<strong>RIKMANNSSØNN:</strong> Farouk Adbulhaks mektige far er en nær støttespiller til Ali Adbullah Saleh, som går av som president. Det kan bety en utvikling i Martine-saken. Foto: Privat
RIKMANNSSØNN: Farouk Adbulhaks mektige far er en nær støttespiller til Ali Adbullah Saleh, som går av som president. Det kan bety en utvikling i Martine-saken. Foto: Privat Vis mer

Håper på Martine-løsning etter presidentens avgang

Jemens president går av. Martine-stiftelsen håper Farouk Abdulhaks dager som fri mann snart kan være talte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Jemens president Ali Abdullah Saleh går av. Saleh undertegnet i går en avtale om maktoverføring som innebærer at han overlater makten til visepresident Abd-Rabbu Mansour Hadi. Avtalen, som er framforhandlet av Golfstatenes samarbeidsråd (GCC), innebærer videre at Saleh beholder sin presidenttittel inntil en ny president er valgt.

Shaher Abdulhak, den styrtrike forretningsmannen som er faren til Martine-siktede Farouk Adbulhak, er en nær støttespiller til Ali Abdullah Saleh. Marcus Rolandsen, leder i Martine-stiftelsen, som jobber for å få løst Martine Vik Magnussen-saken, ser positivt på gårsdagens utvikling.

- Vi registrerer presidentens løfter om å gå av. Det er ikke første gang, men vi håper han vil følge opp, sier Rolandsen til Dagbladet.  

God kontakt Han håper nå Salehs signatur kan påvirke framdriften i Martine-saken.

- Det blir for tidlig å spekulere om hva som vil skje ved et eventuelt maktskifte i Jemen. Nå må landet få på plass en regjering og styrende organer. Men vi har god kontakt med både den sittende opposisjonen og andre politikere i Jemen, og håper at vi vil finne en løsning i Martine-saken, sier Rolandsen.

Han sier gårsdagens begivenhet først og fremst var en seier for det jeminittiske folk, men at kampen for maktskifte i Jemen og en rettferdis rettsprosess for Farouk Abdulhak i Storbritannia står nært sammen.

Kjemper - Vi ble tidlig i Martine-saken kontaktet av folk i opposisjonen og motstandsbevegelsen i Jemen. De følte at kampen for rettferdighet også gjaldt kampen for Martines rettigheter, sier Rolandsen til Dagbladet.

Ifølge planen skal visepresident Abd-Rabbu Mansour Hadi danne en ny regjering med opposisjonen og legge til rette for presidentvalg innen tre måneder.

- At makten skal overføres til visepresidenten, viser at denne avtalen ikke vil gjøre noen forskjell for folket. Dette blir bare et personlig nederlag for Saleh og lite annet, sier midtøstenforsker Jacob Høigilt ved Forskningsstiftelsen Fafo til NTB.

Kaos Også tidligere er det forsøkt å få Saleh til å inngå en avtale om maktoverføring, men han har alltid trukket seg i siste liten.

<strong>OPTIMIST:</strong> Marcus Rolandsen, styreleder i Stiftelsen Martines minnefond for rettferdighet, registrerer utviklingen i Jemen. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix .
OPTIMIST: Marcus Rolandsen, styreleder i Stiftelsen Martines minnefond for rettferdighet, registrerer utviklingen i Jemen. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix . Vis mer

Det har ført til politisk stillstand, kaos i regjeringen, økonomisk nedgang og økende opprør i gatene.

Sør-Jemens tidligere president Ali Nasser Mohamed sa tidligere i høst til Dagbladet at han snarest ønsket å utlevere Farouk Abdulhak til Storbritannia.

- Farouk bør overgi seg til britiske myndigheter og møte for en britisk rett, i stedet for å løpe fra rettssystemet. Det gjelder både før og etter regimet i Jemen faller. Vi vil ta hånd om denne saken, slo Ali Nasser Mohamed fast.

<strong>GÅR AV:</strong> Her signerer Ali Abdullah Saleh avtalen som betyr at han gir fra seg makta. Foto: EPA/Scanpix
GÅR AV: Her signerer Ali Abdullah Saleh avtalen som betyr at han gir fra seg makta. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer