CORONA: Coronaviruset SARS-Cov-2 i et elektronmikroskop. Foto: NIAID-RML via AP/NTB Scanpix
CORONA: Coronaviruset SARS-Cov-2 i et elektronmikroskop. Foto: NIAID-RML via AP/NTB Scanpix Vis mer

Coronaviruset

Håper på kombi-effekt

Både medisinene remdesivir og dexametason har en viss dokumentert effekt på covid-19-pasienter. Nå vil legene teste om en kombinasjon av disse gjør susen.

Publisert

- Håpet er at disse medisinene kan utfylle hverandre. Dette er verdt å undersøke i kliniske studier, sier overlege på Rikshospitalet og koordinator i Norsk forening for infeksjonsmedisins (NFIM) covid-19-komité, Marius Trøseid.

NFIMs covid-19-komité har nå oppdatert sin rapport som «skal være et levende dokument som vil oppdateres jevnlig i løpet av covid-19-pandemien med den til enhver tid tilgjengelige kunnskapen om aktuelle terapimuligheter».

NFIM viser til en foreløpig rapport fra den første store randomiserte studien av det antivirale legemiddelet remdesivir, publisert i anerkjente New England Journal of Medicine, som viser at remdesivir i en viss grad forkorter sykdomsforløpet hos sykehusinnlagte covid-19-pasienter.

Noen signifikant effekt på overlevelse har forskerne imidlertid ikke funnet for dette legemiddelet.

Videre viser NFIM til en foreløpig rapport fra RECOVERY-studien, også publisert i New England Journal of Medicine, som viser at det immunmodulerende legemiddelet dexametason i lave doser reduserer dødeligheten hos covid-19-pasienter som behandles på respirator eller med oksygentilførsel, men ikke hos pasienter uten respirasjonssvikt.

Gir håp

Det er en grunn til at de infeksjonsmedisinske ekspertene tør håpe på at en kombinasjon av disse to legemidlene kan virke bedre sammen. For de har vist seg å virke på ulike tidspunkter i sykdomsforløpet.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

- Ut fra studier på covid-19, ser det ut til at remdesivir virker best om det gis tidlig i sykdomsforløpet, mens dexametason ser ut til å virke best ei ukes tid ut i sykdommen når betennelsesforandringer i lungene gjør at en del pasienter får et mer alvorlig sykdomsforløp, sier Trøseid og legger til:

- Vi tenker det er verdt å teste ut om det å kombinere antivirale midler som remdesevir med immunmodulerende midler som dexametason kan gi en bedre effekt enn hvert middel alene.

Det går fram av NFIMs oppdaterte rapport at remdesivir fortsatt vil inngå som en av behandlingsarmene i NOR Solidarity-studien, den norske delen av en internasjonal studie i regi av Verdens helseorganisasjon (WHO).

Kan gi dexametason

Videre viser infeksjonsmedisinerne til at dexametason nå inngår i amerikanske retningslinjer for covid-19 behandling, men bare for pasienter på respirator eller med oksygentilførsel.

ALVORLIG: På kort tid har Moss kommune gått fra ingen coronatilfeller, til 21. Video: NTB Scanpix Vis mer

«RECOVERY-populasjonen har en betydelig større mortalitet sammenliknet med norske tall, og spørsmålet er om dexametason vil ha samme effekt i et helsevesen som har ressurser til å gi optimal intensivbehandling», heter det.

Videre skriver NFIM-komiteen at WHO nå er i gang med å gjøre en metaanalyse over publiserte steroid-studier av ulik størrelse, og med motstridende resultater når det gjelder effekt ved covid-19.

«Inntil resultatet fra denne metaanalysen foreligger, kan dexametasonbehandling vurderes hos respiratorbehandlede pasienter eller pasienter med alvorlig respirasjonssvikt og et sykdomsforløp > 7 dager», heter det i rapporten.

Virker ikke

Det framgår også av den oppdaterte rapporten at malariamedisinen hydroksyklorokin, som USAs president Donald Trump tidligere festet sin lit til, nå er endelig død og begravet som medisin mot coronavirussykdom.

Medisinen inngår ikke lenger i den norske delen av Solidarity-studien.

Det framgår også av rapporten at HIV-medisinen lopinavir ikke synes å ha klinisk effekt ved covid-19.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer