Dødsdømt nordmann:

- Håper på løslatelse

Saad Jirde (55) får lørdag prøvet dødsdommen sin i Høyesterett i Somaliland. To juridiske dommere og en sharia-dommer avgjør om nordmannen blir løslatt eller henrettes.

I SOMALILAND: Den 55 år gamle norske statsborgeren sitter med en dødsdom hengende over seg i Hargeisa i Somaliland. Mannens bistandsadvokat Farid Bouras (t.h) og sønnen Rashid foran fengselet. Til venstre står den lokale advokaten. Reporter: Gunnar Hultgreen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Høyesterett i Somaliland besluttet fredag kveld å avlyse rettsforhandlingene lørdag. Høyesterett skulle da behandle dødsdommen mot nordmannen Saad Jidre. Saken kommer nå opp til behandling søndag 19. september. Etter hva Dagbladet får opplyst skal utsettelsen ha skjedd etter ønske fra påtalemyndigheten i hovedstaden Hargeisa

HARGEISA (Dagbladet): I dag er det 897 dager siden Oslo-mannen Saad Jirde ble arrestert og siktet for giftdrap i Somaliland.

- Far har etter noen dager på politistasjonen sittet på dødscelle, forteller stesønnen Rashid Yusef til Dagbladet.

Han har sammen med advokat Farid Bouras i Advokatfirmaet Elden reist til Hargeisa – hovedstaden i utbryterrepublikken Somaliland, for å bistå de lokale høyesterettsadvokatene som forsvarer Saad Jirde.

AVVENTER HØYESTERETT: Saad Jirde Hayd (t.v.) sitter fengslet i påvente av Høysteretts dom. Her avbildet sammen med sønnen Mustafa Hayd. Foto: Privat
AVVENTER HØYESTERETT: Saad Jirde Hayd (t.v.) sitter fengslet i påvente av Høysteretts dom. Her avbildet sammen med sønnen Mustafa Hayd. Foto: Privat Vis mer

- Det er en meget vanskelig situasjon. Han er allerede dømt to ganger, men vi håper at høyesterett kommer til et annet resultat, sier den lokale høyesterettsadvokaten Mahmoud Arahman Nour til Dagbladet.

Jirde nekter for å ha begått drapet, og har forklart at han sprayet den nå avdøde mannen med en forsvarsspray fra Clas Ohlson i selvforsvar. Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å få saken belyst fra justismyndighetene i Somaliland. Aktor Abdi Ibraahin som prosederte og la ned påstand om dødsstraff, og fikk lagmannsrettens medhold, har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

«Håper på frifinnelse»

Advokat Farid Bouras, som har fått innvilget talerett i høyesterett i Somaliland, er behersket optimist.

- Jeg har godt håp om en full frifinnelse. Etter vår oppfatning finnes det ikke noen beviser som knytter Saad Jirde til dødsfallet, sier Bouras.

Men samtidig vedgår Saad Jirdes norske advokat at det kan gå motsatt vei – at den øverste domstolen i Somaliland avviser appellene og slår fast at etter loven i utbryterrepublikken er Saad Jirde skyldig. Da kan en eventuell henrettelse skje i løpet av få dager.

- Det er rart å tenke på at i dette piratfengselet, som er finansiert med norske skattebetaleres penger, sitter Saad på dødscella. Det er dine og mine skattepenger som er brukt til å bygge fengselet, sier stesønnen Rashid Yusef.

I SOMALILAND: Den 55 år gamle norske statsborgeren sitter med en dødsdom hengende over seg i Hargeisa i Somaliland. Mannens bistandsadvokat Farid Bouras til (t.h) og sønnen Rashid foran fengselet. til venstre står den lokale advokaten. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
I SOMALILAND: Den 55 år gamle norske statsborgeren sitter med en dødsdom hengende over seg i Hargeisa i Somaliland. Mannens bistandsadvokat Farid Bouras til (t.h) og sønnen Rashid foran fengselet. til venstre står den lokale advokaten. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Sliter psykisk

- Saad Jirde har det veldig vanskelig psykisk. Det er en enorm belastning å bli plassert på en dødscelle, og leve med frykten. Han er preget av situasjonen, sier advokaten.

Stesønnen Rashid Jirde er som resten av familien redd for at fengselsoppholdet kommer til å ødelegge helsa til Saad Jirde.

- Hva kan skje når Høyesterett i hovedstaden Hargeisa settes klokka 10.00 lørdag formiddag?

- I prinsippet kan alt skje. Hva som er mest sannsynlig er det umulig å si noe om. I beste fall slår Høyesterett fast at det ikke er grunnlag i anklagene, og løslater Saad Jirde.

- Det absolutt verste som kan skje er at Høyesterett er enige med statsadvokaten i Hargeisa, og finner ham skyldig. Da kan Saad Jirde bli skutt og henrettet en av de nærmeste dagene. Blir han dømt, kan president Muse Bihi Abdi likevel gripe inn, sier Farid Bouras.

Optimist

Til tross for at norske myndigheter, blant annet ved avtroppende utenriksminister Ine Eriksen Søreide som har vært i direkte kontakt med regjeringen i Somaliland, har presset på for å forhindre en henrettelse, har rettssystemet i Somaliland to ganger dømt Saad Jirde til døden.

- Jeg er likevel optimist, og har et håp om å få med Saad Jirde hjem til Norge i løpet av noen få dager, sier Bouras.

Det er sjelden norske statsborgere blir henrettet. Sist gang det skjedde på norske jord var det Vidkun Quislings nære medarbeider Ragnar Sigvald Skancke som ble henrettet den 28. august 1948 i Oslo. Skancke var både arbeidsminister i Vidkun Quislings 9. april 1940-regjering, og senere kirke- og undervisningsminister under 2. verdenskrig.

Vanskelig forhold

Dagbladet er kjent med at forholdene for Saad Jirde i fengselet, som er rett utenfor sentrum av Hargeisa, er vanskelige.

- Han mangler flere medisiner, blodtrykket er høyt og det er tøft mentalt, sier stesønnen.

I fengselet deler Saad Jirde celle med al-Shabaab-terrorister – en islamsk ekstremistisk terrorgruppe som i 2012 sverget lojalitet til al-Qaida-nettverket. Det sitter også flere drapsmenn i fengselet.

Etter flere år med kapringer av skip i Aden-bukta, ble piratfengselet i Hargeisa bygget med norske skattepenger. I dag plasseres alle typer kriminelle i fengselet. Forholdene i fengselet kan ikke sammenlignes med norske fengsler.

Fredag var det ikke mulig å besøke Saad Jirde i piratfengselet. Årsak: fredagsbønnen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer