- Håper på folkets støtte

Major Eystein Kvarving sier Luftforsvaret er forberedt på alt. Samtidig håper han på folkets støtte.

Foreberdt på alt: De norske luftstyrkene er forberedt på alle typer oppdrag i Libya.  
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
Foreberdt på alt: De norske luftstyrkene er forberedt på alle typer oppdrag i Libya. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens Stoltenberg har på et møte i Paris i dag offentliggjort at Norge vil sende seks F16-fly til Libya.

- Vi sender ned et bidrag til iverksettingen av FN-resolusjonen, for å beskytte sivilbefolkningen i Libya. Flyene vil være klare i løpet av få dager, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.

- Vi ønsker også at det norske folk støtter oss i den jobben vi gjør, sier major Eystein Kvarving, informasjonssjef i Luftforsvaret.

Statsministerens kontor antar at bidraget vil kreve om lag 100 personell. Styrkebidraget kan være klart i løpet av fem til ti dager.

Planlagt i forkant Avgjørelsen kom ikke som et lyn fra klar himmel. Kvarving opplyser at han er godt orientert.

- I flere dager har vi lagt planer for hva vi kan stille med, etter et ønske fra regjeringen. Vi har har opplyst forsvarssjefen om at vi kan bidra med seks F-16 flymaskiner, en plan som ble godkjent av forsvarsministeren, sier Kvarving.

Hvorfor akkurat seks fly?

- Seks fly er et passelig bidrag i den forstand at det skader ikke beredskapen her hjemme. Vi kan fortsatt opprettholde treningsoppdrag og respondere raskt mot umiddelbare trusler mot Norge, sier Kvarving.

De gamle duger Både mennesker og maskiner som skal sendes, kommer fra både Ørland hovedflystasjon og Bodø hovedflystasjon. Ifølge Kvarving er det vanlig praksis å samarbeide i slike sitasjoner.

- Denne gangen er det offiserer fra Bodø som skal lede operasjonen. Alle piloter som skal sendes, jobber med kampflyoperasjoner til daglig. I utgangspunktet er de trent og forberedt på alt, sier Kvarving.

Samtidig forsikrer han om at de 30 år gamle maskinene duger i aller høyeste grad fortsatt.

- Selv om vi nå venter på de nye F-35, er de F-16 flyene vi kommer til å bruke noen av de mest moderne kampflyene i verden. Med alle oppdateringene er det mer moderne enn de vi brukte i 1999 i Kosovo, bedyrer han.

- Forberedt på alt Ifølge statsministerens kontor er det ennå ikke besluttet hvor de norske flyene skal stasjoneres. Men Luftforsvaret har forberedt seg på alle situasjoner.
 
- Vi vet ikke enda vår konkrete bit i det totale bildet, men vi er forberedt på oppdrag både om dagen og om natten, og angripe mål på bakken og i luften, kort sagt alle eventualiteter, sier han.

Kvarving legger til at F-16 flyene som skal sendes har topp moderne utstyr, med et stort spekter av sensorer og kameraer som også kan brukes til overvåking og andre oppdrag.

I dag ble et jagerfly, som antakelig er lojalt mot opprørerne i Libya, skutt ned utenfor Benghazi. Kvarving kan ikke svare konkret på hvilket utstyr F-16 flyene har som kan forhindre nedskyting av norske fly.

- Men flyenes pakke med egenbeskyttelsesutstyr er relativt robuste til å beskytte seg mot denne formen for angrep, sier han.

- Vil ha folkets støtte Slike operasjoner er jobben vår, vi er profesjonelle mennesker som vet hva vi holder på med, og vi er stolte av den kompetansen vi har, sier Kvarving.

Men han understreker at luftstyrken ikke gleder seg til å angripe Libya.

- Vi håper vi slipper å bruke makt, vi ønsker at situasjonen skal løse seg samtidig som at det går bra med både våre flygere og libyere på bakken.

- Vi ønsker også at det norske folk støtter oss i den jobben vi gjør, legger han til.