VENTER PÅ DOMMEN: Frode Berg (63) får tirsdag dommen i Moskva byrett. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
VENTER PÅ DOMMEN: Frode Berg (63) får tirsdag dommen i Moskva byrett. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Frode Berg-venner:

- Håper på lav straff

De har slått seg til ro med at han trolig blir dømt. Nå håper spiontiltalte Frode Bergs venner på lavest mulig straff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

MOSKVA (Dagbladet): Tirsdag får den 63 år gamle pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg sin spiondom i Moskva byrett. Aktor Milana Digajeva krevde i forrige uke at Berg idømmes en 14 år lang straff, og ber om at han må sone tida i en fangekoloni.

Frode Bergs venner og støttespillere håper at de tre føderale dommerne i saken ser bort fra aktorens påstand.

STØTTESPILLER: Øystein Hansen leder Støttegruppa for Frode Berg. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
STØTTESPILLER: Øystein Hansen leder Støttegruppa for Frode Berg. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jeg håper selvfølgelig på en så lav straff som mulig, sier Øystein Hansen, leder for Støttegruppa for Frode Berg, til Dagbladet.

- Russerne synes å vise godvilje nå, og synes å ha forstått at Frode hadde en liten rolle, så jeg håper de halverer aktors påstand, sier Trine Hamran, vennen Frode Berg fortalte sin spionhemmelighet til.

Også Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes, tror 63-åringen vil få en mildere dom enn 14 år, ifølge NTB.

- Det kan bli et annet antall år. Det er ikke usannsynlig at det kan bli en litt mildere dom. Men det er ikke godt å si, sier han, og legger til:

- Det er ytterst sjelden at dommen blir strengere, men i noen tilfeller kan den bli noe lavere. Jeg antar at det er litt ulike oppfatninger av hans rolle.

Politisk løsning

Begge gjentar et budskap om at norske myndigheter umiddelbart må på banen etter at dommen er falt, og begge tar det også for gitt at regjeringen allerede har beredt grunnen.

«RUSSLANDS VAKRESTE AKTOR»: Milana Digajeva, av russisk presse kalt «Russlands vakreste aktor», representerer påtalemakten i saken mot Berg. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
«RUSSLANDS VAKRESTE AKTOR»: Milana Digajeva, av russisk presse kalt «Russlands vakreste aktor», representerer påtalemakten i saken mot Berg. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Jeg har sagt mange ganger at løsningen på Frode Berg-saken er politisk. Vi må se mot vår egen regjering. Det er de som har skjemt seg ut, og det er de som må ta ansvar for sine handlinger, sier Hansen, lederen for støttegruppa.

Til NTB har Hansen også sagt at han tror «diplomatiets kvern har malt lenge».

- Når Erna Solberg sier at de skal gjøre det beste for Frode Berg, regner jeg med at hun har sine ord i behold, sier han til NTB.

- VIL DU BENÅDE HAM?: Statsminister Erna Solberg og Russlands president Vladimir Putin møttes i St. Petersburg i dag, foran et blitsregn fra et frammøtt pressekorps. Frode Berg ble et tema. - Så lenge det ikke foreligger dom, kan jeg ikke foregripe. Jeg kan kun benåde en mann som er dømt, sier Putin. Video: Jesper N. Finsveen / Dagbladet Vis mer Vis mer

Trine Hamran håper at norske myndigheter har gjort en så god jobb at Berg er tilbake hos familien i Kirkenes allerede til sommeren.

Lukket ikke døra

Samme dag som aktor Milana Digajeva, av russisk presse kalt «Russlands vakreste aktor», la ned påstand om 14 års fengsel i Moskva byrett, møtte Norges statsminister Erna Solberg Russlands president Vladimir Putin i St. Petersburg.

Da lukket ikke Putin igjen døra for å benåde Frode Berg, etter at norsk presse stilte den russiske presidenten spørsmål.

- Saken går fortsatt i retten, og domstolen må avgjøre skyldspørsmålet. Man kan bare benåde en person som er dømt, sa Putin.

Verken før eller etter Putin-møtet ønsket Solberg å kommentere hvorvidt Berg kom til å bli, eller ble, et tema under møtet. Hun mente da at det ikke var i Bergs interesse at hun kommenterte saken i offentligheten.

16 måneder i fengsel

Siden 5. desember 2017, da Berg ble pågrepet i Moskva, har han sittet i det beryktede Lefortovo-fengselet i den russiske hovedstaden. Den russiske sikkerhetstjenesten, FSB, mener han var på oppdrag for den norske E-tjenesten da han ble pågrepet.

Berg har sagt seg ikke skyldig etter spionasjetiltalen, men har erkjent kontakt med norsk etterretning i forkant av reisen. Overfor Dagbladet har Berg, gjennom sine forsvarere, erkjent at han var på oppdrag for E-tjenesten.

E-tjenesten har fått kritikk, blant andre fra Hamran og Hansen, for angivelig å ha sendt en norsk agent på et slikt risikooppdrag til Russland. Tjenesten har hele tida nektet å kommentere saken, og viser til Utenriksdepartementet (UD).

UD framholder på sin side at Frode Berg-saken behandles som en konsulærsak, og har ikke ønsket å kommentere saken ytterligere siden arrestasjonen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer