Håper på fred om ni måneder

De israelske og palestinske forhandlerne med ambisiøst mål.

HÅPER PÅ FRED OM NI MÅNEDER: Utenriksminister John Kerry i USA annonserer fredsframgangsplanen på en pressekonferanse med justisminister Tzipi Livni (til venstre) og sjefforhandler Saeb Erekat fra Palestina i dag. Foto: REUTERS / Jonathan Ernst / NTB scanpix
HÅPER PÅ FRED OM NI MÅNEDER: Utenriksminister John Kerry i USA annonserer fredsframgangsplanen på en pressekonferanse med justisminister Tzipi Livni (til venstre) og sjefforhandler Saeb Erekat fra Palestina i dag. Foto: REUTERS / Jonathan Ernst / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De israelske og palestinske forhandlerne er enige om å arbeide for en endelig avtale i løp av ni måneder.

Det ambisiøse målet ble kunngjort på en pressekonferanse tirsdag, etter de første direkte samtalene mellom partene på tre år.

- Jeg kan forsikre dere om at i disse forhandlingene er det ikke vår mening å krangle om fortiden, men å skape løsninger og ta beslutninger for framtiden, sa Israels sjefforhandler Tzipi Livni etter møtene med sin palestinske motpart Saeb Erekat i Washington.

Ny mulighet Livni roste USAs utenriksminister John Kerry for å ha gitt dem en ny mulighet, og la til at ingen av partene har råd til å kaste bort denne muligheten.

Erekat sa seg enig.

- Ingen har mer å tjene på at disse bestrebelsene blir en suksess, enn palestinerne, sa han, og la til at det er på tide at palestinerne får sin egen stat.

- Alle tjener på et akseptabelt og prinsipielt kompromiss, sa utenriksminister Kerry, som omsider fikk partene til å møtes i Washington etter måneder med skytteldiplomati i Midtøsten.

Kerry omtalte samtalene som «konstruktive» og la vekt på at det hastet å få en løsning på den mangeårige konflikten.

Forhandlingslederne møtte tirsdag morgen også USAs president Barack Obama, et møte som Kerry omtalte som «veldig positivt».

Vanskelige samtaler Lite er gjort kjent om hva som ble sagt på forhandlingsmøtene. Etter første runde med mandag, sa Livni at stemningen var positiv.

Før møtene tonet både Israel og Palestina ned utsiktene til noe gjennombrudd.

Palestinerne sier at ingen forhandlinger kan begynne før det er helt klart at de skal dreie seg om en framtidig palestinsk stat basert på 1967-grensene. Samtidig er flere medlemmer av Netanyahus regjering imot alle forhandlinger som innebærer at Israel må oppgi land og gi det tilbake til palestinerne.

(NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer