I LUFTA:  Et CityLine fly letter fra Farnkfurt Main i Tyskland, som åpnet midlertidig i dag. Også i Sør-Norge kan luftrommet bli åpnet i kveld. Foto: Scanpix
I LUFTA: Et CityLine fly letter fra Farnkfurt Main i Tyskland, som åpnet midlertidig i dag. Også i Sør-Norge kan luftrommet bli åpnet i kveld. Foto: ScanpixVis mer

Håper på flytrafikk i kveld

Nå er luftrommet fra Bergen og nordover åpnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Avinor melder på sine nettsider at luftrommet størsteparten av Norge kan bli åpnet i løpet av kvelden.

Luftrommet nord for Bergen lufthavn, Flesland, er allerede åpent til og med Berlevåg i Finnmark.

Men luftrommet lengst øst i Finnmark, som omfatter lufthavnene Kirkenes, Vadsø, Vardø og Båtsfjord, er fortsatt ikke tilgjengelig. Men det er utsikter for at dette kan endre seg utover kvelden.

Avinor melder også at prognosene viser at luftrommet over hele Sør-Norge kan åpnes i løpet av de neste seks til tolv timene.

Dette  innebærer at både  Stavanger lufthavn, Sola, Haugesund lufthavn, Karmøy, Kristiansand lufthavn, Kjevik, Oslo lufthavn, Gardermoen (OSL), Torp og Rygge muligens kan åpnes i løpet av kvelden.

Avinor varsler at det vil komme en ny melding om dette i 21-tida.

Det kommer fortsatt til å være en streng prioritering av hva slags trafikk som avvikles i de delene av luftrommet som nå er åpnet.

Ambulanseflyvninger vil bli prioritert.

Det er med andre ord ikke åpnet for avvikling av alle ruter.

Avinor melder også at passasjerer må forholde seg til flyselskap og reisebyrå for nærmere informasjon om den enkelte flight.

Hiver seg rundt I formiddag varslet Norwegian at de ville sette opp et fly fra Trondheim til Tromsø. Noen timer senere var pågangen stor og søndag ettermiddag vurderte selskapet å sette opp flere avganger nordover, melder NTB.
Samtidig besluttet Norwegian at selskapet søndag kveld sender fly både sørover fra Trondheim til Bergen og nordover fra Bergen til Trondheim. Markedsdirektør Åsta Braathen i Norwegian sier til NTB at dersom det blir gitt klarsignal også for Gardermoen er selskapet innstilt på å kaste seg rundt og få til avganger også herfra. Men foreløpig er det forbindelsene mellom Bergen og Tromsø som går i kveld.

Også SAS flyr Også SAS besluttet i dag å gjennomføre tre avganger begge veier mellom Tromsø og Trondheim mens Widerøe opererte en rekke ruter i hele Nord-Norge. I morgen planlegger Widerøe å fly alle sine avganger tilnærmet som normalt. SAS-avganger fra USA i dag er foreløpig ikke kansellert. I en pressemelding opplyste selskapet at det vil undersøke mulighetene for at ett eller flere fly kan lande i Norge.

Lysning i Europa Også i resten av Europa gjenåpnes luftrommet flere steder. Flyplassene i Bordeaux, Marseille, Nice og Toulouse i Frankrike blir gjenåpnet fram til klokka 15 mandag, opplyser luftfartsmyndighetene i Frankrike. Avgjørelsen kommer etter at Air France gjennomførte vellykkede testflyginger mellom Paris og Toulouse søndag.