Coronavirus:

Håper på fest og feiring

Helseminister Bent Høie og helsedirektør Bjørn Guldvog håper på fest og feiring når vi en dag forhåpentligvis kan fjerne tiltakene mot spredningen av covid-19.

FEST: Helseminister Bent Høie ser fram i mot dagen der tiltakene kan lettes på og forteller hvilken feiring han selv håper på. Reporter: Frode Andresen. Video: Bjørge Dahle Johansen. Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 59 500 +422
innlagt 124 -8
døde 543 +22
påvist smittet 96 200 000+608.3K
døde 2 060 000 +17.1K
Se mer

Forhåpentligvis vil vaksinasjon mot covid-19 føre til at norske helsemyndigheter gradvis kan fjerne tiltakene mot smittespredningen i løpet av 2021. Når man eventuelt kommer til den dagen hvor de siste tiltakene kan fjernes, håper helseminister Bent Høie og helsedirektør Bjørn Guldvog på fest og feiring.

- Det er ei tid som jeg tror at vi alle ser fram til, og jeg tror at noen av oss har lyst til å feire da. Men jeg tror faktisk at det viktigste blir å kjenne gleden av å være nær venner og de aller nærmeste når den tiden kommer, sier helseminister Høie til Dagbladet og fortsetter:

- Jeg håper at det blir en god feiring for oss alle sammen. For det blir ikke minst en feiring hvor vi takker alle sammen for innsatsen, og det vil det være veldig behov for når vi er ferdig med dette. Å takke alle som har stått på, og det har egentlig alle i dette landet gjort.

VAKSINE: Helsedirektør Bjørn Guldvog snakker om hvordan tiden fram mot vaksine kan bli. Reporter: Frode Andresen. Video: Bjørge Dahle Johansen. Vis mer

Vaksinekandidatene

Den europeiske legemiddelmyndigheten (EMA) har igangsatt godkjenningsprosesser for vaksinekandidatene Pfizer, Moderna og AstraZeneca, som kan vise til lovende resultater.

Det er ventet at den første godkjenningen kan komme allerede i desember, og helsedirektør Bjørn Guldvog har tidligere opplyst til Dagbladet at Norge kan håpe på å få de første vaksinene i løpet av januar, men at det kan ta lang tid – kanskje fram mot sommeren – før man har fått vaksinert en stor del av befolkningen.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

Guldvog gleder seg

Men når den tid kommer, og de siste tiltakene forhåpentligvis kan fjernes, så håper Guldvog at det blir en festdag hvor nordmenn kan ta ut i gatene, klemme hverandre og rope: «Nå er vi fri!», har han uttalt til TV 2.

Overfor Dagbladet erkjenner han at han gleder seg til denne dagen.

- Jeg gleder meg til den dagen, og det håper jeg at også mange andre gjør, og at vi også kan bruke det til motivasjon for å holde ut. Vi ser lyset i tunnelen, vi vil få vaksiner og det er sannsynlig at det gjør at vi kan ta tilbake de livene som vi er vant til. Men vi må holde ut for å ikke få alvorlige konsekvenser, sier Guldvog og fortsetter:

- På det tidspunktet så kan vi feste og ha det gøy. Og det gleder vi oss til.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Håper på hvile

Helsebyråd Robert Steen har tidligere uttrykt overfor Dagbladet at håndteringen av coronapandemien har vært krevende, og fortalt at det første han gjør om morgenen, er å sjekke de siste smittetallene for Oslo. Nå forteller han at han drømmer om et par dager med hvile når en stor del av befolkningen har blitt vaksinert.

- Jeg tenker vel at når vi kommer dit, så har jeg ett ønske: At jeg skal få lov til å ta to dager hvor jeg stort sett bare sover, sier Steen til Dagbladet.

Byrådsleder Raymond Johansen forteller til Dagbladet at han håper på en mer normal sommer i 2021.

- Dette har gått voldsomt fort. Og nå tyder ting på at vi kan starte vaksinasjon i Norge allerede i januar, og det er jo kjempepositivt. Kanskje kan vi gå en lys sommer i møte. Kanskje man kan begynne å farte mer rundt når vi kommer nærmere sommeren. Jeg begynner å ha et lite håp om det, og synes det er veldig gledelig med resultatene fra vaksinekandidatene. Så det blir spennende!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer