Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Håper på halvering av antall boligkonflikter

Med fuktmåler og laservater som verktøy håper NITO Takst at økt bruk av tilstandsrapport skal redusere konfliktnivået mellom boligkjøpere og boligselgere.

 Grundig gjennomgang:  Jon August Reiersrud går nøye til verks, og håper at økt bruk av tiltandsrapport skal gi færre boligkonflikter. Foto: Silje Sundt Kvadsheim/FA
Grundig gjennomgang: Jon August Reiersrud går nøye til verks, og håper at økt bruk av tiltandsrapport skal gi færre boligkonflikter. Foto: Silje Sundt Kvadsheim/FA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Dette er et dyrt strøk, og boligen har gode solforhold, sier Jon August Reiersrud, byggmester og takstingeniør, til Finansavisen.

 Inne er det mye som må gjøres. Alle kan se at veggene trenger både maling og sparkel, men er det faktisk tørt bak veggen?

Det er en av tingene Reiersrud skal avklare når han nå skal lage en tilstandsrapport på Kongsberg-boligen, også kjent som boligsalgsrapport, skriver Finansavisen.

- Tradisjonelle verditakster har vært veldig overfladiske, og har notert hva det er på veggene. NS 3600, som vi jobber etter her, er en standard det har tatt lang tid å utarbeide, og hvor vi går nøye til verks, sier Espen Fuglesang, adm. direktør for NITO Takst.

Rundt hvert femte boligkjøp ender i konflikt, og endel går videre til rettsapparatet. Som Finansavisen skrev forrige uke venter nå en flom av rettssaker knyttet til boligkjøpkonflikter.

- Kjøpere er i dag blitt mer og mer kravstore, og de klager på mye. Kombinert med tidligere boligsalgsrapporter som har hatt stort rom for skjønn, har det bidratt til svært mange konflikter, sier Fuglesang til avisen.

- Håpet vårt er at tilstandsrapporten skal bidra til at antall saker halveres, legger han til.

Ulike tilstandsgrader Listen over sjekkpunkter Reiersrud skal gjennom i eneboligen i Kongsberg er lang. For hvert rom i huset skal tilstandsgraden (TG) avgjøres. Er den på TG 0 er alt i orden, mens TG 3 er det dårligste.

- Hvis tilstandsgrad 2 eller 3 benyttes, skal det noteres hva årsaken er. Er tilstandsgraden 3 skal takstmannen også beskrive hvilke tiltak som kan avhjelpe problemet, sier Reiersrud, og viser frem en nettbasert løsning som raskt skal vise boligkjøperen på visning tilstanden i de ulike rommene.

- Hva koster det å få laget en slik rapport?

- Det avhenger av huset, men for en enebolig vil jeg normalt ta 13.000-15.000 kroner pluss moms, sier Reiersrud.

Til sammenligning ligger prisen på en vanlig verditakst ofte mellom 3.000 og 5.000 kroner, pluss moms.

- Hva er hovedforskjellen?

- En verditakst er en enkel, visuell gjennomgang av eiendommen med det formål å sette en verdikonklusjon, uten noen form teknisk vurdering. Ved en teknisk tilstandsrapport sjekker man en rekke forhold, blant annet brannsikkerhet, foretar fuktmålinger og generell tilstandsvurdering av alle bygningsdeler og andre bygninger på eiendommen, forteller Fuglesang til Finansavisen.

Flere nyheter Rentekrigen fortsetter — nå kutter SR-Bank også
- Vi er svært optimistiske med tanke på 2015
Derfor skal boligprisene videre opp i 2015

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media