra folk på Værøy og her hvor jeg bor på Leknes, som kjenner meg, sier det var bra at vi sto fram og fortalte vår historie.

Bjørn både gruer seg, og gleder seg til retten blir satt i Salten tingrett.

- Forhåpentligvis vil rettsforhandlingene føre til at vi – jeg og søsknene mine – får en unnskyldning og rettferdighet. Samtidig vet jeg at det kommer til å bli vanskelig. Vi skal sitte i en rettssal. Hvor vi skal forklare oss om den vanskelige oppveksten vår. Det blir ikke lett.

Sammen med brødrene Ståle og Ronald, skal Bjørn og brødrenes advokater forsøke å få retten til å godta at saken ikke er foreldet.

- Vinner vi fram, vil hele saken vår bli belyst i Salten tingrett, sier Bjørn Johansen.

Kreftrammet

66-åringen har flere ganger forsøkt på at sitt eget liv. Selv om han fortsatt sliter med vonde traumer, har han håp om en bedre framtidig og et godt liv.

- I sommer ble jeg operert for et større brokk i magen. Legene i Bergen, som utførte operasjonen, fikk fjernet brokket.

- Men de oppdaget en flekk på ene nyra mi. Det var kreft.

Bjørn Johansen skal nå opereres, og har fått gode prognoser av legene på Universitetssykehuset i Tromsø – UNN.

- Rettsforhandlingene er viktig for meg, derfor har jeg fått utsatt operasjonen til fredag 3. desember. Salten tingrett har satt av den siste mandagen og tirsdagen i november til vår sak. Der må jeg være til stede, det er viktig for meg og søsknene mine, sier han.

Selv om kreftdiagnosen var som et hardt slag i ansiktet, har Bjørn et godt håp om å bli frisk.

- Jeg kan ikke tillate meg å gi opp. Legene i Tromsø sa at de skulle ta godt vare på meg. Jeg skal stå han av, sier den eldste gjenlevende av «Øystein-ungan».

«Føler skammen»

Bjørn Johansen sier rett ut, at han fortsatt går med skammen.

- Jeg vet at jeg har belastet samfunnet. Jeg har drukket, og oppført meg dårlig. Det er ikke ment som en unnskyldning eller et forsøk på en slags bortforklaring. Det er mye jeg ikke er stolt av, og jeg har ikke vært noe godt menneske.

- Vi – oss seks «Øystein-ungan» – hadde en oppvekst som ikke kan beskrives som annet enn jævlig. I hele livet mitt har jeg følt meg dømt nedenom og hjem. Mange burde be meg og søsknene mine om unnskyld for hvordan vi ble behandlet. Og det er mange som jeg burde om unnskyld for hvordan jeg har oppført meg.

Nå håper han at rettssaken mot Værøy kommune kan være starten på noe nytt.

«Ikke et dårlig menneske»

- Jeg vil være med og gi noe tilbake til samfunnet, og jeg håper at folk skal forstå at jeg ikke er et dårlig menneske. Jeg vil at familien min, ungene mine skal se hvem jeg egentlig er.

UTSATTE KREFTOPERASJON: - Bare noen dager etter rettsforhandlingene skal Bjørn Johansen opereres for kreft. - Rettssaken er viktig for meg, derfor må kreftoperasjonen vente, sier Bjørn Johansen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
UTSATTE KREFTOPERASJON: - Bare noen dager etter rettsforhandlingene skal Bjørn Johansen opereres for kreft. - Rettssaken er viktig for meg, derfor må kreftoperasjonen vente, sier Bjørn Johansen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Bjørn og brødrene Ståle og Ronald vil ha en unnskyldning fra Værøy kommune, som de mener så en annen vei og lot være å gripe inne.

- Ingen fortjener å bli behandlet slik som vi – «Øystein-ungan» – ble behandlet, sier Bjørn Johansen.

Verken Værøy kommune eller deres prosessfullmektig ønsker å kommentere søksmålet fra «Øystein-ungan», før Salten tingrett har satt rett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer