Håper på kvinnerush

Stortinget innfører allmenn verneplikt for kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortinget har i dag ryddet de siste hindrene av veien og innfører allmenn verneplikt for kvinner. Dermed er prosessen som startet for flere år siden kommet i mål. Fra og med sommeren 2016 gjeldene for alle jenter født i 1997, må disse belage seg på førstegangstjeneste i Forsvaret.

- Det er en milepæl for Forsvaret og en milepæl for hele samfunnet. Nå får vi muligheten til å rekruttere de best egnede og mest motiverte, både blant jenter og gutter, fra alle årskull, sier forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide til Dagbladet.

Behovet for soldater i førstegangstjenesten har imidlertid ikke økt. Derfor vil ikke endringen gi flere soldater, men ifølge forsvarsministeren håper man på at kvinneandelen vil skyte i været.

- Dette er et historisk vedtak. Internasjonalt er det Norge nå gjør tilnærmet nybrottsarbeid. Det har vi all grunn til å være stolte over, sier forsvarsministeren.

Hun mener allmenn verneplikt gjør det lettere å velge blant de mest motiverte og best egnede for førstegangstjeneste i Forsvaret.

- Etter at sesjon del to ble obligatorisk for kvinner, har flere funnet Forsvaret interessant som arbeidsplass og karrierevei. Det håper jeg vi vil se enda mer av framover, sier Søreide til NTB.

Tidligere har kvinner som er kjent tjenestedyktige på sesjon og innkalt til førstegangstjeneste, hatt mulighet til å velge om de ønsker å tjenestegjøre eller ikke. Denne frivilligheten forsvinner nå.