Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Håper på millionerstatning - eller dødsstraff

- Så lenge de er her i Kongo, har jeg et håp om å få pengene, sier aktors kronvitne i Kongo-saken.

- SLIK SKJØT MOLAND: Kepo Ayila var vitne til drapet på sjåføren Abedi Kasongo som Joshua French og Tjostolv Moland er siktet for. Her er han på åstedet, rundt 10 mil utenfor Kisangani i retning Kampala i Uganda, og viser han hvordan Moland skjøt Kasongo gjennom bildøra.
Foto: Tore Meek / Scanpix
- SLIK SKJØT MOLAND: Kepo Ayila var vitne til drapet på sjåføren Abedi Kasongo som Joshua French og Tjostolv Moland er siktet for. Her er han på åstedet, rundt 10 mil utenfor Kisangani i retning Kampala i Uganda, og viser han hvordan Moland skjøt Kasongo gjennom bildøra. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Dersom ikke aktors kronvitne i Kongo-saken får sine 1,2 millioner kroner i erstatning, håper han at Joshua French og Tjostolv Moland henrettes.

- Så lenge de er her i Kongo, har jeg et håp om å få pengene. Hvis jeg ikke får dem, kommer jeg til å være sint hver eneste dag. Hvis jeg ikke får pengene, håper jeg at Moland og French blir henrettet, sier Kepo Ayila til NTB.

Med to politifolk med maskingevær og en representant for etterretningstjenesten i bilen kjører vi langs den hullete veien som går fra Kisangani til Ugandas hovedstad Kampala. Underveis har vi passert flere små landsbyer, men ellers finnes det ikke mye annet enn tett, mørkegrønn jungel i dette området av Kongo.

Den røde veien er den samme som Tjostolv Moland og Joshua French kjørte 5. mai i år. Etter å ha lagt støv bak oss i to timer kommer vi fram til stedet hvor nordmennenes sjåfør, Abedi Kasongo, ble skutt og drept.

Tett jungel
ÅSTEDET: Her er åstedet for drapet på sjåføren til Tjostolv Moland og Joshua French. Stedet ligger rundt 10 mil utenfor Kisangani, langs veien som ender opp i Ugandas hovedstad Kampala.
Foto: Tore Meek / Scanpix
ÅSTEDET: Her er åstedet for drapet på sjåføren til Tjostolv Moland og Joshua French. Stedet ligger rundt 10 mil utenfor Kisangani, langs veien som ender opp i Ugandas hovedstad Kampala. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer

Åstedet er en sving på den lite trafikkerte veien og er omkranset av tett jungel. Det er nærmest umulig å se noe annet enn busker og trær mer enn fem meter ut fra begge sider av veien. Gresshopper, fugler og horder av mygg og klegg svirrer i luften.

- Jeg liker ikke å være her igjen, jeg føler meg ikke bra. Jeg er stresset, og inntrykkene fra hendelsen kommer til meg, sier Ayila før han tørker svetten av panna under den brennhete sola.

Sammen med Kasongos assistent, Kasimu Aradjabo, var Ayila med i bilen den aktuelle dagen.

Med politifolkene og etterretningsagenten som tilskuere viser Ayila hvordan Moland skal ha revet opp døra på bilen og beordret sjåføren ut før han skjøt.

KRONVITNE: Kepo Ayila var vitne til drapet på sjåføren Abedi Kasongo som Joshua French og Tjostolv Moland er siktet for. Her er han tilbake på åstedet, rundt 10 mil utenfor Kisangani i retning Kampala i Uganda.
Foto: Tore Meek / Scanpix
KRONVITNE: Kepo Ayila var vitne til drapet på sjåføren Abedi Kasongo som Joshua French og Tjostolv Moland er siktet for. Her er han tilbake på åstedet, rundt 10 mil utenfor Kisangani i retning Kampala i Uganda. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer

- Da de skjøt og drepte sjåføren, skjønte jeg ikke hva som hadde skjedd. Men da Moland siktet på meg, skjønte jeg at det var alvor. Da flyktet jeg inn i jungelen, sier han.

Kronvitne

Ayila, aktors kronvitne i saken, viser deretter i detalj hvordan French deretter skal ha tatt kvelertak på Aradjabo - til tross for at Ayila ut fra sin egen forklaring da hadde flyktet inn i jungelen.

French og Moland er tiltalt for å ha skutt og drept sjåføren og deretter tatt penger og bilen. I tillegg anklages Moland for drapsforsøk på de to vitnene. French er tiltalt for medvirkning til drapsforsøk på disse to.

Ayila ble tilkjent en erstatning på i overkant av 30.000 kroner for traumene han opplevde drapskvelden. Under ankesaken håper han å få førti ganger så mye.

ANKER: Joshua French (t.v.) og Tjostolv Moland hadde fått nye klær og pene sko da ankesaken mot dem startet i Kisangani tirsdag denne uka.
Foto: Tore Meek / Scanpix
ANKER: Joshua French (t.v.) og Tjostolv Moland hadde fått nye klær og pene sko da ankesaken mot dem startet i Kisangani tirsdag denne uka. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer

- Hvis erstatningen økes til rundt 1,2 millioner kroner, er det bra, sier han.

Moland og French har hele tiden hevdet at sjåføren Abedi Kasongo ble drept av en væpnet bande i den kongolesiske jungelen. De to nordmennene har så langt nektet å forklare seg i retten, men vil trolig begynne sine forklaringer når tredje dag i ankesaken mot dem begynner førstkommende onsdag.

(NTB)

FORSVARER:
Advokat Morten Furuholmen mener domstolen i Kisangani er en ren piratdomstol og at ankesaken mot Tjostolv Moland og Joshua French kun handler om penger.
Foto: Tore Meek / Scanpix
FORSVARER: Advokat Morten Furuholmen mener domstolen i Kisangani er en ren piratdomstol og at ankesaken mot Tjostolv Moland og Joshua French kun handler om penger. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling